Recensie: Rennen of sterven (Doggerland #4) – Maria Adolfsson

Recensie: Rennen of sterven (Doggerland #4) – Maria Adolfsson

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Op Doggerland is het herfstnachtevening – een groots feest waarmee volgens een lange traditie het sterven van de zomer wordt gevierd. En dit jaar is er een nieuw onderdeel aan toegevoegd: Doggerlands eerste pride parade. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog een verkiezingsjaar. En dus is de havenstad gevuld met een gevarieerd publiek.

Karen Eiken Hornby bekijkt het allemaal van een afstandje, jaloers omdat ze vanwege haar zwangerschap niet mee kan drinken. En dan opent iemand het vuur op het nietsvermoedende publiek…

“‘Mijn aangeboren recht om te overleven,’ had hij rustig geantwoord, terwijl hij het met een zakdoek wegveegde. ‘Het is altijd rennen…’ ‘… of sterven,’ had ze aangevuld. ‘Vluchten of vechten.’”

Maria Adolfsson, Rennen of sterven

Personages (Characters) Rennen of sterven vertelt het verhaal van inspecteur Karen Hornby. Karen zou eigenlijk met zwangerschapsverlof gaan, maar alles verandert als Karen getuige is van het feit dat iemand het vuur opent op het publiek. Tevens doet Karen er alles aan om de reden van deze schietpartij boven water te krijgen. Algauw lijkt alles wel duidelijk te zijn, maar ook hebben sommigen het idee dat ze nog niet de gehele waarheid weten. Tegelijkertijd heeft Karen het soms ook moeilijk met haar zwangerschap en aanstaande ouderschap, vooral door alles wat er zich in haar verleden heeft afgespeeld.

Sfeer (Atmosphere) – Het begin van Rennen of sterven heeft een spannende sfeer, voornamelijk door de schietpartij die heeft plaatsgevonden. Gaandeweg het verhaal wordt de sfeer wat langdradig, omdat algauw duidelijk lijkt wat de reden is achter de schietpartij. Maar het einde van Rennen of sterven daarentegen is juist weer spannend, waardoor er weer een enerverende sfeer ontstaat.

Schrijfstijl (Writing) – Maria Adolfsson heeft Rennen of sterven met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. De schietpartij is door Maria Adolfsson erg gedetailleerd beschreven, waardoor de gebeurtenis veel indruk maakt. Het middenstuk van Rennen of sterven is wel ietwat saai en daarbij had ik eigenlijk veel meer van dit deel verwacht Maria Adolfsson kennende. Daarnaast zijn er korte stukken die vanuit het perspectief van de dader worden verteld en deze delen zijn absoluut van toegevoegde waarde aan Rennen of sterven.

Plot (Plot) Rennen of sterven begint eigenlijk meteen met de schietpartij. Vervolgens ligt de nadruk in Rennen of sterven op het onderzoek omtrent de schietpartij, hierbij blijkt al vrij snel duidelijk wat eventueel het motief moet zijn geweest. Uiteindelijk blijkt er toch nog een verassende plottwist in Rennen of sterven te zitten.

Intrige (Intrigue) – Het begin maar ook het einde van Rennen of sterven is absoluut erg intrigerend. Dit komt voornamelijk omdat er in die delen ontzettend veel verschillende gebeurtenissen plaatsvinden. Het middenstuk van Rennen of sterven vind ik daarentegen erg langdradig en dus ietwat saai. Alhoewel de privé gebeurtenissen omtrent Karen wel erg fascineren.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Rennen of sterven zijn voor een thriller vrijwel logisch. Daarbij zijn er zowel voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen die plaatsvinden en doorgaans zijn die gebeurtenissen ook nog eens samenhangend. Tevens zorgen de gebeurtenissen met actie wel voor veel spanning.

Amusement (Enjoyment) Rennen of sterven is een heerlijke thriller in de Doggerland serie. Aan het begin en het einde van Rennen of sterven vinden er veel gebeurtenissen met actie plaats, wat er mede voor zorgt dat Rennen of sterven intrigeert. Daarnaast wordt er ook weer meer duidelijk over het privéleven van Karen. Door alles wat er in Rennen of sterven heeft afgespeeld ben ik erg benieuwd naar het vervolg deel in de Doggerland serie.

Luitingh-Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Rennen of sterven

Auteur: Maria Adolfsson

Genre: Thriller

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 349

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789024597550

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Rennen of sterven (Doggerland #4) – Maria Adolfsson

Geef een reactie