Recensie: Wat je zegt zie je zelf – Jacodine van de Velde

Recensie: Wat je zegt zie je zelf – Jacodine van de Velde

Ellendig, zo voelt de zeventienjarige Marscha zich als ze voor een vakantie van drie weken met haar ouders en broertje op camping Le Tournesol aankomt. Haar eetstoornis reist namelijk gewoon met haar mee. Hoewel ze dolgraag het normale leven wil oppakken, blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. De hele dag door wordt ze geconfronteerd met haar angsten en onzekerheden.

Al snel leert Marscha de vrolijke, aantrekkelijke Ruben kennen, die op de camping werkt. Hij lijkt alles te zijn wat zij niet is. Maar ook Ruben blijkt zo zijn problemen te hebben. Brengt dit hen dichter bij elkaar of maakt het alles juist nog moeilijker?

“Ik glimlach om zijn opmerking en denk aan wat een van de verpleegkundigen op de afdeling altijd zei: het leven is een frikandel, je moet hem alleen zelf speciaal maken. En dat is wat ik besluit te gaan doen. Dit afscheid ga ik speciaal maken.”

Jacodine van de Velde, Wat je zegt zie je zelf

Jacodine van de Velde heeft met Wat je zegt zie je zelf in prachtige woorden omschreven wat een eetstoornis inhoudt en hoe lastig het is om ermee om te gaan. Wat je zegt zie je zelf is met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven, waardoor het verhaal ook een prettig leestemp heeft gekregen. Daarnaast wordt Wat je zegt zie je zelf verteld vanuit de perspectieven van Marscha en Ruben.

Marscha worstelt al geruime tijd met haar eetstoornis en ze wil niets liever dan weer een normaal meisje zijn. Tijdens de vakantie zie je haar vechten tegen de eetstoornis wat gepaard gaat met ups en downs. Ruben daarentegen is een onwijs lieve jongen. In eerste instantie weet hij niets van Marscha’s eetstoornis af en behandelt haar als een gewoon meisje. Maar uiteindelijk moeten ze beiden worstelen om elkaar en de eetstoornis een beetje te kunnen begrijpen.

Wat je zegt zie je zelf heeft mij laten zien wat het inhoudt om een eetstoornis te hebben en ook hoe moeilijk het voor naasten is om hiermee om te gaan. Daarnaast wordt in Wat je zegt zie je zelf de emoties en gedachtes van beide personages weergegeven, waardoor het een bijzonder inlevend verhaal is geworden. Daarnaast is de vriendschap tussen Marscha en Esmee op een positieve manier bijzonder en levert het bovenal een belangrijke bijdrage aan Marscha’s herstel. Wat je zegt zie je zelf is een interessant, leerzaam en bovenal een emotioneel verhaal wat duidelijk maakt wat nu precies een eetstoornis is en wat het inhoudt om hiermee te leven!

Clavis bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Wat je zegt zie je zelf

Auteur: Jacodine van de Velde

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 296

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044839098

Beoordeling: 5/5 sterren


2 gedachten over “Recensie: Wat je zegt zie je zelf – Jacodine van de Velde

Geef een reactie