Recensie: Waar het licht is (+ Netflix film) – Jennifer Niven

Recensie: Waar het licht is (+ Netflix film) – Jennifer Niven

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken. Desondanks gebeurt er elke keer iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Markey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking. Aangezien ze dan eindelijk het stadje kan verlaten om zo niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar overleden zus.

Finch en Violet ontmoeten elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school en het is niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Violet ontdekt dat Finch niet de freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheimen angstvallig, maar kent ze eigenlijk wel al zijn geheimen?

‘Stel je voor dat je zo kon leven. Alleen de gelukkige stukjes, niet een van de nare, zelfs niet van de licht onaangename. Stel je voor dat we het lelijke er gewoon uit konden knippen en het goede konden houden. Dat is wat ik met Violet wil doen: haar alleen het goede geven, het lelijke weghouden, zodat we nooit iets anders dan goeds om ons heen hebben.’

Jennifer Niven, Waar het licht is

Waar het licht is is door Jennifer Niven geschreven met mooie zinnen. Dit komt mede door de fijne en vlotte schrijfstijl. Aan het begin van het verhaal moest ik wel even in het verhaal komen, mede omdat de personages uitgebreid werden geïntroduceerd. Het verhaal wordt dan verteld vanuit de perspectieven van Finch en Violet. In eerste instantie was het lastig om Finch te begrijpen, maar Violet daarentegen was wel meteen goed te volgen.

Violet is een zeventienjarig meisje dat een aantal maanden geleden haar zus bij een auto-ongeluk heeft verloren. Violet heeft zelf het ongeluk overleefd, maar is sindsdien niet meer haar normale zelf. Finch is een jongen die door iedereen een freak wordt genoemd, en bekend staat dat hij soms een aantal weken weg blijft. Hij wordt met veel diepgang en emoties neergezet, waardoor hij een echte persoonlijkheid krijgt. Op een dag ontmoeten Violet en Finch elkaar, wanneer ze allebei op de rand van de klokkentoren staan. Op dat moment redt Finch Violet, terwijl de hele school denkt dat Violet juist Finch heft gered. Vanaf dat moment leren ze elkaar beter kennen, maar hun problemen zijn nog steeds een groot issue in de relatie.

Waar het licht is is een mysterieus, eerlijk, verdrietig en meeslepend verhaal. Het einde van Waar het licht is is heftig. Daarnaast heb je het hele verhaal het gevoel dat er iets naars staat te gebeuren. Desondanks is het een indrukwekkend verhaal dat iedereen moet lezen!

De verfilming van Waar het licht is, genaamd All the Bright Places, is vanaf het begin van de film meteen anders dan het oorspronkelijke verhaal. Zo zijn er details weggelaten of zijn scenes totaal verandert. Ook zijn sommige scenes in een andere volgorde gezet of helemaal weggelaten, terwijl een aantal van deze scenes juist belangrijk waren. Tevens ging de film met een behoorlijk tempo door het verhaal heen, waardoor belangrijke momenten werden gemist en het ervoor zorgde dat ik niet hetzelfde gevoel kreeg als bij het boek.

Moon bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Waar het licht is

Auteur: Jennifer Niven

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Moon

Bladzijdes: 334

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789048856787

Beoordeling: 4/5 sterren


2 gedachten over “Recensie: Waar het licht is (+ Netflix film) – Jennifer Niven

Geef een reactie