Recensie: Kom eens gauw (Helen Grace #11) – M.J. Arlidge

Recensie: Kom eens gauw (Helen Grace #11) – M.J. Arlidge

Deze recensie kan spoilers van de voorgaande delen bevatten.

Laat op de avond komt een jonge vader thuis. Zijn dochtertje ligt rustig in haar bedje te slapen, maar die aanblik is een schrijnend contrast met de ravage die hij aantreft in zijn slaapkamer, waar zijn vrouw dood in bed ligt. Op brute wijze is ze om het leven gebracht. Een paar dagen later komt een moeder thuis van een late dienst en treft haar tienerzoon aan in de woonkamer. Vermoord. Beide moorden lijken met hetzelfde wapen te zijn gepleegd, maar wat is het verband?

Terwijl inspecteur Helen Grace zich op de zaak stort, bevindt haar leven zich op een keerpunt. Haar recentste aartsvijand loopt nog vrij rond en dit maakt dat ze geen stap kan zetten zonder drie keer achterom te kijken. Als zich een grote tragedie voordoet, is Helen nergens meer zeker van, zelfs niet van haar baan. Haar trouwe partner Charlie zal tijdelijk in haar voetsporen moeten treden, maar is ze daar wel klaar voor?

“Dit was het dan. Ze had een fout gemaakt, één eenvoudige, onvergeeflijke fout. En daar zou ze nu voor boeten.”

M.J. Arlidge, Kom eens gauw

Personags (Characters) Kom eens gauw vertelt het verhaal van inspecteur Helen Grace. Tijdens een van haar vorige zaken heeft een verdachte weten te ontsnappen, maar toch probeert deze verdachte nog steeds het leven van Grace te ruineren. Tegelijkertijd probeer haar oud-collega Joseph haar ook nog eens te bereiken voor een gunst, maar hier is Grace absoluut niet van gediend. Ondertussen stort ze zich weer in de zaak van de twee brute moorden die onlangs zijn gepleegd. Diverse malen denken Grace en haar team te weten wie de dader is, maar toch klopt niet alles. Op het zelfde moment raakt Grace in een onfortuinlijke situatie terecht, waardoor ze ook nog eens op non-actief wordt gezet en haar vriendin en partner Charlie de leiding over het onderzoek krijgt. Maar zoals we Grace kennen, weten we ook dat ze niets laat rusten en probeert ze op elk mogelijke manier toch te helpen om de waarheid boven tafel te krijgen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Kom eens gauw is geheimzinnig en spannend. De spannende sfeer komt natuurlijk onder andere door de brute moorden en dan voornamelijk omdat de moordenaar tot veel in staat blijkt te zijn. Tegelijkertijd blijft er ook een continue spanning hangen in Kom eens gauw door het feit dat Grace wordt opgejaagd door een oude bekende. Daarnaast heerst er in Kom eens gauw natuurlijk ook een geheimzinnige sfeer doordat het natuurlijk lang onbekend blijft wie nou exact de moordenaar is en wat zijn of haar beweegredenen achter de moorden zit. Maar ook wat sommigen personen toch onverwacht te verbergen blijken te hebben.

Schrijfstijl (Writing) – M.J. Arlidge heeft Kom eens gauw met zijn kenmerkende, oftewel een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Gelukkig ligt ditmaal de nadruk in Kom eens gauw weer meer het onderzoek naar de moorden dan op het privéleven van Grace. Hierdoor weet M.J. Arlidge van Kom eens gauw weer een spannend en verrassend verhaal van weten te maken waarbij er dus een fijne combinatie is tussen het oplossen van de moorden en de gebeurtenissen in het privéleven van Grace.

Plot (Plot) Kom eens gauw begint met één van de gruwelijke moorden. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk dat er nog een moord is gepleegd die veel overeenkomsten heeft met de eerdere gepleegde moord. Lang blijft onduidelijk wat de exacte redenen zijn van deze moorden, waardoor het voor Grace en haar team moeilijk is om de moordenaar te vinden. Tegelijkertijd heeft Grace nog altijd een oude bekende die haar wil laten vermoorden, hierdoor staat Grace altijd aan en kan ze geen moment de aandacht verslappen. Maar dit brengt haar dan ook in moeilijkheden, vooral wanneer er nog iemand is die haar nodig blijkt te hebben.

Intrige (Intrigue) Kom eens gauw is een intrigerend verhaal uit de Helen Grace serie. Waarbij in het vorige deel de aandacht niet meer lag op de moordzaken, is dat in Kom eens gauw wel weer. Of in ieder geval weer veel meer, want ook het privéleven van Grace is een belangrijk onderdeel in Kom eens gauw, maar nu heeft dit ook invloed op de werkomstandigheden van Grace.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Kom eens gauw passen bij een thriller. Wederom zijn er voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen. En daarnaast net wanneer je denkt te weten wie de moordenaar is, of in welke hoek je moet zoeken, blijkt dit toch weer niet zo te zijn en moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Amusement (Enjoyment) Kom eens gauw is een spannend en mysterieuze thriller waarin inspecteur Helen Grace wederom op zoek moet naar een moordenaar die gruwelijke moorden lijkt te hebben gepleegd. Gaandeweg het verhaal wordt er steeds meer duidelijk over de moorden en de mogelijke redenen waarom deze moorden zijn gepleegd. Maar inspecteur Grace wordt ook op privégebied onder druk gezet, aangezien een oude bekende van haar haar wil laten vermoorden. Maar Grace is even strijdvaardig als altijd en probeert zowel de moorden op te lossen als zichzelf continu in veiligheid te brengen. Daarnaast weet M.J. Arlidge het ook voor elkaar te krijgen dat je elke keer denkt te weten in welke hoek je moet zoeken naar de moordenaar, maar dat het uiteindelijk toch weer anders blijkt te zijn.


Titel: Kom eens gauw

Auteur: Helen Grace

Genre: Thriller

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 522         

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789022591215

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Kom eens gauw (Helen Grace #11) – M.J. Arlidge

Geef een reactie