Recensie: Vrije slag – Suzanne Peters

Recensie: Vrije slag – Suzanne Peters

Tijdens de housewarming van haar nieuwe huisgenoten leert Debra Lucas kennen. Ze ziet hem meteen zitten als ‘friends with benefits’. Meer zit er wat haar betreft niet in met haar hidradenitis suppurativa. En wie wil er nu een vriendin met een huidziekte?

Paul verveelt zich tijdens de zomerstop van het waterpoloteam. Wanneer hij de vrolijke Debra ontmoet, voelt hij meteen iets voor haar. Maar Lucas, zijn teamgenoot, lijkt hem voor te zijn. Zijn Debra en Lucas voor elkaar gemaakt, of kan Paul een veel belangrijkere rol in Debra’s leven spelen?

“Pas op de fiets durfde ze haar tranen de vrije loop te laten gaan. Ze schonk geen aandacht aan de mensen die ze onderweg zag. Het maakte haar niet uit dat haar mascara was uitgelopen en dat ze snikkend op de fiets zat. Ze wilde vooral zo snel mogelijk thuis zijn. Alleen.”

Suzanne Peters, Vrije slag

Personages (Characters) Vrije slag vertelt het verhaal van Debra. Sinds enkele jaren heeft Debra hidradenitis suppurativa. Deze ziekte maakt Debra onzeker, waardoor ze onder andere met geen relatie wil. Tijdens de housewarming leert ze Lucas kennen, waarbij ze meteen weet dat ze alleen ‘friend with benefits’ wil zijn. Maar wanneer Lucas haar huidziekte ontdekt verandert hij en uit zich niet meer positief over haar. Het zelfvertrouwen van Debra wordt alleen maar minder, maar dan is daar Paul. Hij wil de echte Debra kennen, maar de gesloten en afstandelijke Debra laat hem niet toe.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Vrije slag is vriendschappelijk, romantisch, maar af en toe ook wel verdrietig. Daarbij is de sfeer erg afhankelijk van de emoties van Debra en dus ook hoe diverse personen met haar omgaan. Hierbij speelt voor haar onzekerheid een grote rol, vooral als mensen haar ziekte op een slechte manier in het daglicht zetten.

Schrijfstijl (Writing) – Suzanne Peters heeft Vrije slag met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Daarnaast wordt Vrije slag verteld vanuit de perspectieven van Debra en Paul, maar met de nadruk op Debra. Mede door dit alles lees Vrije slag fijn weg.

Plot (Plot) Vrije slag begint met de periode dat Debra in de stad gaat wonen. Algauw komt ze zowel met Pauls als Lucas in contact, maar op dat moment heeft ze alleen aandacht voor Lucas. Ze ziet hem echter wel alleen zitten als ‘friend with benefits’. Mede door haar onzekerheid die is ontstaan door haar huidziekte. Gaandeweg Vrije slag zijn er ook mensen negatief over Debra en dat heeft dan voornamelijk te maken met haar ziekte. Desondanks kan ze bij haar huisgenoten terecht en is Paul juist iemand die verder probeert te kijken.

Intrige (Intrigue) Vrije slag is een intrigerend verhaal. Ik was in eerste instantie voornamelijk benieuwd hoe Debra met haar huidziekte omgaat. Daarnaast wat exact de reden is dat ze relatie wil opbouwen met iemand. Bovendien werd ik gedurende Vrije slag steeds nieuwsgieriger naar hoe Lucas en Paul omgaan met Debra en natuurlijk ook hoe Debra omgaat met mensen die er wel of niet voor haar zijn.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Vrije slag passen prima bij dit verhaal. Daarbij staat in Vrije slag de huidziekte van Debra echt centraal en ook de gevolgen van deze ziekte op Debra. Ondanks de vele voorspelbare gebeurtenissen in Vrije slag was dit voor mij absoluut niet hinderlijk.

Amusement (Enjoyment) Vrije slag is een intrigerend verhaal over Debra. Sinds enkele jaren heeft Debra last van een huidziekte genaamd hidradenitis suppurativa. Dit is een huidziekte waar ze niets aan kan doen, maar hierdoor is haar zelfverzekerdheid de afgelopen jaren wel afgenomen. Daarbij laat Vrije slag zien wat zoiets met mensen doet, maar ook wat de impact is van de reacties van andere mensen. Ondanks alles wat Debra meemaakt zijn er gelukkig voor haar een aantal mensen die er wel voor haar zijn en verder kijken dan haar huidziekte. En dat laatste vind ik dan ook een belangrijke boodschap die wordt verteld in Vrije slag; mensen moet je niet alleen beoordelen op hun buitenkant, maar kijk eens verder naar de vaak prachtige binnenkant van mensen!

Dutch Venture Publishing bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Vrije slag

Auteur: Suzanne Peters

Genre: New Adult, Contemporary

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

Bladzijdes: 209

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789493265493

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie