Recensie: Onzuiver (Blemished #1) – Sarah Dalton

Recensie: Onzuiver (Blemished #1) – Sarah Dalton

In het toekomstige Groot-Brittannië kunnen rijke ouders hun eigen kinderen designen door het Ministerie voor Genetische Perfectionering (G.E.P.). Hierdoor bevatten de armen ‘onzuiver DNA’, en de regering probeert daardoor de Onzuiveren uit te roeien. Ook worden de Onzuiveren achtergesteld en moeten ze dienen als slaven voor de ‘perfecten’.  

Om te voorkomen dat er nog meer Onzuiveren worden geboren, is er een verplichte operatie (De Operatie) voor Onzuivere tienermeisjes. Mina Hart is z’n Onzuiver meisje dat nog maar een paar maanden heeft voordat ze aan de buurt is voor De Operatie. Samen met haar vader is Mina naar Regio 14 verhuist om een nieuwe start in hun leven te maken.

Op de eerste schooldag komt Mina in contact met Angela en al gauw raken ze bevriend. Wanneer plotseling een klasgenoot van Mina en Angela wordt gearresteerd, weet Mina zeker dat ze niet het leven wil leiden dat van haar wordt verwacht. Om haar leven nog ingewikkelder te maken, wordt de G.E.P.-jongen Sebastian ook nog eens verliefd op haar.

Mina is tevens niet een doorgaans Onzuivere. Ze bezit namelijk bijzondere krachten, waarvan alleen haar vader op de hoogte is. Op het moment dat ze besluit om haar vriendin Angela erover te vertellen, denkt Mina dat ze een van de weinige personen is met bijzondere krachten. Daarentegen vertelt Angela dat haar stiefbroer ook beschikt over bijzondere krachten.

Naast de bijzondere krachten, maakt Daniel ook iets anders los bij Mina. Mina weet daarentegen niet hoe ze om moet gaan met de gevoelens voor de twee jongens. Ook blijkt Mina andere problemen te hebben, vooral wanneer er drastische gebeurtenis plaatsvindt. Om hun leven te redden moeten Mina, Angela, Daniel en Sebastian vluchten, maar gaat het hun lukken om op de veilige locatie te komen?

‘Als we hoop verliezen, wat heeft dit alles dan nog voor zin?’

Sarah Dalton, Onzuiver

Vanaf de eerst bladzijde word je meegenomen in de fijne en vlotte schrijfstijl van Sarah Dalton. Onzuiver wordt in een hoog tempo vertelt, waardoor je soms moet teruglezen wat er nu precies is gebeurd. Daarnaast beschrijft Sarah Dalton zeer gedetailleerd, maar toch blijft er desondanks ruimte over voor de lezer om zijn/haar eigen fantasie te gebruiken.

Onzuiver is een realistisch verhaal, waarin rijke mensen hun eigen kinderen kunnen designen. Veel mensen zijn in de huidige maatschappij bang dat we in de toekomst ook die kant op zullen gaan. Maar wat zou je zelf willen? Een kind dat helemaal perfect eruit ziet, of een kind met gebreken waar je echt van kunt gaan houden? En gaan we dan de minder perfecte kinderen onderdrukken en ze een minder waardigheidscomplex geven?

Mina is zo’n vijftienjarig Onzuiver meisje. Een meisje dat altijd het beste uit haar leven heeft gehaald. Haar moeder is een aantal jaar geleden bij het verzet gegaan. In eerste instantie hadden Mina en haar moeder nog contact, maar ondertussen is het contact verloren gegaan. Waardoor Mina en haar vader het vermoeden hebben dat haar moeder is overleden. Wanneer Mina samen met haar vader in Regio 14 komen wonen, raakt Mina al gauw bevriend met Angela en haar stiefbroer Daniel. Ook raakt ze aan de praat met een G.E.P.-jongen Daniel, waarmee ze eigenlijk niet mag praten. Beide jongens maken veel indruk op haar, waardoor ze niet weet wat ze ermee aan moet. Alle personages hebben diverse achtergronden, wat Onzuiver een bijzonder en intrigerend verhaal maakt.

Verder richting het einde vinden er meer gebeurtenissen plaats, en wordt het ook steeds spannender. Hierdoor blijf je als lezer getriggerd, mede doordat je wilt weten hoe het gaat eindigen, welke keuzes Mina gaat maken en voor welke jongen ze nu uiteindelijk gaat kiezen.

Onzuiver is een interessant verhaal, maar heeft één groot minpunt. Namelijk de driehoeksverhouding, wat het verhaal minder aantrekkelijk maakt. Als dit concept zou zijn weggelaten, had waarschijnlijk het concept van designen nog meer aandacht gekregen. Nu wordt namelijk het concept van designen wat ondergesneeuwd.

Onzuiver heeft een bijzonder concept, waar veel mensen in de huidige maatschappij al bang voor zijn. Want hoe gaat de wereld eruit zien, als we zelf onze kinderen kunnen designen?!

Dutch Venture Publishing bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Onzuiver

Auteur: Sarah Dalton

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

Bladzijdes: 307

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789492585103

Beoordeling: 4/5 sterren

Koop bij bol.com

3 gedachten over “Recensie: Onzuiver (Blemished #1) – Sarah Dalton

Geef een reactie