Recensie: Wat we niet vertelden – Lara Prescott

Recensie: Wat we niet vertelden – Lara Prescott

In 1956 legt de schrijver Boris Pasternak de laatste hand aan zijn roman Dokter Zjivago. Hij weet ondertussen ook al dat zijn boek nooit zou worden uitgegeven door de Russen.

Wanneer de CIA hoort van het boek, willen ze het boek op het hoogtepunt van de Koude Oorlog inzetten als wapen. Voor deze missie worden de ervaren Sally en de nieuweling Irina uit de typeklas van de CIA gehaald. De vrouwen moeten de Russische editie in Rusland verspreiden. Maar ze mogen niet falen, want dit boek kan de wereldgeschiedenis bepalen.

‘Het was niet ongewoon dat Russen zich bij ons voegden. SR bestond zelfs uit zoveel overlopers dat we grapten dat de waterkoeler wel vol wodka zou zitten.’

Lara Prescott, Wat we niet vertelden

Wat we niet vertelden begint meteen met een heleboel personages, waaronder veel vrouwen die een hoofdpersonage zijn in het verhaal. Omdat er zoveel vrouwen zijn die op elkaar lijken, duurde het voor mij lang voordat ik de personages in de juiste context heb kunnen plaatsen. Daarnaast waren de personages ook nog eens erg oppervlakkig, waardoor je totaal geen band met de personages creëerde.

Daarnaast wordt uit de flaptekst opgemaakt dat het een spannende missie gaat worden. Maar wanneer de missie eindelijk wordt aangestipt in het boek, wordt de hele spanning weggenomen omdat de missies erg oppervlakkig worden gehouden zonder details. Daarnaast wordt er met een vaart over de missies heen gedenderd, waardoor de spanning totaal verloren gaat.

Voorafgaand aan het lezen van Wat we niet vertelden had ik geen idee waar Dokter Zjivago overging. Ik had gehoopt dat door Wat we niet vertelden te lezen toch een idee kreeg, over waar het boek over zou gaan. Desondanks wordt alleen maar de titel van het boek genoemd en wordt er weinig aandacht besteed aan wat er nu exact in het boek staat of wat nu de exacte reden is dat deze niet in Rusland werd uitgegeven. Een toevoeging van een kleine beschrijving over het boek Dokter Zjivago zou aanvulling zijn op Wat we niet vertelden om het verhaal beter te begrijpen.

Ook waren er scenes waarvan ik tot op heden nog steeds geen idee heb wat de toevoeging was aan het verhaal. Tevens waren sommige scenes langdradig en miste er vooral veel diepgang in het verhaal. Door de oppervlakkigheid van het verhaal en omdat er weinig tot niets bijzonders gebeurde, was Wat we niet vertelden eigenlijk heel saai.

Ondanks al deze mindere punten, krijg je door het lezen van Wat we niet vertelden wel een beeld van hoe het in de tijd voorafgaand aan de Koude Oorlog moet zijn geweest in Rusland. Ook was de schrijfstijl van Lara Prescott aangenaam en richting het einde van Wat we niet vertelden kwam er ook vaart in het verhaal.

Wat we niet vertelden is een historische roman waarin de CIA het boek Dokter Zjivago inzet als wapen. Daarnaast is Wat we niet vertelden erg oppervlakkig met weinig diepgang en spanning.

The House of Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Wat we niet vertelden

Auteur: Lara Prescott

Genre: Historische roman

Uitgeverij: The House of Books

Bladzijdes: 396

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789044355239

Beoordeling: 3/5 sterren


2 gedachten over “Recensie: Wat we niet vertelden – Lara Prescott

Geef een reactie