Recensie: Station Zonnewind (Sterrenvlucht #2.1) – Brandon Sanderson & Janci Patterson

Recensie: Station Zonnewind (Sterrenvlucht #2.1) – Brandon Sanderson & Janci Patterson

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Wat gebeurde er met de andere piloten van Sterrenvlucht terwijl Spensa op een gevaarlijke missie was? In deze eerste spin-offnovelle, die zich afspeelt tussen de delen Sterrenzicht en Cytonic uit de Skyward serie, is de hoofdrol voor FM.

Een plotseling boven Detritus verschenen delver is gelukkig weer weggelokt door Spensa. FM realiseert zich dat de laatste vrije menselijke enclave op de planeet op het nippertje is ontkomen, maar een volgende keer zal het een stuk slechter aflopen.

FM en Jorgen moeten samenwerken met de technicus Rig om de mysterieuze alien Alanik uit haar coma te wekken. Ook zullen ze de cytonische slakken – de Taynix – moeten inzetten, anders zit de mensheid in de val. Een vriend van Spensa, voormalig minister Cuna van de Superioriteit, is gestrand op het afgelegen ruimtestation Zonnewind. Ze moeten uitzoeken hoe ze die kunnen redden voordat de Superioriteit met een nieuw wapen komt om Detritus voor eens en voor altijd weg te vagen.

“Ik wist wat het juiste antwoord was. Het belang van het volk woog zwaarder dan de belangen van de individuen. We waren piloten. We hadden ons aangemeld om het leven van de burger op Detritus te beschermen. We waren bereid om het offer te brengen, ieder van ons.”

Brandon Sanderson & Janci Patterson, Station Zonnewind

Personages (Characters) Station Zonnewind vertelt het verhaal van FM. Spensa en FM zitten samen in een team, maar Spensa is momenteel alleen op een gevaarlijke missie. Ondertussen zitten Spensa’s teamleden niet stil. FM moet aan de slag met de cytonische slakken, aangezien deze mogelijk een belang onderdeel kunnen zijn in de strijd in verband met dat ze kunnen hyperjumpen. Tegelijkertijd moet FM samen met de anderen proberen Cuna te redden van het afgelegen ruimtestation Zonnewind, maar dit blijkt niet zonder gevaar te gaan lukken. Waardoor FM voor moeilijke keuzes staat en soms ook jaloers is op de krachten van Spensa, maar al met al doet FM er alles aan om zichzelf maar bovenal iedereen te willen redden.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Station Zonnewind is spannend, mysterieus en strijdlustig. De mysterieuze sfeer komt natuurlijk door de geheimzinnigheden rondom de vijand en of iedereen soms wel dezelfde intenties heeft. Dit heeft dan ook als bijkomstig effect dat er ook een spannende sfeer wordt gecreëerd, met ook het feit dat diverse gebeurtenissen niet zonder gevaar zijn. FM zorgt daarnaast ook voor een strijdlustige sfeer, want ze doet er alles aan om Detritus te verdedigen.

Schrijfstijl (Writing) – Brandon Sanderson en Janci Patterson hebben Station Zonnewind met een vlotte en fijne schrijfstijl geschreven. Daarnaast krijgen in Station Zonnewind de andere personages dan alleen Spensa meer aandacht, waardoor deze personages – maar voornamelijk FM – ondanks de beperkte aantal pagina’s meer diepgang.

Plot (Plot) Station Zonnewind begint met een aanval op Detritus en FM moet proberen ze tegen te houden. Algauw wordt duidelijk dat de cytonische slakken een belangrijk onderdeel kunnen worden in de strijd tegen de delvers in verband met de mogelijkheid tot hyperjumpen. FM gaat samen met Jorgen een poging doen tot het trainen met de slakken. Maar ondertussen wordt ook duidelijk dat Cuna snel moet worden gevonden op het afgelegen ruimtestation. Maar daarvoor is iedereen nodig en moeten ze ook goed weten samen te werken.

Intrige (Intrigue) Station Zonnewind is een intrigerend verhaal, voornamelijk door de personages, sfeer, maar ook omdat het verhaal lekker vlot is geschreven met de benodigde spannende gebeurtenissen. Daarnaast bleven er ook continu fascinerende gebeurtenissen plaatsvinden, waardoor Station Zonnewind dan ook geen moment saai werd.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Station Zonnewind zijn voor een science fictie verhaal logisch. Daarbij worden spannende en minder spannende gebeurtenissen met elkaar afgewisseld, waardoor Station Zonnewind ook heerlijk wegleest.

Amusement (Enjoyment) Station Zonnewind is een spannend, mysterieus en intrigerend verhaal over de andere teamleden van Spensa met de nadruk op FM. Voor FM wordt algauw duidelijk dat iedereen er alles moet doen om Detritus te blijven beschermen. De opgedane en ontbrekende kennis zijn heel belangrijk, waardoor FM soms moeilijke keuzes moet durven te maken onder soms extreme omstandigheden. Durven, doen en samenwerken zijn dan ook de woorden die Station Zonnewind omschrijven.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Station Zonnewind

Auteur: Brandon Sanderson & Janci Patterson

Genre: Young Adult, Science Fiction

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 167

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083267470

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Station Zonnewind (Sterrenvlucht #2.1) – Brandon Sanderson & Janci Patterson

Geef een reactie