Recensie: Noodzakelijk kwaad (Doggerland #6) – Maria Adolfsson

Recensie: Noodzakelijk kwaad (Doggerland #6) – Maria Adolfsson

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Kerstmis nadert als de excentrieke kunstenaar Raymond Osse in een vlaag van woede van huis verdwijnt. Rechercheur Karen Eiken Hornby krijgt de opdracht contact te houden met de familie totdat er een formele zoekactie kan worden gestart.

De opdracht blijkt in verschillende opzichten stressvol, en Karen begint langzaam te vermoeden dat de verdwijning van Raymond niet vrijwillig was. Maar dan wordt zij doelwit van iemand die niet wil dat de waarheid boven water komt. Intussen ontvangt Karens zus Helena een brief die haar verbijstert…

“‘Het gaat niet, ik zit vast!’, schreeuwt ze. ‘Ik voel grond onder mijn voeten, maar ik vries hier bijna dood. Je moet iemand halen…’”

Maria Adolfsson, Noodzakelijk kwaad

Personages (Characters) Noodzakelijk kwaad vertelt het verhaal van inspecteur Karen Eiken Hornby. Ondanks dat er nog geen formele zoekactie is opgestart voor de verdwijning van kunstenaar Raymond, krijgt Karen toch de opdracht om contact te houden met de familie. Langzaam wordt de bijzondere structuur van de familie duidelijk, maar ook krijgt Karen het idee dat er meer speelt dan een vrijwillige verdwijning. Karen probeert de onderste steen boven te krijgen, maar wanneer ze dichter bij de waarheid komt wordt zij opeens een doelwit.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Noodzakelijk kwaad is geheimzinnig en spannend. Maar daarnaast is Noodzakelijk kwaad soms ietwat langdradig, voornamelijk doordat er niet echt spannende gebeurtenissen plaatsvinden maar voornamelijk informatieve gebeurtenissen. Gaandeweg wordt Noodzakelijk kwaad wel spannender, mede door de geheimen die naar voren komen. Maar over het algemeen heerst er in Noodzakelijk kwaad een geheimzinnige sfeer rondom de verdwijning van kunstenaar Raymond.

Schrijfstijl (Writing) – Maria Adolfsson heeft Noodzakelijk kwaad geschreven met een fijne en vlotte schrijfstijl. Naast het perspectief van Karen, wordt er af en toe ook geschreven vanuit het perspectief van de dader. Hierdoor wordt ook langzaam duidelijker dat er meer speelt dan dat Karen in eerste instantie doorhad. De opbouw hiervan en het combineren van de perspectieven heeft Maria Adolfsson weer één verhaal van weten te maken.

Plot (Plot) Noodzakelijk kwaad begint met de verdwijning van kunstenaar Raymond. Zijn familie is heel ongerust en hebben geen idee waar ze hem moeten zoeken. Onverwachts en onder lichtelijke dwang wordt Karen in de positie gezet dat ze de familie moet bijstaan totdat er een formele zoektocht kan worden gestart. Hierbij komt Karen achter de bijzondere constructie die Raymond in zijn familie heeft weten te creëren, maar gaandeweg wordt voor Karen ook duidelijk dat zijn verdwijning niet vrijwillig is geweest. Stap voor stap wordt het langzaam duidelijk wat er heeft plaatsgevonden, maar dit is niet zonder gevaar voor Karen.

Intrige (Intrigue) – Het eerste gedeelte van Noodzakelijk kwaad is ietwat langdradig, maar dit komt voornamelijk doordat er weinig verrassende of spannende gebeurtenissen plaatsvinden. Gelukkig verandert dit gaandeweg het verhaal, mede doordat er meer bekend wordt over de verdwijning, maar ook doordat er meer spannende gebeurtenissen plaatsvinden.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Noodzakelijk kwaad zijn voor een thriller logisch. Daarbij vinden er ook onvoorspelbare als voorspelbare gebeurtenissen plaats, waarmee ook de spanning werd opgebouwd en uiteindelijk de waarheid op tafel komt.

Amusement (Enjoyment) Noodzakelijk kwaad is wederom een thriller van Maria Adolfsson. Het verhaal wordt langzaam opgebouwd, omdat er in eerste instantie niet veel spannende en enerverende gebeurtenissen plaatsvinden. Ondanks de vele vragen heeft inspecteur Karen Eiken Hornby toch het idee dat niet iedereen de waarheid vertelt en dat er veel meer aan de hand is dan dat iedereen in eerste instantie loslaat. Door het doorzettingsvermogen van Karen wordt Noodzakelijk kwaad steeds intrigerender, mede doordat er ook meer een spannende sfeer ontstaat en gebeurtenissen plaatsvonden.

Luitingh-Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Noodzakelijk kwaad

Auteur: Maria Adolfsson

Genre: Thriller

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 332

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789021042435

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie