Recensie: List & Leugens (De Kraaien #1) – Leigh Bardugo

Recensie: List & Leugens (De Kraaien #1) – Leigh Bardugo

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. Hij krijgt een opdracht aangeboden die levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen.

Kaz vertrekt met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zooitje lijkt: een op wraak belust ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in een sloppenwijk.

De reist leidt de groep rechtstreeks naar vijandig Fjerda. Onderweg worden ze niet alleen belaagd door een rivaliserende bende, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Kaz moet er alles aan doen om zijn opdracht te volbrengen – en er tegelijkertijd voor zorgen dat zijn bendeleden elkaar niet vermoorden.

“Er was een Sulisch gezegde: het hart is een pijl; om goed te landen heeft het richting nodig.”

Leigh Bardugo, List & Leugens

CharactersList & Leugens vertelt het verhaal van Kaz Brekker. Kaz wordt omschreven als een crimineel wonderkind en krijgt dan ook een gevaarlijke opdracht met een flinke beloning aangeboden. Om deze opdracht te kunnen voltooien, raapt Kaz een bijzondere groep bij elkaar. Alle leden hebben namelijk zo hun eigen redenen om met deze gevaarlijke opdracht mee te doen en daarnaast hebben alle personen ook hun eigen opmerkelijke geschiedenis. In eerste instantie vertrouwen de bendeleden elkaar niet helemaal, desondanks probeert Kaz wel iedereen bijeen te houden. Uiteindelijk zijn ze natuurlijk tijdens de zware strijd ook op elkaar (of alleen op zichzelf) aangewezen, waardoor ook hun onderlinge vertrouwen wordt getest. Daarbij wordt ook langzaam steeds duidelijker wie in eerste instantie niet hun ware aard heeft laten zien.

Atmosphere – In List & Leugens heerst een geheimzinnige en spannende sfeer. Deze sfeer wordt gecreëerd doordat er in eerste instantie weinig bekend is over zowel de wereld als de personages. En daarnaast vinden er natuurlijk ook spannende gebeurtenissen plaats in List & Leugens.

Writing – Ook List & Leugens is met de kenmerkende, vlotte en fijne schrijfstijl van Leigh Bardugo geschreven. Daarnaast wordt List & Leugens vanuit alle perspectieven van de bendeleden van Kaz geschreven. Mede hierdoor leer je de personages stap voor stap steeds beter kennen, maar toch maken diverse personages nog vreemde en onverwachte acties.

Plot – Stap voor stap word je meegenomen in alle gebeurtenissen waarin Kaz en zijn bendeleden terechtkomen. Tevens is List & Leugens opgedeeld in zes delen, waarin langzaam steeds het tempo wordt opgevoerd. Tegelijkertijd is er geen moment in List & Leugens dat er eigenlijk helemaal niets plaatsvindt.

Intrigue List & Leugens is een intrigerend verhaal, omdat er ten eerste continu gebeurtenissen plaatsvinden. Daarnaast wil je natuurlijk ook steeds meer te weten komen over de verschillende personages. En als laatste blijft List & Leugens fascineren doordat je wilt weten hoe het verhaal nu precies gaat aflopen.

Logic – De gebeurtenissen in List & Leugens zijn voor een fantasy verhaal erg logisch en daarbij horen natuurlijk ook de onverwachte gebeurtenissen en plottwists. Uiteindelijk wordt ook gedurende de gebeurtenissen steeds duidelijker waar die desbetreffende gebeurtenis het verhaal heenleidt en wat natuurlijk ook de toegevoegde waarde aan het verhaal is.

Enjoyment – Al met al is List & Leugens een heerlijk eerste deel in De Kraaien duologie. Daarnaast heerst er in List & Leugens continu een spannende en fanatieke strijd. Mede hierdoor is het dan ook geen moment saai in List & Leugens. Tevens zit List & Leugens boordevol onverwachte gebeurtenissen en plottwists. Het einde van List & Leugens was dan ook erg spannend, waardoor ik niet kan wachten om Kraai & Koninkrijk te lezen!


Titel: List & Leugens

Auteur: Leigh Bardugo

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 542

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789020679847

Beoordeling: 4/5 sterren


2 gedachten over “Recensie: List & Leugens (De Kraaien #1) – Leigh Bardugo

Geef een reactie