Recensie: Koud hart – Tess Gerritsen

Recensie: Koud hart – Tess Gerritsen

Julia Hamill doet een afgrijselijke ontdekking in de tuin van haar nieuwe huis: ze vindt de schedel van een vrouw. Volgens patholoog-anatoom Maura Isles onmiskenbaar een slachtoffer van moord. Gefascineerd door deze vondst gaat Julia op zoek naar informatie over het huis en zijn vroegere bewoners.

Haar zoektocht brengt haar naar het Boston van 1830 waar student Norris Marshall getuige is van een moord. Als Norris wordt aangewezen als hoofdverdachte, stelt hij alles in het werk om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar Rose Connolly, een meisje uit de achterbuurten van Boston die een glimp van de moordenaar heeft opgevangen. Zij zou wel eens het volgende slachtoffer kunnen worden.

“‘Wat zijn de juiste conclusies dan?’
‘Dat je de liefde moet grijpen wanneer het kan!'”

Tess Gerritsen

Personages (Characters) Koud hart vertelt het verhaal van Julia Hamill. Julia vindt een schedel van een vrouw in haar tuin, maar algauw wordt duidelijk dat deze schedel al erg oud is. Wanneer iemand haar belt met eventueel meer informatie over deze vrouw, kan ze haar nieuwsgierigheid niet verbergen. De zoektocht leidt naar student Norris Marshall die in 1830 in Boston wordt verdacht van diverse moorden. In die tijd probeert Norris zijn onschuld te bewijzen en heeft hij de hulp nodig van Rose Connolly, een meisje uit de achterbuurten. Ondanks hun jeugdige leeftijden staan ze voor moeilijke keuzes die hun levens voorgoed zullen veranderen.

Sfeer (Atmosphere) – In Koud hart heerst vooral een mysterieuze sfeer. En die sfeer komt omdat het natuurlijk onbekend is wie nou precies die vrouw is wie in Julia’s tuin is gevonden. Tegelijk gebeuren er veel geheimzinnigheden in 1830 in Boston en blijft het lang onduidelijk wie nou de moordenaar is.

Schrijfstijl (Writing) – Tess Gerritsen heeft Koud hart op een simpele en gedetailleerde manier geschreven. Hierdoor wordt de spanning en geheimzinnig steeds verder opgebouwd. Verder wordt Koud hart uit verschillende perspectieven geschreven, alleen was het soms voor mij wel verwarrend wie nou precies soms aan het woord was (voornamelijk tijdens de verhaallijnen uit het verleden).

Plot (Plot) Koud hart begint met de vondst van de schedel en ook al vrij vlot maak je kennis met de personages uit het verleden. Gaandeweg krijg je zowel vanuit het heden als vanuit het verleden steeds meer te weten wat er zich nou precies in 1830 heeft afgespeeld. En uiteindelijk wordt alles in de laatste paar hoofdstukken echt duidelijk.

Intrige (Intrigue) – Gaandeweg gaat Koud hart steeds meer intrigeren. Dit komt vooral omdat je langzamerhand steeds beter de personages leert kennen. Alleen was Koud hart soms wat langdradig, waardoor ik mijn interesse in Koud hart soms wel wat verloor.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Koud hart zijn voor deze thriller logisch beschreven. Alleen zijn er een aantal gebeurtenissen wel wat langdradig en deze gebeurtenissen hadden van mij dan wel wat korter beschreven mogen worden. Desondanks kwamen richting het einde van Koud hart wel een aantal onverwachte wendingen naar boven.

Amusement (Enjoyment) – Al met al is Koud hart een ander soort thriller dan ik normaal gesproken van Tess Gerritsen gewend was. Daarnaast moest ik mij door het eerste gedeelte van Koud hart soms heen worstelen. Maar toen ik eenmaal de personages beter leerde kennen, kon ik Koud hart moeilijk wegleggen. Tegelijk waren sommige bekendmakingen op het einde voor mij wel erg verrassend.


Titel: Koud hart

Auteur: Tess Gerritsen

Genre: Thriller

Uitgeverij: The House of Books

Bladzijdes: 399

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789044351309

Beoordeling: 3/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Koud hart – Tess Gerritsen

Geef een reactie