Recensie: Schijndood (Kim Stone #4) – Angela Marsons

Recensie: Schijndood (Kim Stone #4) – Angela Marsons

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Het tot pulp geslagen gezicht van het meisje lijkt nietsziend omhoog. Aarde valt uit haar mond. Honderden vliegen verzamelen zich boven het bloederige tafereel. Werken bij Westerley vereist een sterke maag: op deze ‘body farm’ wordt menselijk ontbinding onderzocht. Maar als inspecteur Kim Stone en haar team een vers lijk aantreffen, realiseren ze zich dat er een moordenaar is die de perfecte verstopplek heeft gevonden.

Dan wordt een tweede meisje aangevallen en voor dood achtergelaten, gedrogeerd en haar mond volgestopt met aarde. Het is duidelijk voor Stone en haar team dat hier een seriemoordenaar aan het werk is. Wie zal de volgende zijn? Als de lokale nieuwslezeres Tracy Trost verdwijnt, wordt de lat hoger gelegd. Het verleden lijkt de sleutel tot de moordenaar te herbergen. Zal Kim de waarheid aan het licht kunnen brengen voordat deze verwrongen, beschadigde geest nog meer slachtoffers claimt?

“‘Het spijt me, rechercheur, maar ik kan jullie niets vertellen, want dit lijk is niet van ons.’”

Angela Marsons, Schijndood

Personages (Characters) Schijndood vertelt het verhaal van detective Kim Stone, die ditmaal onderzoek doet naar de vondst van uiteindelijk diverse lichamen op de ‘body farm’. Ook deze keer komt het eigenwijze karakter van Stone naar boven, maar ditmaal weet ze ook op een aantal momenten hoe ze zich wel moet gedragen. Desondanks zorgt haar houding er wel weer voor dat ze veel informatie weet te verzamelen met haar team. En hoewel journalist Tracy Frost niet haar favoriete persoon is, vindt ze het uiteindelijk wel erg belangrijk om haar weer te vinden wanneer ze spoorloos blijkt te zijn. Ook laat Stone weer zien dat ze er alles aan doet om het onderzoek op te lossen en de personen wie nog gered kunnen worden te redden.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Schijndood is, zoals wat je eigenlijk wel verwacht bij een thriller, spannend en geheimzinnig. De spanning wordt gecreëerd doordat het lang onbekend is of diverse personen het gaan overleven en of het Stone gaat lukken om de seriemoordenaar op tijd te vinden voordat er nog meer slachtoffers vallen. Daarbij draagt de geheimzinnige sfeer natuurlijk ook bij dat het spannend is, want wie is nou die seriemoordenaar en wat is zijn of haar reden voor deze moorden.

Schrijfstijl (Writing) – Angela Marsons heeft Schijndood met een fijne en bovenal vlotte schrijfstijl geschreven. Daarbij wordt Schijndood voornamelijk verteld vanuit het perspectief van detective Kim Stone, maar tegelijkertijd zijn er ook af en toe enkele korte hoofdstukken die vanuit het perspectief van de seriemoordenaar worden geschreven. En deze hoofdstukken geven je steeds iets meer een beeld van wie de seriemoordenaar moet zijn.

Plot (Plot) Schijndood begint met het moment dat detective Kim Stone en een deel van haar team op teamuitje worden gestuurd naar de ‘body farm’. Eenmaal daar aangekomen wordt er al snel een ontdekking gedaan van een lichaam die daar niet thuishoort. Vervolgens begint men met deze zaak en wordt steeds iets meer duidelijk over het slachtoffer. Maar alles verandert wanneer er een tweede lichaam wordt gevonden en het blijkt dat er een seriemoordenaar bezig is. Gaandeweg wordt er een link gelegd tussen de slachtoffers, maar toch blijft nog lang onduidelijk wie de moordenaar is. Maar zelfs wanneer alles steeds duidelijker blijkt te worden richting het einde, zitten er toch nog onverwachte wendingen in het verhaal.

Intrige (Intrigue) Schijndood is een intrigerend verhaal, voornamelijk omdat je maar blijft doorlezen aangezien je wilt weten wie nu precies de seriemoordenaar is en vooral wat zijn of haar reden achter de moorden is. Tegelijkertijd blijft het natuurlijk erg interessant hoe detective Kim Stone te werk gaat en tegen welke ‘problemen’ ze ditmaal aanloopt.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Schijndood zijn voor het genre thriller allemaal logisch. Daarbij vinden er natuurlijk onverwachte wendingen plaats, maar zijn er ook voorspelbare gebeurtenissen. Juist deze combinatie maakt van Schijndood een logisch verhaal.

Amusement (Enjoyment) Schijndood is een spannend, geheimzinnig en intrigerend verhaal. Wederom zien we weer het bijzondere karakter van detective Kim Stone. Maar dit karakter zorgt er wel weer voor dat Stone er alles aan doet om de seriemoordenaar te vinden. Daarnaast wordt er af en toe vanuit het perspectief van de seriemoordenaar geschreven, waardoor je als lezer steeds iets meer over hem of haar te weten komt. Mede ook door de schrijfstijl van Angela Marons heb ik genoten van Schijndood en ik kan dan ook niet wachten op het volgende deel Bloedlijn.

Boekerij bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Schijndood

Auteur: Angela Marsons

Genre: Thriller

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 398

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789022591529

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Schijndood (Kim Stone #4) – Angela Marsons

Geef een reactie