Recensie: Lichtjaren (Lichtjaren #1) – Kass Morgan

Recensie: Lichtjaren (Lichtjaren #1) – Kass Morgan

Na een aanval door een mysterieuze vijand, laat de exclusieve Quatra Fleet Academy voor het eerst studenten toe van elke planeet in het zonnestelsel. Vier studenten maken zich op voor een nieuw schooljaar.

Vesper is een ambitieuze piloot die alles op alles zal zetten om als kapitein geselecteerd te worden. Maar nog voor het jaar echt is begonnen, verliest ze die positie aan een briljante jongen van de verkeerde kant van het zonnestelsel.

Cormak komt van de giftige planeet Deva, en grijpt elke kans aan om daar voorgoed weg te kunnen – zelfs als hij daarvoor iemands identiteit moet stelen.

Arran droomde van meer dan een leven lang werken in de mijnen. Hij hoopte een nieuwe toekomst, maar hij had nooit verwacht dat die in de armen van een jongen van een andere planeet zou zijn, aan de meest prestigieuze school van het universum.

Orelia verbergt een duister geheim: ze is infiltrant op de academie en heeft één missie die iedereen in gevaar zal brengen. Als iemand ontdekt wie ze echt is, is zíj degene in levensgevaar.

Lukt het Vesper, Cormak, Arran en Orelia om een team te worden, hun eerste schooljaar af te maken en het zonnestelsel te redden (of juist te vernietigen)?

“‘Ik weet dat dit veel is om te verwerken, maar ik weet ook dat jullie stuk voor stuk de betrokkenheid en moed zullen laten zien die eigen zijn aan de Quatra Vloot. Jullie zijn hier omdat jullie een speciale roeping voelden – een verplichting om je familie, je gemeenschap, je zonnestelsel en je soort te beschermen. En nu krijgen jullie de kans om aan die roeping te voldoen.’”

Kass Morgan, Lichtjaren

Personages (Characters) Lichtjaren vertelt het verhaal van Vesper, Cormak, Arran en Orelia. Na een nieuwe aanval wordt besloten dat iedereen mag deelnemen aan de Quatra Fleet Academy. Uiteindelijk zijn Cormak, Arran en Orelia een van de gelukkigen die mogen afreizen om te beginnen aan het eerste schooljaar. Doordat ze allemaal van een andere planeet komen, hebben ze ook een andere achtergrond; Vesper weet namelijk vanaf jongs af aan dat ze piloot moet worden, want haar moeder is een van de beste piloten; Cormak daarentegen komt eigenlijk ten koste van iemand anders terecht op de academie, maar hij is blij om van zijn eigen planeet weg te zijn; Arran ziet daarentegen een nieuwe toekomst en die verloopt anders dan hij verwacht; en als laatste blijkt Orelia met een hele andere instelling te zijn gestuurd. Gaandeweg de opleiding leren ze elkaar steeds beter kennen en moeten ze elkaar vertrouwen, aangezien ze ook met elkaar moeten samenwerken.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Lichtjaren is spannend en geheimzinnig. De gespannen sfeer komt onder andere doordat je weet dat Orelia niet de persoon blijkt te zijn zoals ze zich voordoet. Daarnaast zijn er hoge eisen op de academie en blijft het continu spannend of Vesper, Cormak, Arran en Orelia er aan voldoen. Tevens heerst er ook een geheimzinnige sfeer die komt doordat er een gevoel wordt gecreëerd dat sommige personages er een dubbele agenda hebben.

Schrijfstijl (Writing) – Kass Morgan heeft Lichtjaren met een vlotte en fijne schrijfstijl geschreven. Daarbij heeft Kass Morgan besloten om Lichtjaren te vertellen vanuit de perspectieven van Vesper, Cormak, Arran en Orelia. Door de achtergronden van deze personages en de perspectieven wordt Lichtjaren vanuit veel verschillende kanten beleeft. Tevens krijgen de personages op deze manier ook meer diepgang.

Plot (Plot) Lichtjaren begint met de momenten waarop duidelijk wordt dat Cormak, Arran en Orelia mogen afreizen om deel te nemen aan de Quatra Fleet Academy. Gaandeweg wordt ook de achtergrond van de personages duidelijk. Vervolgens ondergaan de personages een test om uiteindelijk een functie toebedeeld te krijgen. Daaropvolgend komen Vesper, Cormak, Arran en Orelia in één team terecht en moeten ze trainingen ondergaan waarin ze er alles aan doen om de beste te worden en dus door te stromen naar het volgende jaar. Alleen blijken er ook nog privéproblemen zich voor te doen die zelfs van invloed kunnen zijn op de prestaties.

Intrige (Intrigue) Lichtjaren is een intrigerend verhaal. Dit komt ten eerste door de personages die qua karakter en achtergrond enorm van elkaar verschillen en natuurlijk ook doordat het vanuit verschillende perspectieven wordt verteld. Daarnaast merk je dat achter diverse personages iets meer schuilgaat, waardoor Lichtjaren continu blijft fascineren. En natuurlijk wil je weten hoe Vesper, Cormak, Arran en Orelia het ervan af gaan brengen tijdens alle trainingen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Lichtjaren passen bij deze science fictie verhaal. Door middel van de verschillende perspectieven leer je de personages op veel manieren kennen en ook wat diverse gebeurtenissen voor impact op ze hebben. Daarnaast vindt er ook een fijne afwisseling plaats tussen de voorspelbare en onvoorspelbare gebeurtenissen.

Amusement (Enjoyment) Lichtjaren is een geheimzinnig, intrigerend en spannend verhaal. Dit jaar is het voor het eerst dat er ook studenten van andere planten mogen deelnemen aan de Quatra Fleet Academy. Hierdoor nemen Cormak, Arran en Orelia van een andere planeet deel aan de opleiding, waarbij ze samen met Vesper een team vormen. Tijdens de trainingen moeten ze als team strijden om door te mogen naar het volgende jaar. Ondertussen blijkt de vijand ook niet al te ver weg en blijken diverse personages een dubbele agenda te hebben. Kass Morgan vertelt Lichtjaren vanuit de perspectieven van Vesper, Cormak, Arran en Orelia, waardoor de personages nog beter worden uitgedrukt en ook duidelijk wordt met welke intentie iedereen deelneemt.


Titel: Lichtjaren

Auteur: Kass Morgan

Genre: Young Adult, Science Fiction

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463493307

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Lichtjaren (Lichtjaren #1) – Kass Morgan

Geef een reactie