Recensie: Solitaire – Alice Oseman

Recensie: Solitaire – Alice Oseman

Tori Spring weet niet meer hoe ze gelukkig moet zijn.

Vroeger had ze fijne vrienden en kon ze goed overweg met haar familie. Nu ligt ze het liefst alleen nog maar in bed om te bloggen en te slapen. Maar dan gebeuren er twee dingen die haar leven volledig verstoren:

1. De bijna manisch vrolijke Michael Holden, die nieuw is bij haar op school, is vastbesloten om haar beste vriend te worden, of ze wil of niet.
2. Een anonieme groep genaamd Solitaire zet de school op zijn kop met ludieke hacks en niet-zo-ludieke grappen.

Michael dwingt Tori om mee op onderzoek uit te gaan: wie zit erachter? Hoewel het Tori eerst niet zo boeit, raakt ze naarmate de acties gevaarlijker worden steeds meer geïntrigeerd – zowel door Solitaire als door Michael. Zou het kunnen dat al dit drama precies was wat Tori nodig had om weer te kunnen lachen?

“‘Geluk’, zegt hij, ‘is de prijs die je betaalt voor diepe gedachten.’”

Alice Oseman, Solitaire

Personages (Characters) Solitaire vertelt het verhaal van Tori Spring. Het leven van Tori is op dat moment niet heel rooskleurig. Hierdoor wil ze het liefst alleen nog maar in bed liggen om te bloggen en te slapen. Geheel onverwachts vinden er op haar school bijzondere gebeurtenissen plaats. Ten eerste ontmoet Tori de onbekende en ietwat ‘aparte’ Michael Holden. Hoewel Tori niet echt vrienden wil zijn, probeert Michael wel om vrienden met haar te worden. Ten tweede zijn er de berichten van de onbekende groep Solitaire. De acties worden steeds gevaarlijker en onder lichte dwang probeert Tori toch erachter te komen wat nu het uiteindelijke doel is van deze groep.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Solitaire is soms ietwat neerslachtig, maar kan daarnaast ook vrolijk, geheimzinnig en spannend zijn. Daarbij is de sfeer erg afhankelijk van de emoties en gevoelens van Tori. Daarbij spelen de gebeurtenissen op haar school, maar ook de gebeurtenissen binnen haar gezin een grote rol.

Schrijfstijl (Writing) – Alice Oseman heeft Solitaire op een prachtige manier geschreven, waarbij ze heftige onderwerpen op een bespreekbare manier heeft weten neer te zetten. Desondanks zijn de triggerwarnings echt van absolute toevoeging in verband met de heftige onderwerpen. Tevens weet Alice Oseman Solitaire zo op te bouwen dat het verhaal continu blijft fascineren ondanks de soms moeilijke gebeurtenissen die er plaatsvinden.

Plot (Plot) Solitaire begint met de teruggetrokken Tori. Algauw ontmoet Tori op haar school de ‘aparte’ Michael. Tegelijkertijd bereiken de eerste berichten van de onbekende groep Solitaire de school van Tori. In eerste instantie heeft Tori hier geen behoefte aan, maar gaandeweg er meer gevaarlijke acties komen en met lichtelijke dwang van Michael gaat Tori opzoek naar de waarheid achter Solitaire. Want wat wil Solitaire nou bereiken met alles?

Intrige (Intrigue) Solitaire wordt langzaam gedurende het verhaal steeds meer een intrigerend verhaal. Dit komt in eerste instantie omdat het verhaal ietwat neerslachtig is waardoor Solitaire niet echt intrigeert. Maar gaandeweg leer je de personages steeds beter kennen en vinden er meer geheimzinnige en spannende gebeurtenissen plaats waardoor het verhaal steeds meer gaat fascineren.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Solitaire zijn voor deze contemporary verhaal realistisch. Echter, de gebeurtenissen gaan soms ietwat te ver voor de ‘echte’ realiteit, maar toch zou het eventueel echt kunnen plaatsvinden. Daarnaast worden de gebeurtenissen versterkt door de gevoelens en emoties van de personages die daarbij wel logisch zijn op de desbetreffende momenten.

Amusement (Enjoyment) Solitaire is een intrigerend en op sommige momenten een ontroerend verhaal. Tori heeft nergens meer zin in en ligt het liefst alleen nog maar in bed om te bloggen en te slapen. Maar dan komt ze op school in contact met Michael en beginnen de eerste berichten van de onbekende groep Solitaire te verschijnen. In eerste instantie heeft Tori niet veel interesse hierin, maar Michael neemt haar erin mee en samen proberen ze de boodschap achter deze onbekende groep te ontdekken. Daarbij weet Alice Oseman veel moeilijke onderwerpen te verwerken in Solitaire.

Best of YA bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Solitiaire

Auteur: Alice Oseman

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 268

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000388844

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie