Recensie: Winterwereld (De lange winter #1) – A.G. Riddle

Recensie: Winterwereld (De lange winter #1) – A.G. Riddle

In de nabije toekomst is er een nieuwe ijstijd aangebroken. Sneeuw valt in de zomer. Gletsjers verpletteren complete steden in Noord-Amerika, Europa en Azië. Wereldwijd verlaten mensen hun huizen en trekken naar gebieden waar ze nog wel kunnen overleven. Landen sluiten bondgenootschappen en bereiden zich voor om de laatste bewoonbare zones van de wereld in handen te krijgen. De mensheid balanceert op het randje van de afgrond.

Wetenschappers, wanhopig op zoek naar antwoorden, sturen sondes het zonnestelsel in om metingen te doen. Nabij Mars ontdekken ze een mysterieus object dat naar de zon onderweg lijkt. Is dit de oorzaak van de ijstijd? Kan het een overblijfsel zijn van een lang uitgestorven beschaving?

De anarchie op de aarde neemt ondertussen toe en een internationaal consortium begint aan een missie om contact te maken. Maar het loopt niet zoals gepland: in de duistere ruimte doet het team een ontdekking die de loop van de menselijke geschiedenis zal veranderen – en mogelijkerwijs zal beëindigen.

“Zo ziet een totale oorlog eruit. Het stopt niet bij de levens die op het slagveld worden geëist: een totale oorlog strekt ook zijn klauwen uit naar de mensen die je kent en liefhebt.”

A.G. Riddle, Winterwereld

Personages (Characters) Winterwereld vertelt het verhaal van Emma en James. Emma is een astronaut en doet momenteel onderzoek in de ruimte. Als ze onverwachts worden geraakt blijkt Emma de enige overlevende te zijn. Emma is zowel fysiek als mentaal erg aangedaan door de situatie. James daarentegen zit opgesloten in de gevangenis, omdat hij iets heeft ontworpen dat bij anderen niet in goede aarde is gevallen. Totaal onverwachts wordt hij dan ook gevraagd om te helpen onderzoeken waarom de aarde zo erg afkoelt. Samen met Emma gaat James op zoek naar de antwoorden in de ruimte. Hun onderlinge band wordt per dag ook steeds sterker.

Sfeer (Atmosphere) – In Winterwereld hangt er voornamelijk een mysterieuze sfeer. Deze sfeer ontstaat doordat niemand weet waarom de aarde zo extreem afkoelt. Daarnaast vliegt er een geheimzinnig object in de buurt van de zon en niemand weet precies wat het object doet.

Schrijfstijl (Writing) – A.G. Riddle heeft Winterwereld met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Daarbij wordt Winterwereld door de schrijfstijl op een eenvoudige manier verteld, wat voor sommige lezers misschien wel als kinderlijk kan overkomen. Zelf had ik daar weinig moeite mee en vond ik Winterwereld lekker weglezen. Tevens beschreef A.G. Riddle de science fictie wereld erg duidelijk. En door vanuit de perspectieven van James en Emma te lezen, werd Winterwereld nog een dynamischer verhaal.

Plot (Plot) – In het begin van Winterwereld leren we de James uit de gevangenis en de Emma als astronaut kennen. Daarnaast wordt het ook steeds duidelijker wat nou precies het probleem is, namelijk dat de aarde afkoelt, en ook dat er onderzoek moet worden gedaan naar het mysterieuze object. Al vrij gauw wordt duidelijk dat James en Emma samen research moeten gaan doen om de bevriezing van de aarde tegen te gaan en dit gaat niet zonder slag of stoot.

Intrige (Intrigue) Winterwereld is mee door alle geheimzinnigheden een intrigerend verhaal. Daarnaast zorgen ook de plottwists en de onverwachte gebeurtenissen ervoor dat Winterwereld blijft fascineren. En natuurlijk wil je weten wat nou exact het mysterieuze object is en wat moet worden gedaan om de bevriezing van de aarde tegen te gaan.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Winterwereld zijn voor een science fictie verhaal erg logisch. Daarnaast worden alle gebeurtenissen door A.G. Riddle duidelijk uitgelegd, waardoor je een heel eigen beeld creëert van die bijzondere situatie. Tegelijk leiden de gebeurtenissen allemaal naar een uiteindelijke climax op het einde van Winterwereld.

Amusement (Enjoyment) – Al met al is Winterwereld een mysterieus en intrigerend eerste deel van De lange winter trilogie. Ik heb dan ook enorm genoten van alle science fictie elementen in Winterwereld, maar tegelijk ook van de geweldige personages James en Emma. En dat laatste komt voornamelijk omdat James en Emma, maar ook andere personages uiteindelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk het stoppen van het bevriezen van de aarde. Daarnaast ben ik door de climax op het einde van Winterwereld ook erg benieuwd geworden naar het vervolg De strijd om de zon.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Winterwereld

Auteur: A.G. Riddle

Genre: Science Fiction

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 384

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083073101

Beoordeling: 4/5 sterren


2 gedachten over “Recensie: Winterwereld (De lange winter #1) – A.G. Riddle

Geef een reactie