Recensie: Nieuwe maan – Sarah Crossan

Recensie: Nieuwe maan – Sarah Crossan

Joe heeft zijn broer al tien jaar niet gezien. De reden daarvoor is gruwelijk: Ed wacht zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin.

Wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om zijn broer nog een laatste keer te ontmoeten. Zonder geld of back-up vertrekt hij naar Texas. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook nieuwe hoop.

“Ed was mijn broer, maar ook
zo’n beetje
mijn vader
en mijn beste vriend.”

Sarah Crossan, Nieuwe maan

CharactersNieuwe maan vertelt het verhaal van Joe. De broer van Joe zit al tien jaar in de gevangenis en sindsdien hebben ze elkaar niet meer gezien. Wanneer de executiedatum bekend wordt, besluit Joe zijn broer Ed voor een laatste keer te bezoeken. Daarnaast wil Joe graag Ed’s kant van het verhaal horen en tevens strijd hij voor de onschuld van Ed. Beide broers hebben een moeilijke jeugd gehad met vooral weinig liefde van hun ouders. Desondanks proberen beiden er het allerbeste van te maken, maar dat verloopt niet helemaal volgens plan.

Atmosphere – Over het algemeen hangt er een droevige sfeer in Nieuwe maan. Deze sfeer is natuurlijk ontstaan door het slechte vooruitzicht van Joe’s broer Ed. Desondanks heerst er ook een kleine optimistische sfeer, omdat Joe en zijn familie er alles aan doen om Ed onder de doodstraf uit te laten komen.

Writing – Sarah Crossan heeft Nieuwe maan op een vlotte en bovenal poëtische manier geschreven. Vanaf de eerste bladzijdes wordt meteen duidelijk wat de rode draad in het verhaal is. Desondanks miste ik wel wat diepgang bij de personages.

Plot – In het eerste gedeelte van Nieuwe maan leer je zowel Joe als Ed kennen. Dit gebeurt voornamelijk door de dialogen uit de verleden als tegenwoordige tijd. Daarnaast kom je gedurende het verhaal steeds meer te weten wat Ed precies heeft gedaan en vooral hoe het gaat aflopen.

Intrigue Nieuwe maan is mede door de prachtige schrijfstijl een intrigerend verhaal. Daarnaast word je erg nieuwsgierig naar het verhaal van Ed en tevens ook hoe het verhaal van Ed gaat aflopen. Ook is het fascinerend om te zien hoe Joe met de hele situatie omgaat.

Logic – De gebeurtenissen in Nieuwe maan zijn realistisch en daardoor ook erg logisch. Daarnaast hebben de gebeurtenissen ook allemaal een doel en dragen dan ook bij aan het verhaal.

Enjoyment – Al met al is Nieuwe maan een intrigerend verhaal, mede door de poëtische schrijfstijl. Het einde daarentegen was wat minder indrukwekkend en aangrijpend dan gehoopt. Ook hadden de personages wat meer diepgang mogen hebben. Desalniettemin heb ik enorm genoten van Nieuwe maan!


Titel: Nieuwe maan

Auteur: Sarah Crossan

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Pepper Books

Bladzijdes: 391

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789020608649

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Nieuwe maan – Sarah Crossan

Geef een reactie