Recensie: Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman

Recensie: Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was.

Alleen gaat het deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de zalm brandt aan, de halve tafel vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is.

Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker… op eerste kerstdag.

“Eigenlijk had ik alleen nog kerst. Kerst werd het hoofdthema in mijn leven. Kerst werd mijn hobby. Mijn persoonlijkheid. Mijn bestaansrecht. Zoals ik al zei: ik leef voor kerst. Maar leeft kerst nog wel voor mij?”

Lisette Jonkman, Langste. Kerst. Ooit.

Personages (Characters) Langste. Kerst. Ooit. vertelt het verhaal van Noëlle. Op eerste kerstdag (en tevens haar verjaardag) organiseert Noëlle altijd voor haar familie en beste vriendin een diner. Ze heeft dit altijd tot in de puntjes geregeld en doet er alles aan om er een perfect diner van te maken. Ze kan dan ook slecht tegen als er iets niet via haar maatstaven verloopt. Maar ditmaal gaat er van alles fout en hoewel ze normaal hoopt dat het elke dag kerst is, vindt ze het dit jaar prima dat het gelukkig niet elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende dag wakker en blijkt het wederom een eerste kerstdag te zijn. Ditmaal pakt Noëlle het anders aan, maar is het deze keer wel de juiste manier?

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Langste. Kerst. Ooit. is voornamelijk vrolijk en feestelijk. Toch zijn er natuurlijk diverse gebeurtenissen die wat minder mooi en prachtig zijn. Maar deze gebeurtenissen zijn voor een groot deel afhankelijk van de keuzes die Noëlle die dag maakt.

Schrijfstijl (Writing) – Lisette Jonkman heeft Langste. Kerst. Ooit. met een prachtige, vlotte en fijne schrijfstijl geschreven. Daarbij krijgt Lisette Jonkman het voor elkaar om in maar enkele bladzijdes het karakter van Noëlle goed te beschrijven. Gaandeweg leren we natuurlijk ook meer over Noëlle’s verleden, want daar blijkt ook nog wel wat te zijn gebeurd waardoor ze geworden is zoals ze nu is. maar ook weet Lisette Jonkman het voor elkaar te krijgen dat geen enkele ‘nieuwe’ eerste kerstdag saai is, want hoewel veel gebeurtenissen op zo’n dag een herhaling zijn, gebeurd er toch ook elke keer iets nieuws.

Plot (Plot) Langste. Kerst. Ooit. begint meteen bij het moment dat Noëlle wakker wordt op de ‘eerste’ eerste kerstdag. Gaandeweg wordt duidelijk hoe Noëlle zich voorbereid op het perfecte kerstdiner. En hoe chaotisch het ditmaal gaat verlopen. Ook worden vele karaktereigenschappen van Noëlle algauw duidelijk. Daarbij wordt ook duidelijk dat haar familie en haar beste vriendin echt heel belangrijk zijn en ook zijn geweest. En ook vindt ze het verschrikkelijk dat het kerstdiner ditmaal dramatisch verloopt. Maar dan wordt ze opeens wakker en blijkt het wederom eerste kerstdag te zijn. En dit gebeurd niet één keer maar meerdere keren. Waardoor Noëlle opzoek gaat naar wat ze nu precies moet doen om deze vicieuze cirkel te doen doorbreken.

Intrige (Intrigue) Langste. Kerst. Ooit. is absoluut een intrigerend verhaal die je absoluut niet kunt wegleggen als je eenmaal bent begonnen met lezen. In het eerste gedeelte blijf je lezen omdat je natuurlijk wilt weten wat er allemaal fout gaat tijdens het kerstdiner. Maar gaandeweg blijft Langste. Kerst. Ooit. fascineren omdat je wilt weten wat er nu de ‘tweede’ eerste kerstdag gebeurd. En vervolgens ben je vooral benieuwd hoe de vicieuze cirkel kan worden doorbroken. En natuurlijk welke keuzes Noëlle uiteindelijk gaat nemen en wat er nu precies in haar ‘geheimzinnige’ verleden is gebeurd.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Langste. Kerst. Ooit. zijn voor dit verhaal allemaal logisch. Natuurlijk zou het in het echt nooit een tweede maal eerste kerstdag kunnen zijn, maar de gebeurtenissen die plaatsvinden zijn over het algemeen wel erg realistisch. Daarbij dragen natuurlijk ook de karakters van de personages bij aan de natuurgetrouwe gebeurtenissen.

Amusement (Enjoyment) Langste. Kerst. Ooit. is een vrolijk, feestelijk en kerstig feelgood verhaal. Noëlle organiseert op eerste kerstdag voor haar familie en beste vriendin een uitgebreid diner, maar dit jaar verloopt alles niet helemaal zoals gepland. Terwijl Noëlle normaal gesproken alles tot in de puntjes regelt. Hoewel ze normaal gesproken droomt van dat het elke dag kerst mag zijn, is Noëlle dit jaar blij dat de dag voorbij is. Maar dan wordt ze wakker en blijkt het wederom een eerste kerstdag te zijn en alles begint net zoals de dag ervoor. Lisette Jonkman heeft het met haar schrijfstijl voor elkaar weten te krijgen dat Langste. Kerst. Ooit. blijft intrigeren, ondanks dat natuurlijk grote delen van de dag zich de dag ‘ervoor’ ook hebben afgespeeld. Daarnaast vind ik het prachtig om te lezen hoe Noëlle gaandeweg Langste. Kerst. Ooit. veranderd door alles wat ze op alle ‘eerste’ kerstdagen meemaakt. Uiteindelijk kan ik wel concluderen dat Langste. Kerst. Ooit. echt een geweldig kerstverhaal is, die ik iedereen aanraad om te lezen om even heerlijk in te verdwijnen.

Luitingh Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Langste. Kerst. Ooit.

Auteur: Lisette Jonkman

Genre: Feelgood

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Bladzijdes: 393

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789021035178

Beoordeling: 5/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman

Geef een reactie