Recensie: In steen gebrand (Fourth Wing #1) – Rebecca Yarros

Recensie: In steen gebrand (Fourth Wing #1) – Rebecca Yarros

Violets droom om scribent te worden aan het befaamde Basgiath Oorlogscollege valt in duigen wanneer de generaal – oftewel haar moeder – haar opdraagt deel te nemen aan het selectieproces van de Drakenrijders. De helft van de cadetten zal het eerste jaar niet eens overleven. Draken binden zich namelijk niet aan zwakkelingen – ze verbranden ze levend. Maar naast de draken moet Violet ook nog vrezen voor de cadetten, die haar vanwege haar afkomst uit de weg willen ruimen.

Vooral Xaden, de meedogenloze (en aantrekkelijke) leider van het squadron, moet niets van haar weten. Natuurlijk wordt Violet ingedeeld in Xadens squadron en moet ze alles op alles zetten om te overleven. Want op Basgiath zijn er maar twee opties: afstuderen of sterven.

“‘Jij denkt dat er geen toekomst voor ons bestaat omdat jij bang bent dat de persoon die jij echt bent, achter al die muren, mij niet zal bevallen. En ik ben ook bang. Dat geef ik toe.’”

Rebecca Yarros, In steen gebrand

Personages (Characters) In steen gebrand vertelt het verhaal van Violet. Haar hele leven weet Violet dat ze uiteindelijk de opleiding tot scribent zal volgens net zoals haar vader, maar totaal onverwachts wordt ze door haar moeder opgedragen om deel te nemen aan het selectieproces van de Drakenrijders, ent zoals haar broer en zus. Maar dit is niet zonder risico, want Violets broer is helaas al in het harnas gestorven. Hierdoor wil Violet niets anders dan het overleven en haar zus trots maken. Maar ondertussen wordt ze tijdens de opleiding geconfronteerd met dat ze de dochter is van de generaal, waardoor er een groep is die haar liever wil zien sterven, waaronder Xaden. Gaandeweg wordt voor Violet duidelijk wat de exact reden ervoor is, maar daarbij leert ze diverse personen ook van een andere kant kennen.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in In steen gebrand is geheimzinnig, spannend en avontuurlijk. De geheimzinnigheid wordt gecreëerd door alle geheimen die iedereen met zich meedragen en de onbekende opdrachten die Violet en haar opleidingsgenoten moet uitvoeren om zich uiteindelijk te kunnen binden aan de draken. De spannende en avontuurlijke sfeer wordt gecreëerd door de gebeurtenissen die Violet moet ondergaan en waarbij het soms onduidelijk is of ze die überhaupt gaat overleven.

Schrijfstijl (Writing) – Rebecca Yarros heeft In steen gebrand geschreven met een fijne en vlotte schrijfstijl, waardoor de worldbuilding perfect wordt beschreven. Daarbij worden de personages ook realistisch neergezet en weet Rebecca Yarros ook de verschillen tussen de diverse achtergronden met de verschillende politieke standpunten goed te bewoorden.

Plot (Plot) In steen gebrand staat Violet voor de opdracht om deel te nemen aan het selectieproces van de Drakenrijders. Vanaf dat moment doet ze er echt alles aan om te overleven en een draak aan zich te binden. Vooral met de hulp van haar zus en om haar overleden broer te eren. Tegelijkertijd wordt het haar extra moeilijk gemaakt omdat ze de dochter is van de generaal en dan vooral van personen die haar moeder niet mogen. Eén van die personen is Xaden, maar hij laat niet helemaal zien wie hij werkelijk is. Gaandeweg komt Violet er ook achter dat niet iedereen de waarheid spreekt en hierdoor moet ze lastige keuzes maken.

Intrige (Intrigue) In steen gebrand is een verhaal die continu intrigeert. Dit komt voornamelijk omdat er continu gebeurtenissen plaatsvinden die antwoorden geven op geheimzinnigheden, maar tevens ook weer nieuwe geheimzinnigheden aan het licht brengen.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in In steen gebrand passen bij dit fantasie verhaal. Dit komt mede door zowel de voorspelbare als onvoorspelbare gebeurtenissen die plaatsvinden, maar ook dat de fantasie-elementen op een prachtige manier zijn verweven in de ‘hedendaagse’ gebeurtenissen die Violet ondergaat.

Amusement (Enjoyment) In steen gebrand is een intrigerend, geheimzinnig, spannend en avontuurlijk fantasie verhaal over Violet. Door haar moeder moet ze meedoen aan het selectieproces voor Drakenrijders. Dit terwijl ze eigenlijk is opgevoed om scribent te worden. Vanaf de eerste dag van het selectieproces hebben andere personen het op haar gemunt, omdat ze de dochter van de generaal is. Maar Violet probeert zich staande te houden ten opzichte van alles en komt ook achter de waarheden die sommigen verborgen te houden. Rebecca Yarros heeft in In steen gebrand de fantasie-elementen op een prachtige manier in het verhaal weten te plaatsen, maar weet ze ook continu de aandacht van de lezer te grijpen. Mede hierdoor en door de cliffhanger, kan ik niet wachten op het vervolg Een ijzeren vlam.

Zomer & Keuning bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: In steen gebrand

Auteur: Rebecca Yaros

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Bladzijdes: 589

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789020554045

Beoordeling: 5/5 sterren

Geef een reactie