Recensie: Steen voor steen – Jacodine van de Velde

Recensie: Steen voor steen – Jacodine van de Velde

De zeventienjarige Iris heeft het thuis niet makkelijk gehad, maar inmiddels heeft ze haar plek gevonden in het pleeggezin waar ze al enkele jaren woont. Wanneer ze de zomer opnieuw met haar opa en oma op camping Le Tournesol doorbrengt, krijgt ze nieuws over haar moeder dat haar volledig uit balans brengt. Ze gaat overal aan twijfelen en worstelt weer in alle hevigheid met haar verleden.

De aanwezigheid van de negentienjarige Maduro op de camping maakt het er niet eenvoudiger op. Hij lijkt vastberaden de muren om haar heen neer te halen, iets wat Iris absoluut niet wil laten gebeuren.

“‘Iedere keer dat je het moeilijk hebt, wil ik dat je terugdenkt aan dit bouwwerk. Wat onmogelijk lijkt, is steen voor steen of stap voor stap mogelijk. Ook voor jou.’”

Jacodine van de Velde, Steen voor steen

CharactersSteen voor steen vertelt het verhaal van Iris. De zeventienjarige Iris heeft geen makkelijke jeugd gehad, omdat haar ouders eigenlijk niet voor haar zorgden en vooral hun eigen problemen hadden. Uiteindelijk heeft ze haar rust gevonden bij een pleeggezin. Net zoals voorgaande zomers, is Iris weer samen met haar oma en opa op camping Le Tournesol. Gaandeweg komt er onverwachts een bericht dat het niet goed gaat met haar moeder. Hierdoor komen de twijfels bij Iris weer opzetten, waardoor ook haar heftige verleden weer wordt opgerakeld. Tegelijkertijd ontmoet ze op de camping de negentienjarige Maduro. Ondanks de woede uitbarstingen en haar heftige verleden, blijft Maduro erg standvastig om Iris’ muren neer te halen. Alleen houdt Iris liever iedereen op afstand.

Atmosphere – De sfeer in Steen voor steen varieert van verdrietig naar woedend, vriendschap of zelfs liefde en alles ertussenin. De emoties van zowel Iris als Maduro zijn een leidraad voor de verschillende sferen. Waarna ook de problemen waarmee Iris en Maduro dealen, doorvloeien in hun emoties, interacties en handelingen. Eveneens doet de sfeer samen met de emoties van Iris en Maduro ontzettend veel met je eigen emoties.

Writing – Jacodine van de Velde heeft weer met Steen voor steen een moeilijk en heftig onderwerp bespreekbaar gemaakt. Steen voor steen is door Jacodine met een prachtige, indrukwekkende en emotionele woorden beschreven. Daarnaast hebben Iris en Maduro een plek in mijn hart weten te veroveren, waardoor ik Steen voor steen soms met een brok in mijn keel heb gelezen.

Plot – Meteen vanaf de eerste bladzijde in Steen voor steen leer je zowel Iris als Maduro kennen. Tegelijkertijd wordt er ook teruggeblikt in het verleden van Iris, waardoor gaandeweg in Steen voor steen duidelijk wordt waarom Iris zo is geworden zoals ze nu is. Gelijktijdig worden de problemen waarmee Iris en Maduro mee dealen steeds duidelijker. En eveneens zie je Iris en Maduro gedurende Steen voor steen groeien en veranderen.

Intrigue Steen voor steen is absoluut een intrigerend verhaal. Je wilt namelijk weten wat Iris en Maduro nu precies hebben meegemaakt en met welke problemen ze nu dus uiteindelijk dealen. En tegelijkertijd wil je natuurlijk weten hoe ze met al die problemen omgaan en of het Iris uiteindelijk lukt om haar muren te laten zakken.

Logic – De gebeurtenissen in Steen voor steen zijn logisch, maar bovenal erg realistisch. Daarbij maken de gebeurtenissen absoluut duidelijk dat het leven niet altijd over rozen gaat en dat natuurlijk niemand helemaal perfect is.

Enjoyment – Al met al is Steen voor steen een indrukwekkend en aangrijpend verhaal. Iris heeft namelijk in haar verleden veel meegemaakt, maar draagt nog altijd de gevolgen hiervan met zich mee. Tegelijkertijd probeert Maduro Iris’ muren neer te halen, maar dat gaat niet even makkelijk. Bovendien hebben Iris en Maduro een plek in mijn hart weten te veroveren, waardoor ik soms met een brok in mijn keel Steen voor steen heb gelezen!

Clavis bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Steen voor steen

Auteur: Jacodine van de Velde

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 315

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044841084

Beoordeling: 5/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Steen voor steen – Jacodine van de Velde

Geef een reactie