Recensie: Laatste adem (Detective Erika Foster #4) – Robert Bryndza

Recensie: Laatste adem (Detective Erika Foster #4) – Robert Bryndza

Deze recensie kan spoilers van voorgaande delen bevatten.

Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: dit keer is het niet haar zaak.

Terwijl Erika vecht om een plekje in het onderzoeksteam ontdekt ze een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare fatale verwonding: een doorgesneden dijbeenslagader. Dan wordt een andere vrouw ontvoerd terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt – en worden geconfronteerd met een angstaanjagend sadistisch persoon.

“Hij had altijd zoveel moed als hij die vrouwen meenam, maar als ze eenmaal dood en weggewerkt waren, sijpelde dat allemaal weg en voelde hij zich weer bang en onbeduidend – de slappe sukkel die hij altijd al was.”

Robert Bryndza, Laatste adem

CharactersLaatste adem vertelt het verhaal van Erika Foster. Erika heeft spijt van haar beslissing op het moment dat ze geen deel uitmaakt van het onderzoeksteam dat de zaak van het gemartelde lichaam onderzoekt. Daarnaast vindt Erika het moeilijk om een nieuwe relatie te beginnen, want ze denkt nog vaak terug aan haar overleden man. Desondanks doet Erika er alles aan om de moordenaar te vinden. Ook al heeft dat diverse consequenties. Ondertussen vinden er ook een aantal onverwachte gebeurtenissen plaats, die zowel de moordzaak als het leven van Erika veranderen.

Atmosphere – De sfeer in Laatste adem is spannend en mysterieus. De spanning ontstaat doordat de moordenaar erg lang uit de handen weet te blijven van de detectives. Daarnaast is het eerste gedeelte van Laatste adem mysterieus voor de lezer, vooral omdat op dat moment nog onbekend is wie nu de moordenaar is.

Writing – Robert Bryndza heeft Laatste adem op een vlotte manier geschreven. Daarnaast wordt Laatste adem op een gegeven moment naast het perspectief van Erika ook verteld vanuit het perspectief van de moordenaar. Hierdoor weet je al sneller wie de moordenaar is en hoe de moordenaar precies te werk gaat.

Plot – Vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in het moordonderzoek. Mede door beide perspectieven kom je stap voor stap meer te weten over de moordenaar, maar ook over de manier waarop de moord wordt voorbereid en hoe precies de moord wordt gepleegd.

Intrigue Laatste adem is intrigerend op momenten dat je wilt weten of het laatste slachtoffer gered gaat worden. Maar doordat je ook vanuit het perspectief van de moordenaar leest, vind ik Laatste adem wat minder intrigerend, omdat je dus niet zelf opzoek kunt gaan naar de moordenaar.

Logic – De gebeurtenissen in Laatste adem zijn voor het genre thriller samenhangend. Zo volgen de gebeurtenissen elkaar op een “natuurlijke” manier op. En zitten er voor zover ik het weet geen overbodige gebeurtenissen in Laatste adem.

Enjoyment – Al met al is Laatste adem weer een interessante thriller uit de Detective Erika Foster serie. Helaas hoef je zelf niet meer opzoek naar de moordenaar, aangezien Laatste adem ook uit het perspectief van de moordenaar wordt verteld. Desondanks blijft Laatste adem tot het laatste moment spannend, aangezien je wil weten of er niet meer slachtoffers uiteindelijk gaan vallen.


Titel: Laatste adem

Auteur: Robert Bryndza

Genre: Thriller

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 362

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789022585320

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Laatste adem (Detective Erika Foster #4) – Robert Bryndza

Geef een reactie