Recensie: Met de Franse slag – Joëlla van der Breggen

Recensie: Met de Franse slag – Joëlla van der Breggen

Francien was ooit een veelbelovende chef-kok, maar nu kookt ze alleen nog in haar eigen keuken. Jaren geleden koos ze voor een baan in een horecagroothandel om werken en de zorg voor haar zoon Max te kunnen combineren. Wel ontwikkelt ze nog met veel plezier de lekkerste gerechten voor My Way, het restaurant van haar en haar man Thomas.

Nu Max ouder en zelfstandiger is, wil Francien weer echt aan de slag als kok. Thomas wil hier niets van weten en als hij besluit hun restaurant naar een Michelinster te leiden, schuift hij haar inbreng steeds meer aan de kant. Dan ontdekt Francien een goed bewaard geheim en kan ze niet anders dan het heft in eigen hand nemen. Lukt het haar om uit Thomas schaduw te treden?

“Waarom is altijd alles toch zo ingewikkeld? Zelfs op de eerste dag van je nieuwe leven gloren de dilemma’s aan de horizon.”

Joëlla van der Breggen, Met de Franse slag

CharactersMet de Franse slag vertelt het verhaal van Francien. Samen met haar man Thomas is ze in het verleden restaurant My Way begonnen, waar ze dan werkte als chef-kok. Maar om de zorg voor haar zoon Max te kunnen combineren met het werken, heeft ze toentertijd besloten om te gaan werken bij een horecagroothandel. Nu Max ouder en ook zelfstandiger is geworden, wil Francien niets anders dan weer terug aan het werk als chef-kok. Maar haar man Thomas wil dit absoluut niet en tegelijkertijd wordt Francien steeds minder betrokken bij de plannen voor restaurant My Way. Francien krijgt hier steeds meer moeite mee en haar leven verandert dan ook drastisch op het moment dat ze achter een groot geheim komt. Hierdoor staat Francien voor diverse keuzes, maar ze vindt het moeilijk om die keuzes te maken. Daarnaast zorgen al die veranderingen er ook voor dat Francien op een positieve manier verandert.

Atmosphere – De sfeer in Met de Franse slag is erg afhankelijk van de emoties van Francien. En die emoties kunnen van opgewekt tot verdrietig of zelfs ontzettende kwaadheid. En die ambiance maakt van Met de Franse slag een heerlijk feelgood verhaal, vooral omdat je door al die emoties gaat meeleven met Francien.

Writing – Joëlla van der Breggen heeft Met de Franse slag met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Daarbij wordt Met de Franse slag voornamelijk vanuit het perspectief van Francien verteld. Mede door dit alles heeft Joëlla het voor elkaar gekregen om je echt mee te nemen in het leven van Francien. Waarbij de keuzes van Francien goed worden uitgelegd en op een duidelijke manier door Joëlla worden beschreven.

Plot – In het begin van Met de Franse slag leer je Francien van dat moment kennen, oftewel een vrouw dat weinig eigen keuzes maakt. Gaandeweg onderga je samen met Francien alle heftige gebeurtenissen die Francien voor de kiezen krijgt. Hierdoor staat Francien voor diverse levens veranderende keuzes en zie je haar dan ook veranderen naar een zelfstandige en lieve vrouw.

Intrigue Met de Franse slag is een intrigerend verhaal, voornamelijk door de personages Francien. Francien is namelijk een super lieve vrouw en je wilt dan ook weten hoe ze met alle tegenslagen in haar leven omgaat. Daarnaast wil je natuurlijk ook weten of ze het durft om haar droom werkelijkheid te maken en hoe ze omgaat met mensen die onverwachts hun spijt komen betuigen.

Logic – De gebeurtenissen in Met de Franse slag zijn erg logisch. Dit komt vooral omdat veel gebeurtenissen het gevolg zijn van eerdere gebeurtenissen. En daarnaast zijn de gebeurtenissen ook realistisch. Vooral omdat niet alles perfect verloopt en Francien natuurlijk ook met tegenslagen te maken krijgt.

Enjoyment – Al met al is Met de Franse slag een heerlijk feelgood verhaal. Joëlla van der Breggen heeft een prachtig maar bovenal een ontzettend lieve hoofdpersonage Francien gecreëerd. Tegelijkertijd is Met de Franse slag door Joëlla op een levensechte manier beschreven, vooral omdat Francien ook te maken krijgt met tegenslagen en ze zichzelf belemmerd om haar droom werkelijkheid te laten worden. Uiteindelijk zie je Francien zich dan ook op een positieve manier gedurende Met de Franse slag ontwikkelen, waardoor er ook mooie momenten uit de heftige gebeurtenissen ontstaan.

Loft Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Met de Franse slag

Auteur: Joëlla van der Breggen

Genre: Feelgood

Uitgeverij: Loft Books

Bladzijdes: 159

Bindwijze: Ebook

ISBN: 9789047206477

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Met de Franse slag – Joëlla van der Breggen

Geef een reactie