Recensie: Ingesloten – Samira Ahmed

Recensie: Ingesloten – Samira Ahmed

Layla is een zeventienjarig moslimmeisje. De afgelopen maanden is de haat richting de moslims gegroeid, waardoor de president genoodzaakt was om maatregelen te treffen. Daardoor werden veel moslims op hun werk ontslagen, en ook worden boeken geschreven door moslims verbrand. Daarnaast is er ook een avondklok, waardoor Layla met gevaar voor eigen leven op bezoek moest bij haar vriendje David.

Net nadat Layla veilig is thuisgekomen, wordt er onverwachts op de deur geklopt. In eerste instantie denkt Layla dat ze gesnapt is, maar het zijn gewapende mannen in uniformen. Layla en haar ouders hebben even de tijd om een tas vol spullen te pakken, want daarna worden ze weggevoerd. Ze komen terecht in een kamp vol met andere moslims.

Vanaf de eerste dag in het kamp is Layla strijdvaardig en probeert ze een manier te vinden om zich te bevrijden. Desnoods wil ze een opstand beginnen, maar in eerste instantie krijgt ze niet veel mensen mee. Toch krijgt ze hulp van haar nieuwe vrienden in het kamp, haar vriendje buiten het kamp en een onverwachte bondgenoot. Samen met deze strijders gaat Layla het gevecht aan voor de vrijheid. Maar gaat dat haar lukken?

‘Ik weet dat jullie alle twee te bang zijn om iets te zeggen, om iets te doen, maar jullie zwijgen beschermt ons niet tegen de haat.’

Samira Ahmed, Ingesloten

Ingesloten is een ingrijpend verhaal, desondanks is de schrijfstijl van Samira Ahmed in het begin vrij ingewikkeld door moeilijke woorden. Door de moeilijke woorden lees je minder vlot en makkelijk. Steeds verder in het verhaal wordt er meer gekozen voor makkelijke en vlot leesbare woorden.

Er vinden allemaal ingrijpende gebeurtenissen plaats, die vanuit het perspectief van Layla worden verteld. Layla is een moslimmeisje dat wordt gevangen genomen om haar geloof. Ondanks de indrukwekkende gebeurtenissen zijn een aantal gebeurtenissen onrealistisch. Het meest onrealistisch is dat niemand doorheeft wie de bondgenoot van Layla was, terwijl dit vrij duidelijk moet zijn geweest.

Een minpunt van Ingesloten is, dat Layla en de andere personages geen diepgang hebben. Mede doordat je vanaf het begin wordt meegenomen in de strijd tegen vrijheid en meningsuiting krijgen de personages weinig diepgang. Je komt er wel achter dat Layla een zeer strijdvaardig type is. Daarnaast maken de personages geen grote ontwikkelingen door.

In Ingesloten worden veel vergelijkingen gemaakt met gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze gebeurtenissen kunnen tegenwoordig maar zo plaatsvinden.  

Ingesloten is een ingrijpend en indrukwekkend verhaal over het kampleven waarbij vrijheid en een eigen mening de grond worden ingestampt.


Titel: Ingesloten

Auteur: Samira Ahmed

Genre: Young Adult, Fiction

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 335

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463490092

Beoordeling: 4/5 sterren

Koop bij bol.com

2 gedachten over “Recensie: Ingesloten – Samira Ahmed

Geef een reactie