Recensie: Wens voor de wereld – Manon Visser

Recensie: Wens voor de wereld – Manon Visser

Kayla Hollis’ wereld valt in stukken als haar tweelingbroer Xavier overlijdt. Elke dag vroeg hij: ‘Als je een wens voor de wereld mocht doen, wat zou je dan wensen?’

Terwijl ze daar onophoudelijk aan denkt, sluit ze zich meer en meer af van de al de rest. Totdat ze naar een praatgroep voor rouwende jongeren gaat. Daar ontmoet ze Oliver. Samen met hem doet ze waar Xavier nooit de kans voor kreeg: ze laten zijn wensen voor de wereld uitkomen.

“‘Ik wens dat de seconden minder snel voorbijgaan, zodat iedereen een beetje langer van het leven kan genieten.’”

Manon Visser, Wens voor de wereld

Characters Wens voor de wereld vertelt het verhaal van Kayla Hollis. Een aantal maanden eerder is haar tweelingbroer Xavier bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Sindsdien trekt Kayla zich steeds meer terug en wil ze niets meer met anderen te maken hebben. Dit verandert op het moment dat ze Oliver bij een praatgroep voor rouwende jongeren ontmoet. Mede door Oliver wordt Kayla weer langzaam de oude Kayla. Ondertussen leeft haar broer in haar gedachten mee en daarom wil ze dan ook natuurlijk zijn wensen voor de wereld laten uitkomen. Hierdoor heeft Kayla weer een doel voor ogen en staat ze ook steeds meer open voor nieuwe dingen. Tegelijkertijd blijkt Oliver niet helemaal de waarheid te vertellen en dit doet Kayla dan ook behoorlijk veel pijn.

Atmosphere – De sfeer in Wens voor de wereld is op sommige momenten erg droevig, maar daarentegen is de sfeer soms ook erg gezellig of liefdevol. Daarbij zijn de emoties en gedachten van Kayla bepalend voor de sfeer, vooral doordat je ook vanuit haar perspectief Wens voor de wereld leest. Tegelijkertijd leef je ontzettend met Kayla mee, waardoor de sfeer soms ook impact heeft op je eigen emoties.

Writing – Manon Visser heeft Wens voor de wereld op een fijne en vlotte manier geschreven. Zoals eerder al genoemd, wordt Wens voor de wereld verteld vanuit het perspectief van Kayla. Desondanks leer je ook de personages op een andere manier kennen en ook had ik al vrij snel door dat Oliver niet alles heeft verteld. Ook heeft Manon de gebeurtenissen op een natuurlijke manier beschreven, waardoor het realistisch overkomt.

Plot Wens voor de wereld begint met het leven van Kayla op het moment dat ze zich helemaal afsluit van de buitenwereld. Daarna ontmoet je samen met Kayla al vrij snel Oliver, waarna je samen Xaviers wensen voor de wereld laat uitkomen. Ondertussen onderga je samen met Kayla haar verandering naar de oude Kayla en natuurlijk gaat dit met ups en downs en haar broer in haar gedachten. Om deze reden wordt er dan ook veel aandacht besteed aan alle mooie wensen (van iedereen).

Intrigue Wens voor de wereld is beslist een intrigerend verhaal. Dit komt ten eerste voornamelijk door de personages, aangezien je vooral ontzettend veel meeleeft met Kayla. Daardoor wil je natuurlijk ook weten hoe Kayla met alle ingrijpende en aankomende gebeurtenissen omgaat. Maar tegelijkertijd wil je natuurlijk ook weten wat Oliver nu precies te verbergen heeft en vooral waarom. Daarnaast was ik natuurlijk ook erg benieuwd naar alle wensen en natuurlijk hoe Kayla en haar vrienden die wensen in vervulling laten gaan.

Logic – De gebeurtenissen in Wens voor de wereld passen precies bij dit verhaal. Natuurlijk is het overgrote deel van Wens voor de wereld gericht op het vervullen van wensen, maar daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de ontwikkeling (en transformatie) van de personages. Tegelijkertijd laten de gebeurtenissen in Wens voor de wereld zien wat het inhoudt om te rouwen en hoe je jezelf kunt vinden in de liefde van anderen.

Enjoyment – Al met al is Wens voor de wereld een ontroerend en liefdevol verhaal. De opleving van Kayla, maar ook de wensen voor de wereld van Xavier die Kayla wil vervullen voor haar overleden tweelingbroer zijn prachtig. Manon Visser heeft het dan ook tegelijkertijd voor elkaar verkregen om Wens voor de wereld op een vlotte, maar bovenal een natuurlijke manier te beschrijven. Tevens wordt in Wens voor de wereld duidelijk wat het belangrijkste is in het leven, namelijk dat je iedere seconde moet genieten van het leven!

Clavis bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Wens voor de wereld

Auteur: Manon Visser

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 381

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044842982

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Wens voor de wereld – Manon Visser

Geef een reactie