Recensie: Oorsprong (De Internauten #1) – R. Wade

Recensie: Oorsprong (De Internauten #1) – R. Wade

De wereld heeft nood aan nieuwe helden. Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie zijn hun namen. Als digitale natives worden ze klaargestoomd om op het internet een machtige, maar onbekende vijand te stoppen.

Hun mythische strijd wordt een odyssee vol gevaren waarin ze niet enkel elkaar maar ook zichzelf leren kennen. Het lot van de mensheid ligt in hun handen. Slagen ze niet in hun missie dan zal er geen morgen meer zijn.

“‘Alleen wie zichzelf ziet zoals hij werkelijk is, is in staat een beter mens te worden, Wolf.’”

R. Wade, Oorsprong

CharactersOorsprong vertelt het verhaal van Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie. Alle zeven zijn ze opgegroeid met de nieuwste digitale mogelijkheden. Om deze redenen worden ze dan ook plotseling “ontvoerd” en klaargestoomd om een onbekende digitale vijand te kunnen stoppen. Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie hebben allemaal een andere achtergrond, zoals dat bijvoorbeeld iemand een verslaafde vader heeft, of erg bekend is van Instagram of diegene is een pizzabezorger. Mede door deze verschillende achtergronden ontstaat er een bijzonder dynamiek tussen de personages, waardoor er soms ook wel eens heftige discussies worden gevoerd. En die discussies gaan over zowel de onbekende vijand als over het redden van hun eigen leven. Uiteindelijk komen gedurende deze discussies ook hun waarde aard naar boven, waaronder of men eerst voor zichzelf zal kiezen of toch zijn leven voor een ander durft te geven.

Atmosphere – De sfeer in Oorsprong is spannend, maar bovenal zeer mysterieus. De spanning komt door alle bijzondere gebeurtenissen die Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie onderweg in hun zoektocht tegenkomen. En sommige van die gebeurtenissen kunnen een dodelijke afloop hebben. Maar uiteindelijk heerst er voornamelijk een geheimzinnige sfeer, voornamelijk door alle duistere gebeurtenissen. Daarnaast zorgt de raadselachtige werkelijkheid en het onbekende wanneer gebeurtenissen zich nu afspelen in de digitale of normale wereld voor een mysterieuze sfeer.

Writing – R. Wade heeft Oorsprong op een fijne en vlotte manier geschreven. Zo worden voor de mindere digibeten onder ons, de diverse onbekende woorden uitgelegd. Daarnaast krijgt R. Wade het ook voor elkaar om je van het ene moment op het andere in een andere “wereld” te krijgen. Tegelijkertijd heeft R. Wade de kunst om je te laten twijfelen of je nu in de digitale wereld bent of toch in de normale wereld. Tevens kom je in Oorsprong al veel te weten over Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie, maar toch krijgt de ene personage soms net iets meer aandacht als de ander. Waardoor je sommige personages iets beter kent dan de anderen. Desondanks durft R. Wade onverwachte keuzes met desastreuze gevolgen te maken.

Plot – Je wordt vanaf de eerste bladzijde in Oorsprong geleidelijk meegenomen in hoe Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie elkaar leren kennen en al een kleine blik in hun karakters. Vervolgens ga je samen met hen het avontuur aan om de onbekende vijand aan te pakken en de ontvoerde persoon te vinden. Onderweg tijdens deze zoektocht komen de personages diverse obstakels tegen, waarbij de personages uiteindelijk moeten samenwerken.

Intrigue Oorsprong is een redelijk intrigerend verhaal. Dit komt ten eerste omdat je natuurlijk wilt weten het Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie lukt om de ontvoerde persoon te vinden en natuurlijk te ontdekken wie de onbekende vijand is. Desondanks had ik wel moeite met dat het halverwege het verhaal soms meer over het overleven ging in een fantasierijke omgeving, dan dat je daadwerkelijke met iets digitaals bezig bent. Desondanks vond ik het wel geweldig dat je als lezer soms totaal niet doorhebt wanneer het verhaal zich in de digitale wereld afspeelt of juist in de normale wereld. Mede daardoor kon ik Oorsprong moeilijk wegleggen.

Logic – De gebeurtenissen in Oorsprong passen goed bij het verhaal. Zo volgt de ene onverwachte gebeurtenis de andere onverwachte gebeurtenis op, maar daarbij wordt dan ook steeds stap bij stap duidelijk wat nu precies het exacte doel van de organisatie is. Uiteindelijk word je door verschillende gebeurtenissen toch nog in verwarring gebracht en ook de heftige gebeurtenissen voegen absoluut iets toe aan het verhaal. Mede hierdoor is het ook niet te voorspellen hoe de gebeurtenissen in  Oorsprong gaan aflopen.

Enjoyment – Al met al is Oorsprong een geweldig begin van De Internauten serie. Zo is Oorsprong meteen onvoorspelbaar, omdat er veel mysterieuze gebeurtenissen plaatsvinden die ook Sky, Wolf, Phoebe, Harper, Florence, Aurora en Charlie niet altijd begrijpen. Daarnaast durft R. Wade gewaagde keuzes te maken die je niet vaak in Young Adult boeken ziet, tenzij de vervolgdelen nog met een enorme twist moeten komen. Soms was het ook erg verwarrend of de gebeurtenissen zich in de digitale of normale wereld afspeelden, maar hierdoor wordt Oorsprong wel een intrigerend verhaal. Ook door het open einde en de onbeantwoorde vragen, ben ik erg benieuwd naar het vervolg!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Oorsprong

Auteur: R. Wade

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 446

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789464208030

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Oorsprong (De Internauten #1) – R. Wade

Geef een reactie