Recensie: Tijd van zonde – Deepti Kapoor

Recensie: Tijd van zonde – Deepti Kapoor

In de schaduw van lommerrijke landgoederen, extravagante feesten, schimmige businessdeals en politiek gekonkel raken drie levens in India op een onlosmakelijke wijze met elkaar verweven. Ajay is geboren in totale armoede, maar wordt bediende bij de schatrijke familie Wadia en klimt gestaag op in de hiërarchie van het voetvolk. Sunny is de playboy-erfgenaam die erop gebrand is nog succesvoller te worden dan zijn vader, de even succesvolle als genadeloze Bunty Wadia. En Neda behoort als journalist tot de culturele elite van India, maar raakt bekneld tussen moraal en verlangen.

Drie mensen in een groots verhaal over hebzucht, genot, geweld, verlies en wraak: is hun onderlinge band hun kansen om aan de ondergang te ontsnappen, of juist de aanzet tot totaal verval?

“Niemand krijgt het ooit terug. Het leven loopt gewoon van je weg. Het komt nooit meer terug, hoe hard je het ook probeert, hoe graag je het ook wil. Dit is de les die je moet leren. Je past je aan, of je sterft.”

Deepti Kapoor, Tijd van zonde

Personages (Characters) Tijd van zonde vertelt het verhaal van Ajay, Sunny en Neda. Ajay groeit op in totale armoede samen met zijn zus en ouders. Wanneer zijn vader overlijdt wordt Ajay ‘verkocht’ en komt uiteindelijk terecht bij de rijke familie Wadia. Daar komt hij terecht in een heel andere omgeving dan hij gewend is, maar hij gedraagt zich over het algemeen keurig en doet alles wat hem wordt opgedragen. Sunny daarentegen leeft in totale luxe, maar toch wordt er nog veel van hem door zijn vader verwacht. Gaandeweg Tijd van zonde wordt duidelijk dat Sunny niet dezelfde visie heeft als zijn vader en dat heeft dan ook de nodige gevolgen. Neda daarentegen leeft weer een heel ander leven, ze is namelijk journalist en komt daardoor in aanraking met de culturele elite van India. Desondanks probeert ze toch een ‘normaal’ leven te leiden. Hoewel alle drie de personages een andere achtergrond hebben, blijken ze elkaar toch echt nodig te hebben en daarbij moeten ze soms moeilijke keuzes maken.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Tijd van zonde is spannend, wreed, mysterieus en verdrietig. Een groot deel van deze sfeer wordt gekenmerkt door wat de drie personages afzonderlijk maar ook gezamenlijk meemaken in India. Waarbij wreedheid, oneerlijkheid, criminaliteit, onvriendelijkheid en vijandigheid veelvuldig voorkomen. Daarbij is de sfeer dan ook afhankelijk van de gebeurtenissen, want de personages hebben zo hun eigen redenen om niet altijd hun emoties ten toon te stellen.

Schrijfstijl (Writing) – Deepti Kapoor heeft Tijd van zonde met een vlotte schrijfstijl geschreven. Daarbij leren we eerst Ajay kennen; zo komen we te weten waar hij vandaan komt en hoe hij uiteindelijk bij de familie Wadia terecht komt. Gaandeweg wordt ook steeds meer duidelijk wat Ajay allemaal meemaakt. Vervolgens komen we steeds meer te weten over Sunny en daarna uiteindelijk ook over Neda. Daarbij weet Deepti Kapoor de personages op een bijzondere manier vanuit de verschillende lagen in de samenleving bijeen te krijgen, waardoor ook duidelijk wordt waarom ze elkaar ontmoeten en elkaar blijken nodig te hebben. Tevens wordt aan het begin van elk serie hoofdstukken aangegeven wanneer en waar de desbetreffende hoofdstukken zich afspelen.

Plot (Plot) Tijd van zonde begint eerst met de gebeurtenissen rondom Ajay. Hierbij wordt steeds meer duidelijk wie hij is en onder welke omstandigheden hij heeft geleefd. Gaandeweg het verhaal van Ajay, wordt ook Sunny geïntroduceerd. Als laatste maken we kennis met Neda. Waarna ook duidelijk wordt hoe de drie personages elkaar ontmoeten. In het begin van Tijd van zonde was het eerst lang onduidelijk waarom deze drie personages elkaar uiteindelijk tegen zouden komen, maar gaandeweg het verhaal wordt dit wel langzaam steeds meer duidelijk.

Intrige (Intrigue) Tijd van zonde wordt gaandeweg steeds intrigerender. Ik moest namelijk in eerste instantie wel in het verhaal komen. Voornamelijk omdat het verhaal van Ajay soms ietwat langdradig was. Maar toch blijft Tijd van zonde fascineren, ten eerste omdat je natuurlijk meer over de connectie tussen de drie personages wil weten en ten tweede waarom blijken ze elkaar nou nodig te hebben. Toen eenmaal meer duidelijk werd over de connectie tussen de personages werd Tijd van zonde steeds intrigerender.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Tijd van zonde zijn voor dit verhaal allemaal passend. Zo zijn er natuurlijk gebeurtenissen die specifiek bij de achtergrond van de personages zouden passen.

Amusement (Enjoyment) Tijd van zonde is een spannend en indrukwekkend verhaal over Ajay, Sunny en Neda. Alle drie de personages hebben allemaal een andere afkomst en achtergrond. Hun afkomst bepaald natuurlijk hoe ze hun leven hebben geleden in India. Dit wordt door Deepti Kapoor op een bijzondere en prachtige manier omschreven. Ook wordt gaandeweg Tijd van zonde steeds meer duidelijk waarom en hoe de drie personages met hun verschillende rangen in de samenleving elkaar tegenkomen. Daarnaast wordt in Tijd van zonde ook duidelijk dat in de personages te maken krijgen met wreedheid, ongelijkheid en vijandigheid. Ondanks de vele verschillen weet Deepti Kapoor alles met elkaar te verbinden en een werkelijkheidsgetrouw verhaal neer te zetten.

Uitgeverij Prometheus bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Tijd van zonde

Auteur: Deepti Kapoor

Genre: Roman

Uitgeverij: Prometheus

Bladzijdes: 542

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789044645675

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Tijd van zonde – Deepti Kapoor

Geef een reactie