Recensie: Jij wordt nog eens mijn dood – Karen M. McManus

Recensie: Jij wordt nog eens mijn dood – Karen M. McManus

Ivy, Mateo en Cal waren dikke vrienden en deden alles samen. Maar dat was lang geleden. Het enige wat ze nu nog met elkaar gemeen hebben, is dat ze op dezelfde school zitten. Bovendien hebben ze ieder zo hun eigen problemen: Ivy werd niet gekozen voor de leerlingenraad en voelt zich vernederd, Mateo is gebroken door zijn twee baantjes na schooltijd, en Cal heeft een blauwtje gelopen. Alwéér.

Ze besluiten om samen te spijbelen, net als vroeger. Maar nog voordat ze van het schoolterrein af zijn, hebben ze elkaar niets meer te zeggen. Niks geen epische spijbeldag, dit is doodsaai. Totdat ze een vierde spijbelaar zien en besluiten hem te volgen. Ineens is hij dood… en verandert hun dag van doodsaai in dodelijk. Ivy, Mateo en Cal blijken alle drie iets met het slachtoffer te maken te hebben. Dat kan geen toeval zijn.

“‘Sorry, Ivy,’ zegt een bekende stem in mijn oor. ‘Het spijt me echt. Maar ik had niet veel keus.’”

Karen M. McManus, Jij wordt nog eens mijn dood

Personages (Characters) Jij wordt nog eens mijn dood vertelt het verhaal van Ivy, Mateo en Cal wanneer ze betrokken lijken te raken bij de dood van een medescholier. Op dat moment zijn ze alle drie totaal van slag, maar gelukkig houden de twee jongens hun hoofd koel. Uiteindelijk gaan ze met z’n drieën op zoek naar de dader en komen er ook verrassende waarheden van zowel uit het heden als uit het verleden naar boven. Zo blijkt de slimme Ivy ook wat op haar kerfstok te hebben, probeert Cal een relatie verborgen te houden en lijkt er ook iets niet te kloppen bij de nicht van Mateo. Na alle openbaringen is het dan ook nog maar de vraag of de vriendschap van vroeger ooit hersteld kan worden.

Sfeer (Atmosphere) – In Jij wordt nog eens mijn dood heerst er voornamelijk een raadselachtige sfeer. Deze sfeer is ontstaan mede omdat de reden van de dood van de scholier lang onbekend blijft en tegelijk dus ook wie nou precies de dader is.

Schrijfstijl (Writing) – Karen M. McManus heeft Jij wordt nog eens mijn dood op een fijne en vlotte manier geschreven. Daarbij wordt Jij wordt nog eens mijn dood vanuit de perspectieven van Ivy, Mateo en Cal verteld. En tegelijk heeft Karen M. McManus gezorgd voor een fijne dynamiek tussen de personages.

Plot (Plot) Jij wordt nog eens mijn dood begint al vrij vlot met het moment dat Ivy, Mateo en Cal besluiten om te gaan spijbelen. Daarna volgt de gebeurtenis met dat ze erachter komen dat hun medescholier is overleden. Waarna meteen de zoektocht begint naar de dader en tegelijkertijd wordt er spanning opgebouwd richting het einde.

Intrige (Intrigue) Jij wordt nog eens mijn dood is een intrigerend verhaal, vooral omdat je wilt weten wie nou precies de dader is. Daarnaast is het ook fascinerend om te zien hoe de dynamiek tussen de personages erg kan wisselen. En ook denk je vaak te weten wie nu precies de dader is en toch blijkt het dan niet te kloppen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Jij wordt nog eens mijn dood zijn over het algemeen erg logisch. Alhoewel sommige dingen niet helemaal zijn uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld wat zich nu exact heeft afgespeeld op het moment dat de medescholier is overleden. Desondanks behoren alle gebeurtenissen bij elkaar en zijn dan ook van toegevoegde waarde aan Jij wordt nog eens mijn dood.

Amusement (Enjoyment) – Al met al is Jij wordt nog eens mijn dood een intrigerend verhaal. Daarbij heeft Karen M. McManus gezorgd voor een fijne dynamiek tussen de personages. Tegelijkertijd blijf je ook maar raden wie nu exact de dader is en als je dan eindelijk denkt te weten wie het is, blijkt het toch weer iemand anders te zijn. Daarnaast is het einde van Jij wordt nog eens mijn dood erg verrassend, maar tegelijk had ik wel het idee dat er toch zoiets nog zat aan te komen.

Best of YA bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Jij wordt nog eens mijn dood

Auteur: Karen M. McManus

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Best of YA

Bladzijdes: 303

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000377565

Beoordeling: 4/5 sterren


Eén gedachte over “ Recensie: Jij wordt nog eens mijn dood – Karen M. McManus

Geef een reactie