Zwarte Vijvers – Amina Laffet

Zwarte Vijvers – Amina Laffet

Dombergen, 2032. Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.

De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet. Nikkie, een populaire influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten. Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen. Lukt het om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?

“De persoon zelf was belangrijk. Niet zijn afkomst, niet zijn religie, niet zijn geslacht en daar ging ze voor strijden.”

Amina Laffet, Zwarte Vijvers

Amina Laffet heeft een fijne en vlotte schrijfstijil. Daarnaast wordt Zwarte Vijvers verteld vanuit verschillende personages die uiteindelijk allemaal te maken krijgen met de tragische gebeurtenis van Rashad.

Zwarte Vijvers speelt zich af in de toekomst, namelijk 2032. In enkele zones van Dombergen worden de hulpverleners en politieagenten steeds bedreigd. Daarom worden er no-go zones ingesteld. Rondom het moment dat Artikel 94, oftewel de wet over de no-go zones wordt goed- of afgekeurd ontstaan er verschillende demonstraties. Daarnaast hebben verschillende personages, met allemaal een andere achtergrond, een belangrijke aandeel rondom de demonstraties en de tragische gebeurtenis van Rashad.

Zwarte Vijvers brengt verschillende maatschappelijk onderwerpen aanbod. Daarbij wordt de lezer aan het denken gezet. Daarnaast laat Zwarte Vijvers zien dat sommige personen toch iets goed in zich hebben, maar ook wat het betekent als ze geen of weinig hulp krijgen. Ook laat Zwarte Vijvers zien wat eventuele gevolgen kunnen zijn van de maatschappelijke onderwerpen.

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Zwarte Vijvers

Auteur: Amina Laffet

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 300

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463967419

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Zwarte Vijvers – Amina Laffet

Geef een reactie