Recensie: Zoals het leven komt – Michelle Visser

Recensie: Zoals het leven komt – Michelle Visser

Enschede, 1939. Als de oorlog uitbreekt, verandert alles voor het jonge kruideniersechtpaar Herman en Anna. Anna’s jongste broertje komt om bij een bombardement; haar andere broer is betrokken bij de Stork-staking tegen de Arbeitseinsatz, die bloedig wordt neergeslagen; de Joodse buren verdwijnen. Dan wordt Herman opgepakt en afgevoerd om te werken in Duitsland. Anna krijgt geen bericht meer van hem en ze gaat ervan uit dat hij dood is. In de kortstondige euforie van de bevrijdingsdagen raakt ze zwanger van een Canadese militair.

Ruim zestig jaar later komt de gepensioneerde onderwijzeres Marlies erachter dat ze niet het biologische kind van haar ouders is. Geschokt gaat ze op onderzoek uit, en ze komt op het spoor van een verzwegen familiegeschiedenis, die haar uiteindelijk naar Australië brengt. Daar komt ze veel te weten over het zware bestaan van de naoorlogse Nederlandse emigranten. Maar zitten haar bloedverwanten wel op haar komst te wachten – als ze tenminste nog in leven zijn?

“Het leven was óverleven; je moest je krachten sparen voor de uitdagingen die nog op je lagen te wachten en niet te veel in het verleden blijven hangen.”

Michelle Visser, Zoals het leven komt

Characters Zoals het leven komt vertelt het verhaal van Anna en haar dochter Marlies. Anna en haar man Herman hebben een kruidenierswinkel in Enschede ten tijde van de oorlog. Het leven van Anna verandert gedurende de oorlog drastisch; haar jongste broertje komt om het leven en zelfs Herman wordt afgevoerd om in Duitsland te gaan werken. Jarenlang hoort Anna niets meer van Herman en ze gaat er dan ook vanuit dat hij ondertussen is overleden. Daarnaast raakt Anna onverwachts zwanger van een Canadese militair en na enkele jaren komt ze voor een complete verrassing te staan. Marlies komt zestig jaar later op het sterfbed van haar moeder erachter dat haar ouders niet haar biologische ouders zijn. Deze ontdekking zet dan ook haar hele leven op haar kop en uiteindelijk heeft ze dan ook nog maar één doel: antwoorden vinden op alle vragen omtrent haar biologische ouders.

Atmosphere – De sfeer in Zoals het leven komt verandert continu gedurende het hele verhaal. Voornamelijk door de vele heftige gebeurtenissen die er plaatsvinden gedurende de jaren. Daarnaast is de sfeer ook afhankelijk van de emoties van Anna en Marlies en die kunnen gedurende Zoals het leven komt veranderen van bijvoorbeeld vreugde naar verdriet.

Writing – Michelle Visser heeft Zoals het leven komt op een fijne en vlotte manier geschreven. Daarnaast wordt Zoals het leven komt vanuit het perspectief van zowel Anna als Marlies verteld, waardoor het gehele verhaal zowel vanuit het verleden als het heden wordt verteld. Tevens wordt ook per hoofdstuk benoemd waar en wanneer dat specifieke hoofdstuk afspeelt.

Plot Zoals het leven komt begint al meteen met het moment dat Marlies erachter komt dat haar ouders niet haar biologische ouders zijn. Vervolgens word je meegenomen naar zowel gebeurtenissen in het verleden als het heden, waardoor je stap voor stap duidelijk wordt wat er nu al die jaren precies is gebeurd.

Intrigue Zoals het leven komt is een intrigerend verhaal. Ten eerste omdat ik wilde weten waarom Marlies uiteindelijk niet meer bij haar biologische ouders is gebleven en waarom dit nooit tegen haar is verteld. Daarnaast was ik erg benieuwd naar de zoektocht van Marlies naar alle antwoorden op haar vragen en als laatste was ik natuurlijk erg benieuwd wat Anna al die jaren nu heeft meegemaakt.

Logic – De gebeurtenissen in Zoals het leven komt zijn erg realistisch. Daarnaast zijn de gebeurtenissen ook van toegevoegde waarde aan het verhaal en ook de volgorde van de gebeurtenissen was perfect. Door deze volgorde werd steeds beetje bij beetje duidelijker wat er nu al die jaren precies is gebeurd en vooral waarom diverse keuzes uiteindelijk zijn gemaakt.

Enjoyment – Al met al is Zoals het leven komt een heerlijk historische roman. De personages zijn namelijk erg intrigerend, waardoor je ook enorm met de personages gaat meeleven. Ook door alle gebeurtenissen die Anna en Marlies hebben moeten meemaken. Daarnaast waren sommige gebeurtenissen in Zoals het leven komt zeer verassend en ook het einde was zeer onverwacht. De aangrijpende gebeurtenissen laten daarnaast zien dat het erg belangrijk is om samen te zijn met je geliefden en een plek te hebben waar je je echt thuis voelt!

Boekerij bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Zoals het leven komt

Auteur: Michelle Visser

Genre: Historische roman

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 415

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789022593431

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Zoals het leven komt – Michelle Visser

Geef een reactie