Recensie: Wat zou Martin doen? – Nic Stone

Recensie: Wat zou Martin doen? – Nic Stone

Justyce is een jongen zoals vele andere. Toch is hij op een ander vlak anders dan ‘normaal’, namelijk: hij is niet blank, meer ‘zwart’.

Als hij niet wil dat zijn dronken ex-vriendin zelf naar huid rijdt, probeert hij haar achter in de auto te zetten. Dan wordt hij opeens vastgegrepen door de politie. Justyce krijgt handboeien om en wordt een smerig stuk tuig genoemd. En dit alleen omdat hij donker gekleurd is.

Deze arrestatie en vele andere vooroordelen over ‘zwarten’ doen veel met Justyce. Daarnaast wordt hij er steeds vaker mee geconfronteerd. Uiteindelijk besluit Justyce om een project te starten, waarin hij nadenkt wat Martin (Martin Luther King) in bepaalde situaties zou hebben gedaan.

Desondanks raakt Justyce betrokken bij een heftige situatie, wat hem voor het leven tekent.

“Oké, er zijn geen aparte fonteintjes meer voor “colored”, en discriminatie schijnt tegen de wet te zijn, maar als ik gedwongen kan worden om met te krappe handboeien om op het beton te zitten terwijl ik niks fout heb gedaan, dan is er duidelijk wel een probleem.”

Nic Stone, Wat zou Martin doen?

Nic Stone gebruikt diverse manieren om de gedachten/vooroordelen over ‘zwarten’ naar voren te brengen. Zo zijn er discussies in de klas, waarin het beeld hoe jongeren over ‘zwarten’ en hun vooroordelen denken. In de brieven die geschreven zijn aan Martin, komen de emoties en vooral de onmacht van Justyce naar boven.

De schrijfstijl daarentegen is wel erg slordig en sommige oordelen worden erg overdreven. Wanneer dit iets beter was geweest hadden diverse belangrijke punten nog beter uit de verf kunnen komen. Daarnaast wordt soms de ‘blanke’ als extreem slecht beschouwd, terwijl dit ook niet helemaal waar is.

Het taalgebruik is afgestemd op de leeftijd van de personages. Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van Justyce. En uiteraard is de naam van de hoofdpersonage Justyce gekozen met een gedachte erachter.

De hoofdpersonage is Justyce, een hardwerkende, vriendelijke, liefdevolle en leergierige jongen. Opgegroeid in een mindere buurt, maar daarentegen gaat hij naar een uitstekende school (voor alleen jongeren met rijke ouders).

Wat zou Martin doen? geeft de huidige situatie weer in diverse landen hoe wordt omgegaan met ‘zwarte’ mensen, en hoe racisme een behoorlijke impact kan hebben op het leven.


Titel: Wat zou Martin doen?

Auteur: Nic Stone

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 200

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000365449

Beoordeling: 4/5 sterren

Koop bij bol.com

3 gedachten over “Recensie: Wat zou Martin doen? – Nic Stone

Geef een reactie