Recensie: Wereld van wanhoop – Inge Sleegers

Recensie: Wereld van wanhoop – Inge Sleegers

Deze recensie kan spoilers van het voorgaande deel bevatten.

De stad Atlantis is bevrijd. Het eerste wapenfeit van Alene als nieuwe President is het afschaffen van het verplichte examen voor meisjes. Helaas moet een nieuwe groep jongeren dat bekopen.

Alle jongens vanaf veertien jaar krijgen een oproepingsbrief. Ze moeten de stadsmuren bewaken, een levensgevaarlijke taak. Pikt de bevolking deze nieuwe regels?

Nimue doet er alles aan om Alene’s plannen een halt toe te roepen. Tegelijk zoekt ze antwoorden op haar eigen vragen. Tot overmaat van ramp dient een nieuwe natuurramp zich aan. Zal de stad standhouden nu een zandstorm met grote snelheid nadert? En wie is die mysterieuze vreemdeling die de verhoudingen in Atlantis op hun grondvesten doet daveren?

“‘Je hoeft me niet te bedanken omdat ik mijn werk doe.’ ‘Je weet best dat het daar niet alleen over gaat. Bedankt dat je er bent, wanneer ik het nodig heb.’”

Inge Sleegers, Wereld van wanhoop

Personages (Characters) Wereld van wanhoop vertelt het verhaal van voornamelijk Nimue, maar ook van een aantal andere personages. Nimue probeert de problemen op te lossen die heersen in Atlantis na de bevrijding. Dit komt voornamelijk door de groep personen die wordt gedwongen Atlantis te beschermen en Nimue wil dan ook niets anders dan dat personen niets meer verplicht worden. Alene daarentegen is de nieuwe President en heeft weinig medelijden met de bevolking. Ze wil dat alles volgens haar regels verloopt en wil met niemand in discussie gaan. Kaj is één van de jongens die wordt gedwongen om Atlantis te beschermen. Mede hierdoor vertrouwd hij steeds minder andere personen en is hij altijd achterdochtig.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Wereld van wanhoop is vooral gespannen, wantrouwend, verdrietig, maar soms gelukkig ook wel wat opgewekt. De gespannen sfeer komt natuurlijk door de staat waarin de bevolking van Atlantis momenteel verblijven. Waaronder de regels van Alene, die niet door de gehele bevolking wordt geaccepteerd. Daarnaast zijn veel personen wantrouwend door alle gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld en omdat personen het niet eens zijn met het feit van hoe Atlantis momenteel wordt geregeerd.

Schrijfstijl (Writing) – Inge Sleegers heeft Wereld van wanhoop met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Door de korte hoofdstukken en de schrijfstijl van Inge Sleegers heeft Wereld van wanhoop een fijn leestempo verkregen. Ook vinden er veel gebeurtenissen gedurende de hoofdstukken plaats en daarnaast is het ook erg prettig om het verhaal vanuit meerdere perspectieven te lezen, waardoor diverse zaken vanuit meerdere kanten worden belicht.

Plot (Plot) Wereld van wanhoop gaat verder op het moment dat Alene de nieuwe President van Atlantis is en haar nieuwe uitdagingen te verwachten staan. Nimue heeft daarnaast ook veel invloed en wil dan ook niets anders dan Alene ompraten om personen niet meer te dwingen. Gaandeweg wordt steeds meer duidelijk wat iedereen nu precies wil en voor welk beleid iedereen wil, maar tegelijkertijd dreigt er ook gevaar uit onverwachte hoek.

Intrige (Intrigue) – In eerste instantie vond ik Wereld van wanhoop niet heel intrigerend. Dit komt mede doordat ik weer even moest oprakelen wat er ook allemaal weer was gebeurd in Wereld zonder water. Dit had voorkomen kunnen worden door middel van een korte samenvatting aan het begin van Wereld van wanhoop. Desondanks wordt Wereld van wanhoop toch een intrigerend verhaal, voornamelijk door de spannende gebeurtenissen en de personen die strijdvaardigheid tonen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Wereld van wanhoop zijn logisch voor dit verhaal. Er komen namelijk zowel voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen voor in Wereld van wanhoop. Toch zijn er een aantal kleine dingetjes die het verhaal in mijn ogen ietwat ongeloofwaardig maken. Waaronder het feit dat de gedwongen jongens niet makkelijk weg kunnen uit de regio van de stadsmuur, maar dat Nimue wel heel makkelijk en snel van de stadsmuur weer ergens zich in de stad beweegt.

Amusement (Enjoyment) Wereld van wanhoop is een spannend en intrigerend verhaal. Nimue is het niet helemaal eens met hoe Atlantis op dit moment wordt geregeerd, voornamelijk dat er weer een bepaalde groep wordt gedwongen iets te doen. Ze probeert dan ook de nieuwe President Alene op andere gedachten te brengen, maar die is erg standvastig. Aan het begin van Wereld van wanhoop moest ik weer even in het verhaal komen, maar gaandeweg het verhaal wordt het steeds spannender en intrigerender. Het laatste gedeelte van Wereld van wanhoop zit ook nog eens vol gebeurtenissen die alle kanten opvliegen. Maar daarnaast probeert Inge Sleegers iedereen de boodschap mee te geven dat de wereld is wat wij er van maken!

Inge Sleegers & Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Wereld van wanhoop

Auteur: Inge Sleegers

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 391

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789464661507

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Wereld van wanhoop – Inge Sleegers

Geef een reactie