Recensie: Voor Yasmin – Esther Walraven

Recensie: Voor Yasmin – Esther Walraven

Op een zonnige middag in maart gebeurt het ondenkbare: Yasmin, de beste vriendin van Myrthe, overlijdt totaal onverwacht aan de gevolgen van een onbekend virus dat niet langer daarvoor uitbrak. De dood van haar beste vriendin komt als een enorme schok voor Myrthe, maar het echte besef van wat er gebeurd is, komt pas later. Is zij schuldig aan de dood van haar vriendin?

Myrthe sluit zich af voor de buitenwereld en worstelt in haar eentje met haar gedachten. In haar wanhoop besluit ze een brief te schrijven aan Yasmin. Zo probeert ze te verwerken wat er gebeurd is. Lukt het Myrthe om haar leven weer op te pakken?

“Ik weet dat ik door moet, maar hoe dan? Hoe moet ik verder zonder jou? Het is niet eerlijk, zou ik denken bij alles wat ik meemaak. Jij had erbij moeten zijn. Maar dat gaat niet meer.”

Esther Walraven, Voor Yasmin

CharactersVoor Yasmin vertelt het verhaal van Myrthe. Myrthe is nog niet heel lang vriendinnen met Yasmin. Desondanks is de vriendschap ontzettend hecht tussen de twee. Tot er op een dag het meest verschrikkelijke plaatsvindt: Yasmin overlijdt aan de gevolgen van een virus. Vanaf dat moment gaat het ook veel slechter met Myrthe. Ze light hele dagen in bed en wil met niemand praten. Mede omdat ze denkt dat het haar schuld is dat Yasmin is overleden.

Atmosphere – In Voor Yasmin hangt voornamelijk een droevige sfeer door het overlijden van Yasmin. Daarnaast draagt ook de verdriet en het schuldgevoel van Myrthe bij aan deze droevige en verdrietige sfeer.

Writing – Esther Walraven heeft Voor Yasmin met een vlotte en fijne schrijfstijl geschreven. Helaas mis ik wel de diepgang in de gebeurtenissen en de in de personages, waardoor Voor Yasmin een oppervlakkig verhaal bleef.

Plot – Het eerste gedeelte van Voor Yasmin vertelt hoe Myrthe en Yasmin elkaar hebben leren kennen. Het middenstuk omschrijft de gebeurtenissen rondom het overlijden van Yasmin. En het laatste gedeelte van Voor Yasmin laat de gevolgen van dit heftige verlies op Myrthe zien.

Intrigue – Tot aan het overlijden van Yasmin is Voor Yasmin erg voorspelbaar en vinden er geen heel bijzondere gebeurtenissen plaats. Pas vanaf het moment dat Myrthe worstelt met het verlies van Yasmin wordt Voor Yasmin een intrigerend verhaal. En dat komt vooral omdat je wilt weten hoe Myrthe met dit enorme verlies omgaat.

Logic Voor Yasmin zou een waargebeurd verhaal kunnen zijn. Mede hierdoor zijn de gebeurtenissen dan ook erg logisch, maar zoals eerder al gezegd wel ietwat voorspelbaar.

Enjoyment – Al met al is Voor Yasmin een indrukwekkend verhaal. Toch mis ik wel de diepgang in het verhaal, waardoor Voor Yasmin eventueel een nog aangrijpender verhaal zou zijn geworden. Desondanks laat Voor Yasmin wel zien wat het met een jongvolwassene doet op het moment van zo’n groot verlies.

Best of YA bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Voor Yasmin

Auteur: Esther Walraven

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 94

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000373079

Beoordeling: 3/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Voor Yasmin – Esther Walraven

Geef een reactie