Recensie: Kom je spelen? – M.J. Arlidge

Recensie: Kom je spelen? – M.J. Arlidge

Chicago wordt opgeschrikt door de moord op twee jonge twintigers, beiden gruwelijk verminkt. Er wordt al snel gedacht aan een seriemoordenaar. De politie heeft grote moeite om erachter te komen wie de dader is. Hij is berekenend en gaat erg zorgvuldig te werk. Het enige verband tussen de twee moorden is een jonge vrouw, Kassie. Zij beweert dat ze voorafgaand aan de moorden al wist wanneer deze zouden plaatsvinden.

Vanaf het moment dat Adam Brandt Kassie op het politiebureau ontmoet, is hij door haar gefascineerd. Alles wat zij hem vertelt, maakt dat hij twijfelt aan zijn deskundigheid. Dan loopt Kassie de straat op, knoopt een sjaal voor haar ogen en steekt blind de straat over, dwars door het verkeer. Als hij haar na afloop vraagt waarom ze niet bang was te verongelukken, antwoordt ze: ‘Omdat jij mij zal doden.’

“…, en voor het eerst besefte hij dat er een lot was dat erger was dan de dood. Leven.”

M.J. Arlidge, Kom je spelen?

Personages (Characters) Kom je spelen? vertelt het verhaal over voornamelijk Kassie en Adam Brandt. In Chicago worden twee jonge twintigers vermoord en het enige verband tussen de moorden is de jonge vrouw Kassie. Zij blijkt een gave te hebben, waardoor ze al wist dat deze personen vermoord zouden worden. Op het politiebureau komen Adam Brandt en Kassie met elkaar in contact. Waarna Adam zijn eigen deskundigheid in twijfels trekt, mede omdat hij Kassie wel wil geloven maar dat aan de andere kant niet durft. Ondertussen probeert de politie de moorden op te lossen, waarbij Kassie zelfs als verdachte wordt bestempeld. Kassie probeert haar tegendeel te bewijzen en de volgende slachtoffers te waarschuwen. Maar er zijn weinig personen die geloven wat Kassie haar probeer te vertellen, waardoor ze nog maar weinig personen vertrouwt.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Kom je spelen? is spannend en geheimzinnig. De spannende sfeer komt voort uit of het Kassie gaat lukken om de volgende slachtoffers op tijd te waarschuwen en de echte dader te vinden, zonder dat ze haar eigen leven op het spel zet. Maar tegelijkertijd heerst er een geheimzinnige sfeer omdat lang onduidelijk blijft wie de moorden heeft gepleegd en waarom, maar ook of iemand ooit Kassie gaat geloven.

Schrijfstijl (Writing) – M.J. Arlidge heeft Kom je spelen? met zijn fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. De nadruk in Kom je spelen? ligt op Kassie en Adam, waarbij Kassie het meest te verduren krijgt omdat ze de moorden in de ogen van de slachtoffers ziet. M.J. Arlidge weet de verschillende personages op een bijzondere manier met elkaar te verbinden en daarbij weet hij ook nog de spanning en verrassende effecten in het verhaal te verweven.

Plot (Plot) Kom je spelen? begint met de twee moorden en dat Kassie in de ogen van de slachtoffers kan zien dat ze op kort termijn worden vermoord. Hoewel Kassie probeert deze personen te waarschuwen is er bijna niemand die haar gelooft. Desondanks blijft Kassie strijdvaardig en probeert Adam in haar verhaal mee te nemen. Maar hij staat in dubio; hij wil Kassie geloven en haar helpen om toekomstige slachtoffers te waarschuwen, maar tegelijkertijd wordt hierdoor door de politie aan zijn deskundigheid getwijfeld. Uiteindelijk proberen zowel Kassie als Adam toekomstige slachtoffers te waarschuwen te waarschuwen en ondertussen de dader op te sporen.

Intrige (Intrigue) Kom je spelen? intrigeert op meerdere manieren; namelijk de bijzondere karaktereigenschap van Kassie, maar ook de moorden met de onbekende moordenaar en Adam die probeert Kassie te begrijpen maar daardoor in een moeilijke situatie terechtkomt. Van al deze elementen wil je weten wat de uitkomsten zijn, waardoor Kom je spelen? moeilijk weg te leggen is.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Kom je spelen? passen uiteindelijk wel bij een thriller. Ik zeg uiteindelijk omdat ondanks de moorden de rode draad vormen in het verhaal er veel nadruk ligt op de levens van Kassie en Adam. Aan de ene kant hoort het uiteindelijk bij het verhaal, maar daarentegen zorgde het er ook voor dat het verhaal daardoor werd vertraagd.

Amusement (Enjoyment) Kom je spelen? is een spannende en mysterieuze thriller waarin Kassie in de ogen van de slachtoffers kan zien dat ze vermoord worden. Echter, weinig personen geloven haar waardoor ze zelfs als verdachte wordt bestempeld door de politie. Alhoewel Adam haar probeert te helpen wordt zijn deskundigheid daardoor in twijfel gebracht. Uiteindelijk blijft Kassie de volgende slachtoffers te waarschuwen, gaat de politie op zoek naar de moordenaar en probeert Adam iedereen in zijn leven te helpen. M.J. Arlidge weet al deze onderdelen op een bijzondere en prachtige manier met zijn schrijfstijl te combineren. Met uiteindelijk als eindresultaat dat de moordenaar natuurlijk wordt ontmaskerd.


Titel: Kom je spelen?

Auteur: M.J. Arlidge

Genre: Thriller

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 509

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789022574163

Beoordeling: 4/5 sterren

Geef een reactie