Recensie: Unlikable – Lotte van den Noort

Recensie: Unlikable – Lotte van den Noort

Londen (1889) wordt momenteel geteisterd door een nieuwe, nog gruwelijkere ripper. Junior R laat lijken achter alsof het broodkruimels zijn. Wat is zijn motief voor deze kwaadaardige bedoelingen?

Eleonora Prime verhuist tijdelijk van haar geliefde Canterbury naar Kennington, zodat haar vader de renovaties aan het huis ongestoord door kan laten gaan. Fijn vindt Eleonora dat echter niet, want nu woont ze onder één dak met de man die haar leven vanaf hun eerste ontmoeting al zuur probeert te maken: de onweerstaanbare architect, Felix Clifton. Felix wil niets van Eleonora weten en dat laat hij ook duidelijk merken, maar als je samen in een huis woont, dan is elkaar vermijden bijna onmogelijk.

Ondertussen gaan de moorden in Londen van kwaad tot erger. Het wordt sterk afgeraden om vrouwen en kinderen nog langer de straat op te laten gaan. Wanneer Eleonora onbewust oog in oog met Junior R komt te staan, beseft ze nog niet dat vanaf dat punt de bloeddorstige moordenaar alleen nog maar aandacht voor haar zal hebben.

“‘Ik denk dat u diep vanbinnen hoopt om meer van het leven te proeven. U bent geen persoon om de regeltjes te volgen. U moet dingen zien, dingen meemaken. Eten proeven waarvan u nog nooit hebt gehoord, steden ontdekken waarover u alleen maar heeft kunnen dromen.’”

Lotte van den Noort, Unlikable

Personages (Characters) Unlikable vertelt het verhaal van Eleonora Prime. Eleonora blijkt beschermend te zijn opgevoed door haar vader en broer, maar dit verandert wanneer ze tijdelijk naar Kennington verhuist in verband met de verbouwing van hun woning. In Kennington ontmoet ze Felix Clifton, waarmee ze vanaf het eerste moment al geen klik heeft. Ondertussen worden er in hun omgeving ook ontzettend veel moorden gepleegd en dan voornamelijk op vrouwen. Iedereen probeert dit voor Eleonora verborgen te houden, maar ondertussen komt ze toch achter deze gebeurtenissen. Tegelijkertijd vinden er ook allemaal aparte en bijzondere gebeurtenissen plaats en tevens komt Eleonora ook nog eens oog in oog te staan met Junior R. Maar Eleonora zit niet stil en gaat op zoek naar de antwoorden op alle geheimzinnigheden en dat blijkt soms niet zonder gevaar te zijn.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Unlikable is spannend en geheimzinnig. De gespannen sfeer wordt gecreëerd door de moorden die Junior R pleegt, maar ook door de aparte en bijzondere gebeurtenissen rondom de families Prime en Clifton die opeens plaatsvinden. En die gebeurtenissen zorgen tevens voor de geheimzinnige sfeer in Unlikable, want wat gebeurt er nou tijdens deze gebeurtenissen en wat is reden van deze gebeurtenissen.

Schrijfstijl (Writing) – Lotte van den Noort heeft Unlikable met een vlotte en fijne schrijfstijl geschreven. Daarbij heeft Lotte door middel van diverse gebeurtenissen de spanning en geheimzinnigheid gedurende het verhaal weten op te bouwen. Daarnaast wordt Unlikable niet alleen verteld vanuit het perspectief van Eleonora, maar onder andere ook vanuit het perspectief van Junior R. Hierdoor kom je ook op een andere manier meer over de personages te weten.

Plot (Plot) Unlikable begint met het moment dat Eleonora en haar familie tijdelijk gaan verhuizen naar Kennington. Tegelijkertijd vinden er vanaf dat moment bijzondere en aparte gebeurtenissen plaats, waarbij Eleonora niet snapt wat er nu precies zich afspeelt in haar familie en de familie Clifton. Gaandeweg wordt er ook steeds meer duidelijk over Junior R, maar ook dat niet iedereen blijkbaar met dezelfde bedoelingen iets doet. Want uiteindelijk blijken sommigen een dubbele agenda te hebben, maar de waarheid komt natuurlijk boven de tafel.

Intrige (Intrigue) Unlikable is absoluut een intrigerend verhaal. In eerste instantie moet je wel even in het verhaal komen, maar door de afwisselende perspectieven en ook omdat je weet dat er hoogstwaarschijnlijk nog meer staat te gebeuren. En dat laatste klopt inderdaad, maar absoluut soms op een verrassende manier die je niet ziet aankomen. Ook komt uiteindelijk alle waarheden naar boven, waarbij de een eerder bekend wordt dan de ander.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Unlikable passen bij dit verhaal. Zo zijn er natuurlijk zowel voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen. Ook zorgen de gebeurtenissen ervoor dat er steeds meer duidelijk wordt over hoe diverse personen in het leven staan en wat nu exact hun bedoelingen zijn.

Amusement (Enjoyment) Unlikable is een spannend, mysterieus en intrigerend verhaal. Eleonora is beschermd opgevoed, maar door een tijdelijke verhuizing komt ze in aanraking met andere personen die niet allemaal de juiste bedoelingen blijken te hebben. Door de aparte en bijzondere gebeurtenissen die plaatsvinden in die periode, gaat Eleonora ook op onderzoek uit naar wat er nu exact aan het gebeuren is en dat is dan ook niet zonder gevaar. Door de schrijfstijl van Lotte van den Noort wordt de spanning en geheimzinnigheid langzaam opgebouwd en uiteindelijk eindigt Unlikable ook met een bijzondere waarheid. Al met al heb ik enorm genoten van Unlikable, die continu intrigeert en geen moment saai is.

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Unlikable

Auteur: Lotte van den Noort

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 343         

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789464208955

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Unlikable – Lotte van den Noort

Geef een reactie