Recensie: Unsinkable – Lotte van den Noort

Recensie: Unsinkable – Lotte van den Noort

Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt.

Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.

“‘Het ga je goed, Katharina. Vecht voor het leven dat je bent kwijtgeraakt. Leef voor ons samen.’”

Lotte van den Noort, Unsinkable

CharactersUnsinkable vertelt het verhaal van Katharina Thompson. Het leven van Katharina is in korte tijd compleet veranderd. Haar familie was welvarend, tot het moment dat alles zijn kwijtgeraakt. Om genoeg geld te verdienen, moest zelfs Katharina gaan werken. Katharina’s broer is werkzaam voor de maatschappij, die onder andere ook de Titanic bouwt. Daarnaast wil Katharina graag met haar verloofde een toekomst opbouwen in Amerika. Ze is dan ook opgetogen als ze als kamermeisje aan de slag mag op de Titanic, waarmee ze dus ook de oversteek naar Amerika kan maken. Maar dan waarschuwt haar broer dat ze het werk niet zou moeten aannemen, aangezien er iets ergs staat te gebeuren met de Titanic. Toch maakt Katharina een moedige keuze, die haar leven totaal op zijn kop zet. En gedurende de gebeurtenissen die plaatsvinden, verandert Katharina van een naïef meisje in een volwassen vrouw.

Atmosphere – Gedurende Unsinkable passeren er verschillende sferen, waaronder verliefdheid, vrolijkheid, angstigheid en treurigheid. De ambiance is dan ook vooral afhankelijk van de gebeurtenissen die plaatsvinden of zullen gaan plaatsvinden.

Writing – Lotte van den Noort heeft Unsinkable op een vlotte en fijne manier geschreven. Ondanks dat iedereen het verhaal over de Titanic al kent, heeft Lotte het voor elkaar gekregen om haar eigen verhaal te creëren die is gebaseerd op een van de complottheorieën. Daarnaast heeft Lotte Unsinkable op zo’n prachtige wijze weten neer te zetten dat het bijna waargebeurd zou kunnen zijn.

Plot – In het eerste gedeelte van Unsinkable leer je Katharina kennen en daarnaast worden er al hints gegeven dat er iets staat te gebeuren met de Titanic. Het laatste gedeelte van Unsinkable vertelt het verhaal wat zich precies op de Titanic heeft afgespeeld, wanneer ze onderweg zijn naar Amerika.

Intrigue – Alhoewel iedereen wel weet hoe het verhaal van de Titanic eindigt, blijft Unsinkable intrigeren. Dit komt mede omdat ik nog nooit van deze theorie had gehoord en ook omdat je wilt weten welke beslissingen Katharina gaat nemen en of ze het überhaupt gaat overleven.

Logic – Ondanks dat het onbekend is of deze theorie over de Titanic natuurlijk waar is, zijn de gebeurtenissen in Unsinkable wel realistisch beschreven. Daarnaast zijn de gebeurtenissen in Unsinkable absoluut samenhangend geschreven.

Enjoyment – Al met al is Unsinkable een geweldig verhaal, gebaseerd op een van de grootste complottheorieën over de Titanic. Unsinkable is dan ook door Lotte van den Noort op een prachtige wijze geschreven, waardoor het verhaal over Katharina blijft intrigeren. Tevens is Unsinkable absoluut een aangrijpend verhaal, waardoor het boek moeilijk is weg te leggen!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Unsinkable

Auteur: Lotte van den Noort

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 365

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463967679

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Unsinkable – Lotte van den Noort

Geef een reactie