Recensie: Onderuniversum – Pen Stewart

Recensie: Onderuniversum – Pen Stewart

Europa, 2665 N.Chr. Voor Julian O’Mallaghan waren de afgelopen zes maanden een droom. Niet alleen werd hij toegelaten tot het Amsterdamse stadsleger, Kim Katera is eindelijk zijn vriendin en staat onafscheidelijk aan zijn zijde. Maar dan gaan beiden op een avondpatrouille en loopt het grondig mis.

Een ondergrondse uitbarsting met het epicentrum in de oude kerncentrale van Doel, bij Antwerpen, opent een nieuw transportnetwerk van doorgangen door Nederland en Vlaanderen. De wezens die daar uit tevoorschijn komen, zijn vreemder dan iemand ooit heeft gezien. Aanvankelijk is het enkel een raar verschijnsel, maar dan krijgen deze wezens Kim te pakken, én lijken ze het op Julian voorzien te hebben.

“‘De sterren zijn zoveel mooier als je vrij bent,’ fluisterde ze nu, en ze draaide zich in zijn armen om.”

Pen Stewart, Onderuniversum

Characters Onderuniversum vertelt het verhaal van Julian. Kim is eindelijk de vriendin van Julian en daarnaast is Julian toegelaten tot het Amsterdamse stadsleger. Julian en Kim komen allebei uit de stofsleur en daarnaast vinden ze het moeilijk om die plek los te laten. Daarnaast kunnen ze ook niet zonder elkaar en doen ze dan ook allebei alles aan om elkaar niet te verliezen. Verder kom je weinig meer te weten over Julian en Kim.

Atmosphere – In Onderuniversum hangt een mysterieuze sfeer. Deze sfeer ontstaat doordat er een raar verschijnsel optreedt en niemand exact weet wat het nu precies is. Daarnaast komen er ook nog eens vreemde en geheimzinnige wezens tevoorschijn.

Writing – Pen Stewart heeft Onderuniversum op een vlotte manier geschreven. Je begint meteen middenin het verhaal, waardoor je meteen wordt meegenomen in het verhaal. Desondanks miste ik wel de worldbuilding, omdat ik het lastig vond om de wereld echt voor me te zien. Daarnaast miste ik ook de connectie met het verhaal, mede doordat er eigenlijk vrij weinig bijzondere gebeurtenissen in Onderuniversum plaatsvinden.

Plot Onderuniversum kent geen introducerend gedeelte, omdat je meteen wordt meegenomen in het verhaal. Daarnaast verdwijnt Kim al vrij snel in Onderuniversum, waardoor Julian eigenlijk maar één doel voor ogen heeft. Door de mysterieuze wezens en het rare verschijnsel, verwacht je eigenlijk dat er veel bijzondere gebeurtenissen nog zullen plaatsvinden, maar dat gebeurde eigenlijk vrij weinig. Daarnaast was ook de hele setting eromheen erg tegenvallend, omdat er weinig focus werd gelegd op het rare verschijnsel en de mysterieuze wezens.

Intrigue Onderuniversum begint erg fascinerend. Maar vanaf het moment dat ik merkte dat ik de wereld niet voor me kon zien en het verhaal mij ook nog eens niet aangreep, had ik wel moeite om door het verhaal heen te komen.

Logic – De gebeurtenissen in Onderuniversum waren soms zowel super duidelijk als heel erg vaag, mede doordat voor mijn gevoel niet iedere gebeurtenis een doel had. Daarnaast werd soms de nadruk ook meer gelegd op het vinden van Kim, dan op het ontrafelen van de vreemde wezens en het rare verschijnsel.

Enjoyment – Al met al had ik meer verwacht van Onderuniversum. Door meer aandacht te besteden aan de worldbuilding en de karakters van de personages en ook door meer de focus te leggen op de vreemde wezens (en het rare verschijnsel), dan zal Onderuniversum veel beter uit de verf komen. Want het idee van Onderuniversum heeft echt veel potentie!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Onderuniversum

Auteur: Pen Stewart

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 343

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463967945

Beoordeling: 3/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Onderuniversum – Pen Stewart

Geef een reactie