Recensie: Kinderen van de tijd (Children of Time #1) – Adrian Tchaikovsky

Recensie: Kinderen van de tijd (Children of Time #1) – Adrian Tchaikovsky

De laatste overlevenden van het menselijk ras lieten een stervende aarde achter, terwijl ze wanhopig probeerden een nieuw thuis tussen de sterren te vinden. De voetstappen van hun voorouders volgend stuitten ze op een ondenkbare schat uit vervlogen tijden: een geterraformeerde wereld die is voorbereid op menselijk leven.

Maar dit nieuwe Eden is niet wat het lijkt. Tijdens de vele jaren die zijn verstreken sinds de planeet werd verlaten, heeft het werk van zijn architecten rampzalige vruchten afgeworpen. De planeet wacht niet ongerept en onbezet op hen. Nieuwe meesters hebben het van een toevluchtsoord veranderd in de ergste nachtmerrie van de mensheid.

Nu liggen twee beschavingen op ramkoers, waarbij ze allebei de grenzen aftasten van wat ze zullen doen om te overleven. Als het lot van de mensheid op het spel staat, is de vraag wie de echte erfgenamen van deze nieuwe aarde zullen zijn.

“Het leven is niet perfect, individuen zullen altijd smetten hebben, maar empathie – het pure onvermogen om iedereen om je heen als iets anders te zien dan als leden van je eigen volk – overwint alles, uiteindelijk.”

Adrian Tchaikovsky, Kinderen van de tijd

Personages (Characters) Kinderen van de tijd vertelt het verhaal van het menselijk ras die de aarde achter zich moet laten en de spinnen die de planeet van hun voorouders hebben overgenomen. De aarde is stervende, waardoor het menselijk ras heeft moeten besluiten om opzoek te gaan naar een ander onderkomen. Hun voorouders hebben op een planeet een wereld gecreëerd waar het menselijk ras zou moeten kunnen overleven, maar deze planeet blijkt te zijn overgenomen door spinnen. De spinnen hebben zich op vele vlakken zelfs verder ontwikkeld. Maar uiteindelijk proberen zowel het menselijk ras als de spinnen te overleven op hun eigen manier die diverse gevolgen met zich meebrengen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Kinderen van de tijd is voornamelijk erg geheimzinnig. Dit komt voornamelijk omdat er weinig bekend is over de spinnen op de planeet waar eventueel het menselijk ras ook zou moeten kunnen overleven. Maar daarnaast blijken diverse personen van het menselijk ras ook niet altijd eerlijk te zijn.

Schrijfstijl (Writing) – Adrian Tchaikovsky heeft Kinderen van de tijd geschreven met een vlotte schrijfstijl. Daarbij wordt Kinderen van de tijd verteld vanuit de perspectieven van het menselijk ras en de spinnen. Hierdoor worden beide werelden vanuit verschillende kanten belicht. Echter, het menselijk ras heeft weinig tot geen diepgang gekregen en lag de nadruk voornamelijk op de spinnen.

Plot (Plot) Kinderen van de tijd begint met dat het menselijk ras de stervende aarde moet verlaten. Tegelijkertijd wordt er kennis gemaakt met de spinnen en de planeet waarop zij zich verder aan het ontwikkelen zijn. Gaandeweg Kinderen van de tijd wordt duidelijk hoe het menselijk ras zich heeft voorbereid op dit avontuur, maar ook de problemen die ze onderweg meemaken. Op hetzelfde moment wordt duidelijk welke ontwikkelingen de spinnen op vele vlakken hebben doorgemaakt.

Intrige (Intrigue) Kinderen van de tijd is ietwat een intrigerend verhaal. Dit heeft voornamelijk te maken omdat ik meer wilde weten over hoe het menselijk ras omging met alle onzekerheden, maar ook dat ik meer te weten wilde komen over de spinnen. Maar vooral het gedeelte van het menselijk ras was ontzettend traag, hierdoor werd het voor mij soms ietwat langdradig.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Kinderen van de tijd passen bij deze science fictie verhaal. Echter, het gedeelte over het menselijk ras verliep daarentegen wel langzaam en had geen diepgang. Hierdoor vonden er ook geen hele bijzondere gebeurtenissen plaats, maar dit was anders bij het gedeelte over de spinnen. Veel meer diepgang en dus ook veel gebeurtenissen die belangrijk zijn.

Amusement (Enjoyment) Kinderen van de tijd is een geheimzinnig science fictie verhaal. Het menselijk ras moet de stervende aarde verlaten, maar op een eventueel ander beschikbare planeet blijkt dat de spinnen daar de macht hebben gegrepen. Door vanuit het perspectief te lezen van zowel het menselijk ras als die van de spinnen, worden beide kanten goed belicht. Echter, het menselijk ras werd minder diep uitgewerkt dan de spinnen. Desondanks ben ik vooral erg benieuwd naar de verdere ontwikkeling aan beide kanten, maar ook hoe het menselijke ras en de spinnen omgaan met verschillen die ze niet hadden verwacht.

Iceberg Books bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Kinderen van de tijd

Auteur: Adrian Tchaikovsky

Genre: Science Fiction

Uitgeverij: Iceberg Books

Bladzijdes: 489

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789083267432

Beoordeling: 3/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Kinderen van de tijd (Children of Time #1) – Adrian Tchaikovsky

Geef een reactie