Recensie: LILY – Tom De Cock

Recensie: LILY – Tom De Cock

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe en is altijd druk, druk, druk als een van de bekendste influencers van haar tijd.

Wanneer de goddelijke mopperpot Samuel haar pad kruist, ruikt ze een kans om haar ultieme doel te bereiken. Lily stort zich in een knettergek avontuur en doorkruist daarbij per ongeluk de halve aardbol. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op zijn kop zal zetten.

“‘Zo’n heel leven offline… Is dat niet eng?’ ‘Zo’n heel leven online, is dat niet eng?’ riposteerde hij.”

Tom De Cock, LILY

CharactersLILY vertelt het verhaal, zoals de titel eigenlijk al zegt, over Lily. De veertienjarige Lily is een van de bekendste influencers. Door alle veranderingen in de loop der jaren, leeft Lily in een wereld waarin ze eigenlijk nooit onbeschermd buitenkomt en haar vrienden eigenlijk alleen online kent. Doordat Lily een influencer is, baadt ze in luxe. Ze wordt dan ook uitgenodigd om in New New York te komen. Daar ontmoet ze dan ook Samuel en ook ontdekt ze in New New York een andere kant van het verhaal. Uiteindelijk gaat Lily op avontuur en totaal onverwachts ontdekt ze de waarheid die vele personen geheim willen houden. En die personen doen er dan ook alles aan om de waarheid verborgen te houden.

Atmosphere – In LILY hangt een avontuurlijk, mysterieus en gespannen sfeer. De avontuurlijke sfeer wordt gecreëerd doordat Lily vanaf New New York in een bijzonder en onverwachts avontuur belandt. Daarnaast ontstaat de mysterieuze sfeer door alle onverwachte gebeurtenissen die plaatsvinden. En de gespannen sfeer ontstaat door alle tegenwerkingen waarmee Lily op haar avontuur te maken krijgt.

Writing – Tom De Cock heeft LILY op een vlotte en fijne manier geschreven. Vooral in het begin had ik enorm veel moeite met het karakter van Lily, maar gedurende het verhaal komt er ook een andere kant van Lily’s karakter naar boven. Daarnaast heeft Tom De Cock diverse onderwerpen prachtig in het verhaal verweven.

Plot – Vanaf de eerste bladzijde in LILY word je meegenomen naar de bijzondere wereld waarin Lily leeft. In eerste instantie maak je kennis met deze wereld, maar vanaf het moment dat Lily naar New New York gaat, komt Lily erachter dat toch niet alles is wat het lijkt. Door op avontuur te gaan ontdekt Lily onverwachts de waarheid die sommigen verborgen willen houden.

Intrigue LILY begint wat aan de rustige kant, vooral omdat je eerst kennis maakt met de wereld waarin Lily leeft. Vanaf het moment in New New York dat Lily Samuel ontmoet en op het moment dat Lily op avontuur gaat, wordt LILY een intrigerend verhaal.

Logic – De gebeurtenissen in LILY zijn over het algemeen voor die tijdsperiode erg logisch. Alhoewel ik het wel wat apart vind dat er weinig mensen wat afweten van de situatie buiten de Nieuwe Unie en dat iedereen alles gelooft wat er online wordt verteld.

Enjoyment – Al met al is LILY een heerlijk jeugdig boek om te lezen! LILY laat zien wat de eventuele gevolgen kunnen zijn van de hedendaagse problematiek, zoals bijvoorbeeld het klimaat. Daarnaast heeft LILY een open einde, dus hopelijk komt er nog een vervolgdeel!

Pelckmans uitgevers bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: LILY

Auteur: Tom De Cock

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Pelckmans uitgevers

Bladzijdes: 396

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463832717

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: LILY – Tom De Cock

Geef een reactie