Recensie: Zwaardvanger (Sword Catcher #1) – Cassandra Clare

Recensie: Zwaardvanger (Sword Catcher #1) – Cassandra Clare

Kel wordt op jonge leeftijd gestolen uit het weeshuis van de stadstaat Castellane om als zwaardvanger – een soort dubbelganger – van de kroonprins Conor Aurelian door het leven te gaan. De twee jongens groeien samen op en zijn zo hecht als broers, maar Kel weet dat zijn leven één doel heeft: sterven voor Conor.

Elf jaar later lopen de gemoederen hoog op in Castellane. Wanneer Kel het zwaard van een huurmoordenaar opvangt, verandert alles. Door de mislukte moordpoging ontmoet hij Lin, een jonge dokter en een van de laatste mensen die nog magie heeft. Samen ontdekken ze een samenzwering die van de diepste riolen tot aan het Paleis reikt. Zullen de ontdekkingen van Lin en Kel hun land in oorlog storten – en de wereld in chaos?

“‘Iedereen probeert je te vertellen dat het zo erg allemaal niet is, maar dat is het wel. Je bent zo verdrietig dat je het gevoel krijgt dat je doodgaat. Maar je gaat niet dood. En met elke dag die voorbijgaat, krijg je een klein stukje van jezelf terug.’”

Cassandra Clare, Zwaardvanger

Personages (Characters) Zwaardvanger vertelt het verhaal van Kel en Lin. Kel wordt op jonge leeftijd uit het weeshuis gestolen om te gaan dienen als zwaardvanger voor kroonprins Conor. Vanaf dat moment staat het leven van Kel in het teken van het beschermen van Conor. Zijn mening is daardoor vaak niet belangrijk en soms is het voor Kel moeilijk om niet de keuze te maken die hij zou kiezen. Lin daarentegen heeft een moeilijke weg moeten afleggen om uiteindelijk dokter te kunnen worden, want ze wordt zelfs hedendaags nog op veel vlakken tegengewerkt. Maar nu staat ze op het punt om haar beste vriendin te verliezen, want ze weet geen manier meer om haar te genezen. Op hetzelfde moment komen zowel Kel als Lin in contact met personen die duidelijk maken dat er binnenkort veel staat te gebeuren met vele gevolgen van dien.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Zwaardvanger is geheimzinnig en spannend. De geheimzinnige sfeer wordt gecreëerd in eerste instantie door de geheimzinnigheid rondom de personages, maar daarnaast ook door alles wat er in en rondom de stadstaat Castellane plaatsvindt. Deze geheimzinnigheden dragen ook bij aan de spannende sfeer, vooral omdat diverse gebeurtenissen levensbedreigend kunnen zijn. En daarnaast zorgt het onbekende ervoor dat er continu een spanning heerst omdat de personages niet weten wat er allemaal nog staat te gebeuren.

Schrijfstijl (Writing) – Cassandra Clare heeft Zwaardvanger geschreven met een gedetailleerde schrijfstijl. Hierdoor wordt de worldbuilding rondom de stadstaat Castellane prachtig beschreven. De personages krijgen daarnaast gedurende Zwaardvanger steeds meer diepgang. Tevens draagt de schrijfstijl bij aan de opbouwende verhaallijn van Zwaardvanger.

Plot (Plot) Zwaardvanger begint met een proloog over het moment dat Kel wordt gestolen uit het weeshuis. Vervolgens wordt algauw duidelijk dat Kel en Conor beste vriendin zijn, maar dat ze ook voor elkaar geheimen hebben. Dit heeft als gevolg dat Kel zwaargewond raakt op het moment dat men denkt dat hij Conor is. De jonge dokter Lin lukt het om Kel weer op te lappen. Maar vervolgens komen beiden erachter dat er veel meer geheimen rondzwerven in en rondom het Paleis.

Intrige (Intrigue) Zwaardvanger begint erg langzaam en wordt geleidelijk opgebouwd tot een intrigerend verhaal. Het begin van Zwaardvanger bevat dan ook weinig spannende gebeurtenissen, maar bevat voornamelijk informatieve gebeurtenissen over Castellane, het gebied daaromheen en de belangrijke personages. Op het einde van Zwaardvanger dan ook wat spannender, mede door de vele geheimzinnigheden die naar voren komen en de gevaarlijke gebeurtenissen die mogelijk gaan plaatsvinden.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Zwaardvanger passen bij een fantasie verhaal, mede door de worldbuilding en de personages. In het begin van Zwaardvanger vinden er voornamelijk voorspelbare gebeurtenissen plaats, mede voor de opbouw van het verhaal. Maar gaandeweg het verhaal gaan er ook meer geheimzinnige en onvoorspelbare gebeurtenissen plaatsvinden waarin fantasie-elementen prachtig zijn verweven.

Amusement (Enjoyment) Zwaardvanger is het opbouwende deel naar een intrigerend, spannend en geheimzinnig verhaal over Kel, de zwaardvanger van kroonprins Conor, en Lin, de jonge dokter. Kel, Conor en Lin hebben allemaal het een en ander meegemaakt om te komen waar ze nu staan. Toch hebben ze hun strijd nog niet gestreden, want zowel Kel als Lin komen in aanraking met samenzweringen die gevolgen kunnen hebben voor hun geliefdes. Cassandra Clare heeft van Zwaardvanger vooral een opbouwend verhaal gemaakt naar vele geheimzinnigheden die nog moeten volgen. Door de opbouw was Zwaardvanger in het begin ietwat langdradig, maar het einde compenseert het met de spanning volledig, waardoor ik erg benieuwd ben naar het vervolg in de Sword Catcher serie.

Luitingh-Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Zwaardvanger

Auteur: Cassandra Clare

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 569

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789024595082

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie