Recensie: Schaduw van de lahr – Inge de Vries

Recensie: Schaduw van de lahr – Inge de Vries

Dawit is verstijfd van angst als hij tijdens een beleg oog in oog komt te staan met de machtige lahr: verwachte wezens die chaos en vernietiging brengen in heel Jahan. Prinses Shirin Mazal wentelt zich juist in de bescherming van de Reignovar. Deze majestueuze adelaars brengen haar koninkrijk niets dan vrede en voorspoed. Maar dan slaat het gruwelijke noodlot toe.

Dawits dromen over een grootse toekomst worden door een aanvallend leger aan diggelen geslagen. Alun brengt hem bij en redt zijn leven. De mysterieuze jongen draagt een verzegelde brief bij zich, die hij in het verre zuiden moet bezorgen. En omdat Dawit er niets voor voelt om zich verplicht bij de vijand aan te sluiten, gaat hij met Alun mee op een avontuurlijk reis vol gevaarlijke ontdekkingen.

Terwijl hun vriendschap opbloeit, opent zich een wereld voor Dawit die hij nooit voor mogelijk had gehouden. Gaandeweg beseft hij dat hij prinses Shirin nodig heeft om te overleven en een einde te maken aan alle ellende. Een duistere man heeft macht over de ratten en kan de lahr beheersen. Met meedogenloze ambitie werkt hij toe naar een gruwelijk doel.

“‘Ze zeggen weleens dat hij die achterom blijft kijken met zijn rug naar de toekomst staat. Maar hij die alleen kijkt naar wat er vlak voor zijn neus gebeurt, ziet over het hoofd wat er achter zijn rug plaatsvindt.’”

Inge de Vries, Schaduw van de lahr

Personages (Characters) Schaduw van de lahr vertelt het verhaal van Dawit, Shirin en Alun. Dawit is tijdens een beleg in aanraking gekomen met de alom gevreesde lahr. Na de bestorming van een aanvallend leger, ontmoet Dawit de mysterieuze jongen Alun. Hij blijkt met een verzegelde brief onderweg te zijn naar het verre zuiden. Gaandeweg merkt Dawit vreemde trekken op bij Alun, maar toch besluit Dawit om samen met Alun het avontuur aan te gaan. Shirin daarentegen is opgegroeid in een beschermde omgeving, maar wanneer alles misgaat in haar familie komt ze in een donkere en moeilijke periode terecht. Alle drie strijden ze voor hun eigen positie, maar dit gaat absoluut niet zonder slag of stoot.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Schaduw van de lahr is zeer mysterieus en zelfs op diverse momenten ook zeer spannend. De geheimzinnige sfeer wordt voornamelijk gecreëerd door de drie hoofdpersonages, vooral omdat er in eerste instantie weinig bekend is over deze personages. En daarbij lijkt het alsof diverse personages ook iets te verbergen hebben. Daarnaast maken de hoofdpersonages allerlei gebeurtenissen mee op hun avonturen en die avonturen zorgen voor een spannende sfeer. Aangezien je nooit weet of iedereen er wel ongeschonden uit gaat komen.

Schrijfstijl (Writing) – Inge de Vries heeft Schaduw van de lahr met een vlotte schrijfstijl geschreven. In eerste instantie vond ik het moeilijk om mij voor te stellen hoe de lahr eruit moest zien, maar gelukkig werd dit toch wel redelijk snel duidelijk. Hierdoor leest Schaduw van de lahr ook makkelijker weg, maar ook omdat Inge de Vries eigenlijk alles heel begrijpelijk heeft beschreven.

Plot (Plot) – In het eerste gedeelte van Schaduw van de lahr maken we voornamelijk kennis met de drie hoofdpersonages: Dawit, Shirin en Alun. Vervolgens wordt gaandeweg duidelijk waarom sommige personages hebben gekozen voor hun avontuur en komen ook diverse onverwachte waarheden boven tafel. Het laatste gedeelte van Schaduw van de lahr gaat voornamelijk om de vrede te kunnen herstellen en de vijanden ten gronde te kunnen richten.

Intrige (Intrigue) Schaduw van de lahr is door alle verrassende, onverwachte en spannende gebeurtenissen absoluut een intrigerend verhaal. Daarbij is vooral het gedeelte dat Dawit en Alun onderweg zijn naar het zuiden het meest fascinerend, vooral door de gebeurtenissen die dan plaatsvinden en omdat je nooit weet wat er na elke gebeurtenis weer staat te gebeuren.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Schaduw van de lahr zijn veelal passend bij deze fantasie verhaal. Zo zijn er natuurlijk onverwachte gebeurtenissen, maar ook wel een aantal onrealistische gebeurtenissen. Maar deze gebeurtenissen vind ik bij deze fantasie verhaal niet zo storend.

Amusement (Enjoyment) Schaduw van de lahr is een mysterieus, intrigerend en spannend fantasie verhaal. Ondanks de hoeveelheid bladzijdes is Schaduw van de lahr fascinerend, vooral door alle onverwachte en verrassende gebeurtenissen. Daarbij heeft Inge de Vries Schaduw van de lahr ook erg leesbaar geschreven, waardoor het ook makkelijk wegleest. Mede hierdoor en door alle avonturen die Dawit, Shirin en Alun ondergaan is Schaduw van de lahr erg moeilijk om weg te leggen.

Zilverbron bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Schaduw van de lahr

Auteur: Inge de Vries

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Zilverbron

Bladzijdes: 613

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463084239

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Schaduw van de lahr – Inge de Vries

Geef een reactie