Recensie: Moxie – Jennifer Mathieu

Recensie: Moxie – Jennifer Mathieu

Vivian is het zat. Ze is haar leraren zat, die altijd op de hand van de footballsterren zijn. Ze is de kledingvoorschriften van school zat, en de jongens die de meiden in de gang lastigvallen en seksistische opmerkingen maken tijdens de les. Maar vooral is ze het zat zich altijd aan de regels te houden.

De moeder van Viv was in de jaren negentig een stoere punkrocker, een Riot Grrrl. Naar haar voorbeeld begint Viv met MOXIE, een feministisch ‘zine’ dat ze anoniem op school verspreidt. Het is haar manier van stoom afblazen, maar al gauw verspreiden ook andere meiden de boodschap van MOXIE. En dan blijkt dat ze niets minder dan een meidenrevolutie is gestart.

“Terwijl ik naar Lucy kijk die met haar donkere krullen ronddraait en naar Claudia luister die lacht en (vals) meezingt bedenk ik me dat dit is wat het betekent om een feminist te zijn. Niet een humanist of een egalist of wat dan ook. Maar een feminist. Er is niks mis met het woord. Na vandaag is het misschien wel mijn lievelingswoord. Want het gaat over meisjes die elkaar steunen en die gewoon als mensen willen worden behandeld in een wereld die ze vaak vertelt dat ze dat niet zijn.”

Jennifer Mathieu, Moxie

Jennifer Mathieu heeft een fijne en vlotte schrijfstijl. Daarnaast worden de ‘zines’ met de tekeningen weergegeven, wat een mooie toevoeging is op het verhaal. Tevens hebben de hoofdstukken een perfecte lengte, waardoor een fijn leestempo is gecreëerd. Daarnaast wordt Moxie verteld vanuit het perspectief van Vivian.

Vivian, ook wel Viv genoemd, is de ongelijkheid en seksistische opmerkingen op haar school meer dan zat. Hierdoor begint ze naar haar voorbeeld, haar moeder die in haar jeugd een stoere punkrocker was, met MOXIE. MOXIE. Is een feministische ‘zine’ dat ze anoniem op school verspreidt. De boodschap van MOXIE wordt al razendsnel opgepakt, waardoor er zelfs een meidenrevolutie wordt gestart. Daarnaast is het prachtig om te zien dat Viv echt een feminist wordt en stappen durft te ondernemen waardoor andere meiden ook durven hun eigen mening te geven.

Moxie laat zien dat het niet normaal is dat meiden zich niet veilig voelen op school en dat klachten aan de kant worden geschoven en niet serieus worden genomen. Het onveilige gevoel komt doordat de meiden door de jongens worden aangevallen op basis van hun uiterlijk, geslacht en seksualiteit. Maar Moxie laat ook zien dat niet alle jongen zo zijn. Ook moeten meiden zich houden aan de kledingvoorschriften, terwijl de jongens met vreselijke teksten op hun shirts rond mogen lopen. Moxie kaart deze en andere onderwerpen die helaas hedendaags nog steeds van toepassing zijn op de ongelijkheid tussen meiden en jongens. Ook krijgt Jennifer Mathieu het voor elkaar om het feminisme luchtig en met humor onder de aandacht te brengen!   

Imagine bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Moxie

Auteur: Jennifer Mathieu

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Imagine

Bladzijdes: 382

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463338486

Beoordeling: 5/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Moxie – Jennifer Mathieu

Geef een reactie