Recensie: Wie zonder zonde is – Emma Anna

Recensie: Wie zonder zonde is – Emma Anna

De 22-jarige Anne houdt van de grenzen opzoeken, zeker ook in de mannen met wie ze omgaat. Dat staat haaks op haar thuissituatie bij haar zeer gelovige opa en oma, die haar hebben opgevoed. Elke zondag gaat ze mee naar de kerk. Voorheen vond ze dat saai, maar sinds de komst van de nieuwe pastoor Corneel weet de kerk haar interesse veel meer vast te houden.

Corneel is bijna 30 en al zijn hele leven celibatair. Als hij in contact komt met Anna, staat alles wat hij heeft opgebouwd op losse schroeven. Hij wil vasthouden aan de geloften die hij heeft afgelegd, maar kan zich tegen zoveel aantrekkingskracht onmogelijk verzetten.

“Dit is het dan. Het moment van de waarheid. Ik kan niet meer terug, maar dat wil ik ook niet. Het enige wat ik nog kan doen, is me volledig overgeven aan wat God voor me heeft uitgestippeld.”

Emma Anna, Wie zonder zonde is

Personages (Characters) Wie zonder zonde is vertelt het verhaal van Anna en Corneel. De tweeëntwintigjarige Anna wordt opgevoed door haar grootouders, die zeer gelovig zijn. Ondanks haar opvoeding zoekt Anna graag de grenzen op, zo ook met de nieuwe pastoor Corneel. De jonge pastoor is zijn hele leven al celibatair, maar sinds hij Anna kent slaan er twijfels toe. Hij staat voor een keuze tussen zijn gelofte en die leuke en aantrekkelijke Anna. Corneel en Anna staan uiteindelijk voor moeilijke en levens veranderende keuzes die soms littekens met zich mee kunnen brengen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Wie zonder zonde is is afhankelijk van de emoties en gevoelens van zowel Anna als Corneel. Aan het begin van Wie zonder zonde is heerst er een neutrale sfeer, dit komt voornamelijk doordat de dagelijkse bezigheden van Anna en Corneel worden verteld. Maar langzaam verandert de sfeer naar meer een sombere sfeer wanneer gebeurtenissen uit het verleden ten sprake komen. Toch zijn er ook momenten dat de sfeer vrolijk wordt, mede op de momenten dat Anna en Corneel elkaar steeds beter leren kennen, alhoewel niet alle gebeurtenissen dan optimistisch zijn.

Schrijfstijl (Writing) – Emma Anna heeft Wie zonder zonde is geschreven met haar kenmerkende en bovenal betoverende schrijfstijl. Wederom weet Emma Anna weer een bijzonder verhaal neer te zetten, waarin Emma Anna ook ditmaal ervoor zorgt dat je van de personages gaat houden. Dit komt voornamelijk omdat Emma Anna de personages weet te laten ontwikkelen gedurende het verhaal en daarnaast zijn de personages realistisch neergezet omdat ze niet perfect zijn.

Plot (Plot) Wie zonder zonde is begint met het dagelijks leven van Anna en Corneel. Algauw wordt duidelijk dat Anna en Corneel totaal anders zijn opgevoed. Dat blijkt ook door de gebeurtenissen uit hun verleden en heden die ze op hun manier hebben gevormd. Desondanks willen ze elkaar steeds beter leren kennen, waardoor ze beiden individueel maar ook gezamenlijk voor moeilijke keuzes komen te staan.

Intrige (Intrigue) Wie zonder zonde is is net zoals alle andere boeken van Emma Anna erg intrigerend. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier hoe Emma Anna de boeken beschrijft, met daarbij het belangrijkste hoe ze de personages neerzet en ervoor zorgt dat je van de personages gaat houden. Tegelijkertijd is het verhaal zelf intrigerend doordat je wilt weten of er een relatie ontwikkelt tussen Anna en Corneel en welke keuzes ze durven te maken die hun leven op zijn kop gaan zetten.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Wie zonder zonde is passen bij dit verhaal. Daarbij zijn de gebeurtenissen ook realistisch, mede door de voorspelbaarheid en onvoorspelbaarheid. Daarbij weet je bij veel gebeurtenissen niet welke keuze Anna en/of Corneel gaan maken. Tevens zorgen alle imperfecties ook voor een realistisch verhaal.

Amusement (Enjoyment) Wie zonder zonde is is een intrigerend, aangrijpend en wederom een prachtig verhaal geschreven door Emma Anna. Emma Anna weet door haar schrijfstijl wederom voor elkaar te krijgen dat je van de personages, Anna en Corneel, gaat houden. Beide personages staan voor vele moeilijke keuzes, waarin het moeilijk is om te kiezen voor jezelf of voor anderen. Door de imperfecties van Anna en Corneel zijn de gebeurtenissen ook veel realistischer. En daarbij wordt in Wie zonder zonde is duidelijk dat je eigen mening belangrijk is, maar dat het daarbij fijn is om steun te ontvangen van de mensen die jouw lief hebben!

April Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Wie zonder zonde is

Auteur: Emma Anna

Genre: New Adult

Uitgeverij: April Books

Bladzijdes: 391

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789464820409

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie