Recensie: Muren van ijs – Nanouk Kira

Recensie: Muren van ijs – Nanouk Kira

Ravacur is een stad in opkomst, zegt men overal. Een stad die snel zal uitgroeien tot een welvarend rijk. Neara ziet haar kans wanneer haar oom erheen vertrekt voor zijn baan als belastinginner. Ze reist met hem mee in de hoop dat de stad haar andere mogelijkheden biedt dan een grimmige toekomst waarin ze hem opvolgt.

Al snel blijkt dat de beloofde welvaart een bittere nasmaak heeft. Rijkdom en voedsel wordt hier niet met iedereen gedeeld. Terwijl er een bijzonder strenge winter heerst, moeten bewoners buiten aan een muur bouwen.

Niet alleen Neara trekt de rechtvaardigheid hiervan in twijfel. Onder de dorpelingen hoort ze steeds meer gefluister over Orton, de naam die Ravacur vroeger droeg. Ze ontmoet mensen die terugverlangen naar het dorp zoals het vroeger was. Vira, die gelooft dat zij er is om hen van de kou en onderdrukking te redden. Déno, een verbannen jongen die weinig loslaat over wat hij met de sneeuw te maken heeft. En Firan, een rebel die achter zijn vrolijke masker een diepe duisternis verbergt.

Neara wordt steeds verder meegesleurd in de onrust. Als ze achter de prijs van haar keuzes komt, lijkt het al te laat om het dorp en de bewoners nog haar rug toe te keren.

“Zijn keel klopte en hij wist niet zeker of het kwam door het gif of door de emotie. Zijn hart scheurde langzaam. Deed het zoveel pijn omdat hun liefde ooit echt was geweest en hij zich nu geen enkele hoop meer kon voorhouden dat het weer zou worden zoals vroeger?”

Nanouk Kira, Muren van ijs

Personages (Characters) Muren van ijs vertelt het verhaal van Neara, Vira, Déno en Firan. Neara komt samen met haar oom, die belastinginner is, in Ravacur terecht. Zij leert de stad dan ook vanuit het kasteel van de rijksmeester kennen en algauw heeft ze wel door dat alles niet helemaal volgens de regels verloopt. Vira en Firan zijn broer en zus, waarbij Firan algauw wordt opgeroepen om mee te werken aan de bouw van de muur. Ondertussen heeft hij ook een relatie met de dochter van de rijksmeester en wordt hij zelfs door de rijksmeester gedwongen om met zijn dochter te gaan trouwen. Tegelijkertijd is zijn vriend Déno verbannen uit het dorp, maar ondertussen probeert Déno van buiten het dorp om Ravacur toch een beetje te helpen. Vira is daarentegen niet snel bang en doet er dan ook alles aan om Ravacur te redden. Uiteindelijk komen Neara, Vira, Déno en Firan samen en strijden ze allemaal voor hetzelfde doel.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Muren van ijs kan worden omschreven als spannend, avontuurlijk, vriendschappelijk, gelukkig en verdrietig. Daarbij is de sfeer erg afhankelijk van de situatie waarin Muren van ijs zich op dat moment afspeelt en ook welke gebeurtenissen dan plaatsvinden. Maar er heerst voornamelijk gedurende Muren van ijs een gespannen sfeer.

Schrijfstijl (Writing) – Nanouk Kira heeft Muren van ijs op een vlotte manier geschreven. Af en toe was het even door Muren van ijs heen worstelen, vooral omdat er op die momenten niet veel gebeurde en het vaak een overbrugging was naar een ‘nieuw’ deel. Maar aan de andere kant is ook niet te verwachten dat het gedurende het hele verhaal continu spannend is. Desondanks heeft Nanouk Kira, mede door de verschillende perspectieven, met haar schrijfstijl ervoor gezorgd voor een geweldige worldbuilding en dat Muren van ijs goed te begrijpen is.

Plot (Plot) – Het plot van Muren van ijs is duidelijk opgebouwd. In het begin word je voornamelijk meegenomen door Neara die samen met jou Ravacur leert kennen. Maar daarnaast maak je ook kennis met de andere personages. Algauw wordt ook duidelijk wat het probleem is in Ravacur, waarna er steeds acties worden ondernomen om Ravacur weer terug in eigen handen te krijgen. Maar dit verloopt natuurlijk niet meteen zoals gehoopt, waardoor je wordt meegenomen met alle acties die Neara, Vira, Déno en Firan ondernemen.

Intrige (Intrigue) – Door alle spannende en gevaarlijke acties die Neara, Vira, Déno en Firan ondernemen om Ravacur weer terug te krijgen is Muren van ijs een intrigerend verhaal. Alhoewel sommige delen wat minder aangrijpend zijn en daarom ietwat saai, blijft het overgrote deel van Muren van ijs toch spannend en kun je hem dan ook moeilijk wegleggen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Muren van ijs zijn voor een fantasie verhaal allemaal logisch. Daarbij zijn er natuurlijk een aantal voorspelbare gebeurtenissen, maar ook een groot deel met onverwachte gebeurtenissen. Bovendien vinden er ook erg verdrietige gebeurtenissen plaats in Muren van ijs, waardoor het verhaal ook wat realistischer wordt in termen van een fantasie verhaal.

Amusement (Enjoyment) Muren van ijs is een intrigerend, spannend, avontuurlijk, vrolijk en verdrietig verhaal. Neara, Vira, Déno en Firan hebben allemaal één doel: Ravacur bevrijden uit de handen van de vijand(en). Neara komt oorspronkelijk niet uit Ravacur, maar weet algauw wel dat er iets met de stad aan de hand is. Déno is verbannen uit Ravacur, maar probeert ondertussen wel weer zijn leven op de rit te krijgen. Firan wordt door de rijksmeester diverse dingen opgedragen en Vira is ondanks haar jeugdige leeftijd erg strijdkrachtig. Daarnaast heeft Nanouk Kira met haar schrijfstijl ervoor gezorgd dat Muren van ijs een intrigerend, spannend en avontuurlijk verhaal is. Tevens ben ik door het einde van Muren van ijs erg benieuwd naar het vervolg.

Nanouk Kira bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Muren van ijs

Auteur: Nanouk Kira

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Zilverbron

Bladzijdes: 639

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463084512

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Muren van ijs – Nanouk Kira

Geef een reactie