Recensie: Ziel van as en bloed (Blood and Ash #5) – Jennifer L. Armentrout

Recensie: Ziel van as en bloed (Blood and Ash #5) – Jennifer L. Armentrout

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Er is een grote kracht opgestaan. De koningin van vlees en vuur is de oergodin van bloed en bot geworden. Voor Casteel, Poppy en hun bondgenoten is de strijd nog maar net begonnen. Overal in het land staan goden op om zich voor te bereiden op de komende oorlog.

Door een speciale rite zal Poppy veranderen in de oergodin van het leven. Om deze rite te voltooien zal ze in een diepe slaap belanden. Niemand weet hoelang dit zal duren… Doodsbang om Poppy te verliezen doet Cas het enige wat hij kan: met haar praten. Hij onthult dingen over zichzelf die alleen Kieran weet. Het is nog maar de vraag hoe Poppy zal ontwaken en wat ze heeft meegekregen van Cas’ verhalen.

“Ik keek naar Poppy. Ze was mijn hart… Mijn alles. Alleen al de gedachte dat ze niet zou weten wie ze was… Wie wij waren…”

Jennifer L. Armentrout, Ziel van as en bloed

Personages (Characters) Ziel van as en bloed vertelt het verhaal van Poppy en Casteel, waarbij het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Casteel. Om de speciale rite te voltooien komt Poppy in een diepe slaap terecht. Ondertussen laat Casteel haar geen ogenblik uit het zicht en begint het zijn verhaal te vertellen over zijn leven voordat hij Poppy ontmoette, maar ook wat zijn ervaringen zijn vanaf het eerste moment dat hij Poppy ontmoette. Zijn angst om Poppy te verliezen is enorm en hij beschermt haar met zijn leven. Tegelijkertijd heerst er een angst dat als Poppy wakker wordt, zij zichzelf en de anderen niet meer herkent.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Ziel van as en bloed is spannend en geheimzinnig. Deze sfeer wordt voornamelijk gecreëerd door de rite die Poppy moet ondergaan om te kunnen veranderen in de oergodin van het leven en de mogelijke bijbehorende gevolgen van deze speciale rite.

Schrijfstijl (Writing) – Jennifer L. Armentrout heeft Ziel van as en bloed geschreven met haar bekende vlotte en fijne schrijfstijl. Ziel van as en bloed wordt verteld vanuit het perspectief van Casteel en hij vertelt voornamelijk zijn levensverhaal die grotendeels alleen Kieran kent. Een groot gedeelte van zijn verhaal is bij de lezer al bekend vanuit het perspectief van Poppy, maar door het perspectief van Casteel worden diverse gebeurtenissen wel duidelijker.

Plot (Plot) Ziel van as en bloed begint met het moment dat duidelijk wordt dat Poppy nog een speciale rite moet doorstaan om te kunnen veranderen in de oergodin van het leven. Algauw raakt Poppy in een diepe slaap, waardoor Casteel alleen nog maar tegen haar kan praten in de hoop dat ze gauw wakker wordt en zich alles nog kan herinneren. Hierbij vertelt Cas geheimen die alleen Kieran kent.

Intrige (Intrigue) – Doordat Casteel zijn verhaal vertelt en dit grotendeels al bekend is, vond ik Ziel van as en bloed op die omenten ietwat minder intrigerend dan de voorgaande delen in de Blood and Ash serie. Echter, zijn kant van het verhaal zorgde soms ook voor meer verduidelijking en een andere blik op de gebeurtenissen, hierdoor werd Ziel van as en bloed wel weer meer fascinerend.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Ziel van as en bloed passen bij een fantasie verhaal. Dit komt doordat de gebeurtenissen fantasie-elementen bevatten die normaal gesproken niet bestaan en deze op een prachtige manier in het verhaal zijn verwerkt. Daarnaast zijn er zowel voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen in Ziel van as en bloed, wat ervoor zorgt dat er ook logica in het verhaal komt.

Amusement (Enjoyment) Ziel van as en bloed is een geheimzinnig, spannend en intrigerend verhaal. Echter, Ziel van as en bloed wordt verteld vanuit het perspectief van Casteel, omdat Poppy een speciale rite ondergaat om de oergodin van het leven te worden en daardoor in een diepe slaap terecht is gekomen. Ondertussen wordt Poppy door Casteel beschermt en vertelt hij zijn levensverhaal aan Poppy. Hierdoor leer je Casteel beter kennen, maar wordt ook duidelijk waarom hij diverse keuzes maakt/heeft gemaakt. Door de herhaling van het verhaal tussen Poppy en Casteel werd Ziel van as en bloed ietwat minder intrigerend, maar toch weet Jennifer L. Armentrout de spanning goed vast te houden door lang onbekend te laten in welke staat en of Poppy zou ontwaken. En dat laatste zorgde weer voor een cliffhanger, waardoor ik benieuwd ben naar het vervolg in de Blood and Ash serie.

Zomer & Keuning bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Ziel van as en bloed

Auteur: Jennifer L. Armentrout

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Bladzijdes: 605

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789020550290

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie