Recensie: Voor verdriet heeft niemand tijd – Monica Haak

Recensie: Voor verdriet heeft niemand tijd – Monica Haak

Liv en Emerald zijn twee tieners die elk een groot verlies hebben geleden. Liv verhuist met tegenzin naar de andere kant van het land, waar ze Emerald ontmoet.

Haar nieuwe beste vriendin worstelt met haar eigen problemen en heeft het langs haar zijde moeilijk om de draad op te pikken. De twee groeien snel naar elkaar toe, wat hen ook hoop op een betere toekomst geeft, maar door de geheimen die ze allebei met zich meedragen, komt die vriendschap aan een zijden draadje te hangen.

“Het leven is geen sprint, het is een marathon. Ren niet naar de eindstreep, maar kijk om je heen en geniet van het uitzicht. Adem de frisse lucht in, voel de wind op je gezicht en luister naar de vogeltjes of de regen op een wat mindere dag. Voel hoe je haren door de war vliegen. Zelfs als het stormt en regent: kijk om je heen en voel hoe je leeft.”

Monica Haak, Voor verdriet heeft niemand tijd

Let op! In Voor verdriet heeft niemand tijd worden heftige onderwerpen als depressie en zelfpijniging besproken.

Monica Haak heeft een fijne schrijfstijl, waarmee ze de heftige onderwerpen in Voor verdriet heeft niemand tijd leesbaar houdt. Met die prachtige schrijfstijl omschrijft Monica op een begrijpelijke manier wat depressie en zelfpijniging inhouden en wat de consequenties zijn voor de personen die ermee te maken krijgen. Tevens wordt Voor verdriet heeft niemand tijd verteld vanuit de perspectieven van Liv en Emerald.

Liv heeft een paar maanden geleden plotseling haar vader verloren. Samen met haar moeder verhuist ze naar de andere kant van het land. Daar ontmoet ze Emerald. Emerald heeft net zoals Liv een familielid verloren, namelijk haar zus bij een ongeluk. Sindsdien worstelt Emerald met haar eigen problemen, maar toch groeien Emerald en Liv naar elkaar toe. Maar beiden hebben geheimen en dat brengt de vriendschap niet ten goede.

Voor verdriet heeft niemand tijd bespreekt heftige onderwerpen op een duidelijke manier, maar wordt het verhaal door de schrijfstijl van Monica Haak leesbaar behouden. Ondanks dat Voor verdriet heeft niemand tijd je aangrijpt, wil je wel weten hoe de personages zich verder ‘ontwikkelen’ en wat de vriendschap voor de toekomst gaat betekenen. Daarnaast zitten er ook een aantal plottwists in Voor verdriet heeft niemand tijd en is het einde zeer aangrijpend. Tevens laat Voor verdriet heeft niemand tijd zien dat jongeren (en natuurlijk ook volwassenen) erg goed zijn in gevoelens te verbergen. Mede hierdoor is Voor verdriet heeft niemand tijd voor mij een erg inlevend verhaal geworden en heeft het mij een goede indruk gegeven wat depressie en zelfpijniging inhouden (en vooral wat voordriet en emoties erbij komen kijken)!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Voor verdriet heeft niemand tijd

Auteur: Monica Haak

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 270

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463967280

Beoordeling: 5/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Voor verdriet heeft niemand tijd – Monica Haak

Geef een reactie