Recensie: Naar het licht – Nina Verheij

Recensie: Naar het licht – Nina Verheij

Sinds de dood van haar ouders en broer wordt Jo achtervolgd door schuldgevoelens. Al bijna acht jaar is ze ervan overtuigd dat ze meer had kunnen doen om hun levens te redden.

Wanneer ze voor het eerst terug is in haar geboorteland besluit ze dat het tijd is voor een nieuw begin. Ze is de allesoverheersende haat in haar hart zat.

Slechts één missie kan verlossing brengen: ze gaat vóór haar achttiende verjaardag rechtzetten wat haar als kind niet lukte.

“‘Door jou ben ik nooit alleen,’ mompel ik. Pas nu dringt de lading van die zin echt tot me door. Het is een regel uit een van mijn lievelingsliedjes, maar hij krijgt vandaag voor het eerst echt betekenis. ‘Jullie zijn altijd bij me. Jullie geven me de kracht die ik nodig heb.’”

Nina Verheij, Naar het licht

Personages (Characters) Naar het licht vertelt het verhaal van de zeventienjarige Jo. Acht jaar geleden is Jo haar ouders en broertje verloren. Sindsdien heeft ze schuldgevoelens, ook omdat ze nooit de waarheid heeft durven vertellen wat er op dat moment exact is gebeurd. Om alles goed en wel af te sluiten heeft ze een plan bedacht, want dan kan ze op haar achttiende weer opnieuw beginnen. Gaandeweg wordt steeds meer duidelijk wat er nou acht jaar eerder exact is gebeurd en welk trauma Jo daarvan heeft overgehouden. Daarbij leert Jo gedurende het avontuur zichzelf ook steeds beter kennen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Naar het licht is geheimzinnig, spannend en emotioneel. De geheimzinnige sfeer wordt natuurlijk gecreëerd doordat het toch een soort van onbekend is wat Jo nou de desbetreffende dag heeft meegemaakt. Daarbij hangt er ook een geheimzinnige sfeer omdat je niet helemaal weet wat Jo nou exact van plan is. Alhoewel ik wel een vermoeden kreeg. Daarnaast is er natuurlijk ook een spannende sfeer, omdat je niet weet welke gebeurtenissen Jo allemaal onderweg naar het doel mee te maken krijgt. En wat ze nu uiteindelijk als doel heeft en hoe ze denkt wat daar de gevolgen van kunnen zijn. En als laatste is er soms natuurlijk een emotionele sfeer, voornamelijk door wat Jo acht jaar geleden heeft meegemaakt en wat daar de gevolgen hedendaags nog van zijn.

Schrijfstijl (Writing) – Nina Verheij heeft Naar het licht met een fijne, vlotte en emotionele schrijfstijl geschreven. De emotionele schrijfwijze komt terug in de bewogen gebeurtenissen die Jo heeft meegemaakt, maar ook nog steeds meemaakt. Ook heeft Nina Verheij Naar het licht zo geschreven dat we steeds iets meer te weten komen over Jo, haar karakter, haar beweegredenen en wat ze natuurlijk exact van plan is. Daarnaast heerst er door de schrijfwijze van Nina Verheij een fijn leestempo in Naar het licht.

Plot (Plot) Naar het licht begint meteen met een heftige gebeurtenis, waardoor er eigenlijk al wat meer bekend wordt wat Jo heeft moeten meemaken. Vervolgens volgen we Jo in haar avontuur naar de stad waar ze een gebeurtenis gepland heeft staan, om zo opnieuw te kunnen beginnen. Onderweg leren we steeds meer over Jo, wat voor karakter heeft ze en wat drijft haar om zover te gaan. Uiteindelijk belanden we op de plek waar het moet gebeuren en komt Jo voor verrassende gebeurtenissen te staan.

Intrige (Intrigue) Naar het licht is een intrigerend verhaal, voornamelijk omdat je wilt weten wat Jo nou exact heeft meegemaakt, maar ook wat haar plan nou precies is. Gaandeweg de avonturen die Jo meemaakt wordt ook steeds meer over haar en haar verleden duidelijk. En als laatste wil je natuurlijk weten hoe het verhaal precies gaat aflopen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Naar het licht zijn over het algemeen vrijwel logisch en ook realistisch. Daarbij is vooral van één personage de achtgrond erg onduidelijk en ook wat haar bijdrage is aan het verhaal. Uiteindelijk wordt dit dan wel een soort van duidelijk, maar ik vond het wel ietwat minder realistisch daardoor. Ook de weg die Jo aflegt naar de stad waar het moet gaan gebeuren vond ik niet echt realistisch. Maar toch passen de gebeurtenissen uiteindelijk wel bij het verhaal die Nina Verheij heeft bedacht, alhoewel ik misschien ook wel iets anders van het verhaal verwachtte.

Amusement (Enjoyment) Naar het licht is een geheimzinnig, emotioneel en intrigerend verhaal over de zeventienjarige Jo die op haar negende een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt. Ze wil dan ook niet anders dan revanche en gaat dan ook weer terug naar haar geboorteland. Om daar te eindigen moet ze nog een behoorlijke weg afleggen en op het moment dat het moet gebeuren zien we toch wat emoties bij Jo. Daarbij was Naar het licht toch wat anders dan ik in eerste instantie had voorgesteld. Dit komt mede door een personage waar ik heel lang niet wist wat haar toegevoegde waarde was aan het verhaal. Ook had ik misschien wat meer spannende opbouw naar het bijzondere moment verwacht. Desondanks heeft Nina Verheij toch een intrigerend en leuk verhaal geschreven, mede omdat ik Naar het licht moeilijk kon wegleggen.

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Naar het licht

Auteur: Nina Verheij

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Hamley Books

Bladzijdes: 299

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789464661118

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Naar het licht – Nina Verheij

Geef een reactie