Recensie: Rood, wit & koningsblauw – Casey McQuiston

Recensie: Rood, wit & koningsblauw – Casey McQuiston

Alex Claremont-Diaz is een Amerikaanse royal: zijn moeder is president van de Verenigde Staten en hij is jong, charismatisch en intelligent. Er is maar één probleempje: Alex ligt in de clinch met een echte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. Niet bepaald goed voor de internationale betrekkingen, dus wordt er een plan bedacht voor damagecontrol.

Wat begint als een nepvriendschap wordt al snel dieper, en gevaarlijker, dan Alex en Henry ooit konden vermoeden. Henry is verrassend leuk en toegankelijk, en Alex valt hoe langer hoe harder voor hem. Maar dat was nou óók weer niet de bedoeling. Als hun relatie uitkomt, kan dat de campagne voor de presidentiële herverkiezing in de wielen rijden en de relatie tussen de twee naties op zijn kop zetten.

“Hij rolt met zijn ogen, maar maakt een nieuwe contactpersoon aan: ZKH prins Eikel. Met een drol-emoji erachter.”

Casey McQuiston, Rood, wit & koningsblauw

CharactersRood, wit & koningsblauw vertelt het verhaal van de Amerikaanse royal Alex Claremont-Diaz. Zijn moeder is president van de Verenigde Staten, waardoor Alex veel personen uit de hele wereld ontmoet. Zo ontmoette hij een aantal jaar geleden ook de Engelse prins Henry. Maar al sinds hun eerste ontmoeting zijn ze niet echt vrienden en ze liggen zelfs met elkaar in de clinch. Om gezichtsverlies te beperken, wordt er een plan bedacht waarin ze doen alsof ze vrienden zijn. Maar dan komen ze erachter dat Alex charismatisch en intelligent is en Henry verrassend leuk en toegankelijk. Ze vallen dan ook als een blok voor elkaar, en dat was eigenlijk helemaal niet de bedoeling.

Atmosphere – Gedurende het verhaal hangt er een luchtige, romantische en komische sfeer. Maar op momenten dat het serieus moet zijn, hangt er een rustige sfeer. Eigenlijk vullen de setting en sfeer elkaar goed aan, waardoor het zorgt voor relaxt verhaal met humor.

Writing – Casey McQuiston heeft Rood, wit & koningsblauw op een vlotte manier geschreven. Het verhaal wordt verteld vanuit de hij-perspectief, maar het lijkt alsof er meerder hij-perspectieven door elkaar worden gebruikt. Ook wordt er de hele tijd van het ene op het andere moment in de hoofdstukken gesprongen, waardoor dit samen met die meerder hij-perspectieven soms nogal chaotisch en verwarrend overkomt. Daarnaast wordt Rood, wit & koningsblauw dus vertelt vanuit het perspectief van Alex, terwijl ik ook wel veel meer over Henry zou willen weten.

Plot – In het eerste gedeelte van Rood, wit & koningsblauw worden de personages geïntroduceerd. Daarna gaat het verhaal al snel naar het moment dat Alex en Henry erachter komen dat ze elkaar leuk vinden. Rood, wit & koningsblauw is vooral gefocust op deze relatie zonder eigenlijk echt veel diepgang. Ook vond ik dat door de chaotische en verwarrende schrijfstijl dat het verhaal niet helemaal loopt en dat dit veel beter had gekund, want in het verhaal zit veel potentie!

Intrigue Rood, wit & koningsblauw is een verhaal dat gedurende het hele boek blijft intrigeren. Dit komt vooral omdat je eerst wilt weten hoe Alex en Henry erachter komen dat ze elkaar leuk vinden en daarom omdat je wilt weten hoe deze relatie verder gaat ontwikkelen. En natuurlijk omdat je wilt weten hoe de rest (van de wereld) gaat reageren op deze relatie en wat de eventuele gevolgen zouden kunnen gaan zijn.

Logic – De gebeurtenissen zijn vaak het gevolg van diverse emoties en handelingen. Ook door de status dat beide jongen hebben, kunnen er zich minder leuke situaties voordoen. Daarnaast wordt Rood, wit & koningsblauw chronologisch verteld en wordt alleen waar nodig ‘teruggesprongen’ naar het verleden om te verduidelijken.

Enjoyment – Al met al is Rood, wit & koningsblauw een heerlijk verhaal om te lezen. Helaas wordt het leestempo vertraagd door de chaotische schrijfstijl en de enorm lange hoofdstukken. Desalniettemin ben ik enorm gaan houden van Alex en Henry!


Titel: Rood, wit & koningsblauw

Auteur: Casey McQuiston

Genre: New Adult

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Bladzijdes: 415

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789020538212

Beoordeling: 3/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Rood, wit & koningsblauw – Casey McQuiston

Geef een reactie