Recensie: Koningin van de schaduw (Throne of Glass #4) – Sarah J. Maas

Recensie: Koningin van de schaduw (Throne of Glass #4) – Sarah J. Maas

Deze recensie kan spoilers van voorgaande delen bevatten.

Iedereen van wie Celaena houdt is van haar weggenomen. Toch dwingen de omstandigheden haar terug te keren naar Adarlan. Ze heeft geaccepteerd dat ze Aelin Galathynius is, de rechtmatige koningin van Terrasen.

Maar voordat ze de troon kan heroveren moet ze vechten. Voor haar neef Aedion, een generaal die bereid is voor haar te sterven. Voor kroonprins Dorian, die vastzit in een onmenselijke gevangenis. En ze vecht voor haar volk, dat nu in slavernij leeft in dienst van een brute koning en wacht op de glorieuze terugkeer van hun koningin.

“Ze stapte in het bad, kreunde bij de heerlijke warmte, en dacht aan de lege plek op de schoorsteenmantel waar de klok had moeten staan. De plek die nooit meer helemaal was opgevuld sinds de dag dat zij de klok kapot had gegooid. Misschien… misschien was zij op dat moment ook gestopt. Gestopt met leven en begonnen met … overleven.”

Sarah J. Maas, Koningin van de schaduw

CharactersKoningin van de schaduw vertelt het verhaal van Aelin. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Aelin al diverse keren moeten strijden voor haar leven. Maar ditmaal gaat Aelin de strijd aan voor haar neef Aedion, kroonprins Dorian en haar volk. Ook is Aelin niet meer de persoon zoals haar ‘oude’ vrienden haar kenden. Daarnaast spelen ook de nieuwe personages Elide, Nesryn en Lysandra een belangrijke rol in Koningin van de schaduw en krijgen Manon en Rowan nog een belangrijkere rol.

Atmosphere – In eerste instantie heerst er in Koningin van de schaduw een mysterieuze sfeer. Dit komt mede omdat het onbekend is wat de koning precies van plan is. Daarnaast wordt gedurende het verhaal een steeds spannender sfeer gecreëerd door onder andere de acties die Aelin onderneemt. Tevens zorgen de verschillende sferen voor een vlot leestempo.

Writing – Sarah J. Maas heeft Koningin van de schaduw geschreven met de kenmerkend vlotte, fijne en gedetailleerde schrijfstijl. Daarnaast zijn de worldbuilding en de personages op een geweldige manier neergezet. Zo komen bij de personages zowel de positieve als negatieve eigenschappen naar voren, waardoor geen enkele personage als perfect kan worden beschouwd.

Plot – In het grootste gedeelte van Koningin van de schaduw wordt er gesprongen tussen verschillende perspectieven, die allemaal zo hun eigen verhaallijn hebben. Uiteindelijk komen in het laatste gedeelte van Koningin van de schaduw deze verhaallijnen bijeen, wat tevens zorgt voor een geweldige ontknoping.

Intrigue Koningin van de schaduw is een intrigerend verhaal, omdat het vooral onbekend is wat de koning nu precies van plan is en tevens wat precies nu de rol is van Manon Zwartbek. In de eerste helft van het verhaal vonden er weinig actievolle gebeurtenissen plaats, maar het tweede gedeelte maakte het meer dan goed. Uiteindelijk zorgden de spanning, mysterie en de onverwachte gebeurtenissen ervoor dat je maar blijft doorlezen.

Logic – Er vinden veel gebeurtenissen plaats in Koningin van de schaduw, die of door verschillende personages in gang zijn gezet of reacties zijn op eerdere gebeurtenissen. Al deze gebeurtenissen vinden plaats om volgens sommige personages een betere wereld te creëren. Ook zijn de gebeurtenissen een logisch gevolg van alles.

Enjoyment – Al met al heb ik enorm genoten van Koningin van de schaduw. Koningin van de schaduw is een avontuurlijk, intrigerend en bovenal een spannend verhaal. De schrijfstijl van Sarah J. Maas is prachtig en ook de personages zijn allemaal zeer interessant.


Titel: Koningin van de schaduw

Auteur: Sarah J. Maas

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 635

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789022580271

Beoordeling: 5/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Koningin van de schaduw (Throne of Glass #4) – Sarah J. Maas

Geef een reactie