Recensie: Klok van Seizoenen – Claudia Boon

Recensie: Klok van Seizoenen – Claudia Boon

Merel heeft nog nooit vallende sneeuw gezien, fleurige bloemen geroken of de warme zon op haar huid gevoeld. Ze woont al haar hele leven in Herfstwijk, een wijk die net als de andere drie wijken wordt gescheiden door hoge muren. Iedere nacht droomt Merel over de seizoenen en die droom kan ze alleen waarmaken door de Waardigheidstest te winnen.

Dit jaar is Merel achttien jaar geworden en krijgt ze de eenmalige kans om aan de test deel te nemen. Met haar geheime gave hoopt ze meer te kunnen doen voor de wijken wanneer ze in Seizoenenstad woont. Lukt het haar om de testen te doorstaan en kan ze het strenge regime veranderen of blijft het land voor altijd opgebroken?

“Eerst voelde ik hoop, maar nu voel ik alleen maar wanhoop.”

Claudia Boon, Klok van Seizoenen

Personages (Characters) Klok van Seizoenen vertelt het verhaal van Merel die in Herfstwijk woont. In Herfstwijk heerst eigenlijk zoals de naam al zegt alleen herfstachtig weer, waardoor Merel nog nooit in haar leven sneeuw heeft gezien, fleurige bloemen heeft geroken of warme zon heeft gevoeld. Wanneer de jongeren achttien jaar worden, krijgen ze eenmalig de kans om mee te doen met de Waardigheidstest om uiteindelijk Seizoenenstad te kunnen wonen. Ze wil graag naar Seizoenenstad om onder andere haar vader te zoeken, wie ze helemaal niet kent. Gaandeweg ontdekt Merel ook hele andere geheimen, waardoor ze uiteindelijk met haar gave de mensen uit de verschillende wijken wil helpen. Maar hiervoor moet Merel wel mensen durven te vertrouwen en gelijktijdig niet naïef te zijn.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Klok van Seizoenen is geheimzinnig en spannend. De geheimzinnigheid komt door het feit dat het onbekend is hoe het in de andere drie wijken en Seizoenenstad alles functioneert. Tevens hebben diverse personen een dubbele agenda, waardoor het soms moeilijk te bepalen is wie nu wel of niet te vertrouwen zijn. Door de geheimzinnigheid worden diverse gebeurtenissen ook spannend, want het blijft onbekend wat de gevolgen van die gebeurtenissen kunnen zijn.

Schrijfstijl (Writing) – Claudia Boon heeft Klok van Seizoenen met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Daarnaast weet Claudia Boon de verschillende wijken op en originele wijze neer te zetten inclusief de fascinerende Seizoenenstad. Toch bevat Klok van Seizoenen veel personages, waardoor het soms moeilijk is om onderscheidt te kunnen maken wie nu belangrijk is, wat de onderlinge verhoudingen zijn en wat zijn/haar achtergrond is.

Plot (Plot) Klok van Seizoenen begint met Merel die bijna mag deelnemen aan de Waardigheidstest. Ze wil er alles aan doen om die te winnen, want dan kan ze in Seizoenenstad opzoek naar haar vader. Maar gaandeweg leert Merel dat de wereld er anders uitziet dan ze in eerste instantie dacht en ook haar gave begint een belangrijke rol te spelen. Uiteindelijk verandert het doel van Merel, wat ze wil het strenge regime doorbreken maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn.

Intrige (Intrigue) Klok van Seizoenen bouwde zich langzaam uit tot een intrigerend verhaal. In eerste instantie is onbekend hoe de wijken en Seizoenenstad precies worden regeert en waarom de Waardigheidstest zo belangrijk blijkt te zijn. Maar toen het eenmaal veel duidelijk was hoe alles in elkaar blijk te zitten en waar de ‘gevaren’ gezocht kunnen worden, werd Klok van Seizoenen steeds intrigerender. Vooral omdat je wilt weten hoe het Merel steeds verder verloopt en of het haar gaat lukken om haar doelen te bereiken.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Klok van Seizoenen passen bij deze fantasie. Daarbij bevat Klok van Seizoenen zowel voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen. Waarbij soms het ene geheim wordt ontrafeld, met als gevolg dat het volgende geheim zich weer presenteert.

Amusement (Enjoyment) Klok van Seizoenen is een spannend, geheimzinnig en intrigerend verhaal over Merel die in Herfstwijk woont en daardoor nog nooit sneeuw heeft gezien, bloemen heeft geroken en warme zon heeft gevoeld. Daarnaast wil Merel de Waardigheidstest winnen om naar haar vader te kunnen zoeken in Seizoenenstad. Maar gaandeweg wordt duidelijk dat er hele andere problemen zich voordoen, waar de gave van Merel een belangrijke rol kan spelen. Claudia Boon weet Klok van Seizoenen op een originele manier door de wijken; Lentewijk, Zomerwijk, Herfstwijk en Winterwijk, en natuurlijk Seizoenenstad neer te zetten. Daarbij wordt Klok van Seizoenen ook steeds intrigerender door de gebeurtenissen die Merel meemaakt en die kunnen soms ook nog eens heel spannend zijn. Daarnaast eindigt Klok van Seizoenen met een enorme cliffhanger, waardoor ik eigenlijk zo snel mogelijk het volgende deel wil lezen!

Claudia Boon bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Klok van Seizoenen

Auteur: Claudia Boon

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Owl Book Publishing

Bladzijdes: 296

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083356419

Beoordeling: 4/5 sterren

2 gedachten over “Recensie: Klok van Seizoenen – Claudia Boon

Geef een reactie