Recensie: Huisgenoten-serie – Emma Zomer

Recensie: Huisgenoten-serie – Emma Zomer

In Eén huis, vijf vrouwen van Emma Zomer maak je kennis met de vijf bewoners van het Utrechtse studentenhuis dat allang geen studentenhuis meer is: Janne, Esmée, Lydia, Charlot en Eva. Alleen Eva is nog bezig met haar studie, want ze krijgt er geen genoeg van. Janne werkt als verpleegkundige en mist door haar onregelmatige diensten bijna de jaarlijkse zomerbarbecue, terwijl carrièretijger Lydia door een collega wordt gekoppeld aan een man die haar lijkt te kunnen bijbenen. De vijf vrouwen staan altijd voor elkaar klaar en hebben samen de grootste lol, totdat er op een avondje uit iets vreselijks gebeurt.


Eén huis, vijf vrouwen
(Huisgenoten #1) – Emma Zomer

CharactersEén huis, vijf vrouwen vertelt het verhaal van Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée. Alle vijf hebben een ‘normaal’ leven, want Charlot werkt in een tuincentrum, Janne is verpleegkundige, Lydia werkt op een kantoor, Eva is decaan en studeert nog, en Esmée heeft haar eigen praktijk voor psychotherapie. In al die jaren samen zijn ze goede vriendinnen geworden en daarnaast vinden ze het soms nog gezellig om samen dingen te ondernemen. Daarnaast hebben de vijf allemaal een ander karakter, maar kennen ze elkaar wel door en door.

Atmosphere – In Eén huis, vijf vrouwen heerst een levendige sfeer, omdat alle personages gewoon hun eigen normale leven leiden. Daarnaast bepalen vooral de gebeurtenissen en het humeur van de personages de sfeer op dat moment.

Writing – Emma Zomer heeft Eén huis, vijf vrouwen op een vlotte en fijne manier geschreven. Daarnaast wordt Eén huis, vijf vrouwen verteld vanuit de perspectieven van de vijf vrouwen. Tevens is het niet te merken dat Eén huis, vijf vrouwen eigenlijk is geschreven door vijf auteurs.

Plot Eén huis, vijf vrouwen is vooral een introducerend deel in de Huisgenoten serie. Dit komt vooral omdat de personages hun eigen normale leven leiden en er pas op het einde iets bijzonders gebeurt.

Intrigue – Omdat er vrij weinig bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden in Eén huis, vijf vrouwen, is Eén huis, vijf vrouwen niet heel intrigerend. Desondanks zijn de personages juist wel erg intrigerend en wil je vooral weten hoe hun ‘normale’ leven verder gaat.

Logic – De gebeurtenissen in Eén huis, vijf vrouwen zijn wel ontzettend realistisch, waardoor de gebeurtenissen ook logisch overkomen.

Enjoyment – Al met al is Eén huis, vijf vrouwen een prima introducerend deel uit de Huisgenoten serie met weinig bijzondere gebeurtenissen. Hopelijk zullen er meer bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden in de vervolgdelen!

Eén huis, vijf dates
(Huisgenoten #2) – Emma Zomer

Characters Eén huis, vijf dates vertelt het verhaal van Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée. Alle vijf hebben ze een baan, maar daarnaast zijn ze alle vijf ook nog vrijgezel. Maar dit verandert wanneer ze op of via hun werk in contact komen met diverse leuke mannen en een leuke vrouw. Toch blijft de vraag of het wel de liefdes zijn die ze zoeken. En staan ze überhaupt wel open voor nieuwe personen in hun drukke leven. Daarnaast komt er een nieuw iemand bij hen inwonen en daar moet iedereen erg aan wennen.

Atmosphere – In Eén huis, vijf dates heerst er net zoals in Eén huis, vijf vrouwen een levendige sfeer. Deze sfeer ontstaat omdat alle vijf de vrouwen hun eigen ‘normale’ en vrolijke leven leiden. Daarnaast vinden ze het ook erg gezellig om met z’n allen af te spreken.

Writing – Emma Zomer heeft Eén huis, vijf dates op een fijne en vlotte manier geschreven. Wederom is niet te merken dat Eén huis, vijf dates is geschreven door vijf auteurs. Dit komt vooral omdat alle hoofdstukken soepel in elkaar overlopen.

Plot – In vergelijking met Eén huis, vijf vrouwen vinden er in Eén huis, vijf dates meer ‘bijzondere’ gebeurtenissen plaats. Zo ontmoeten alle vijf de vrouwen wel iemand die ze beter willen leren kennen (of ze durven toch niet die stap te zetten). En daarnaast vinden er ook een aantal impulsieve gebeurtenissen plaats.

Intrigue Eén huis, vijf dates is een redelijk intrigerend verhaal. Dat komt vooral omdat je wilt weten hoe de dates gaan aflopen en natuurlijk omdat je wilt weten hoe de levens van de vrouwen zich verder gaan ontwikkelen.

Logic – De gebeurtenissen in Eén huis, vijf dates zijn realistisch. Dit komt vooral omdat de vrouwen ‘normale’ personen zijn, waarin iedereen zich wel iets herkent. Daarnaast worden de keuzes onderbouwd en zijn emoties erg belangrijk.

Enjoyment – Al met al is Eén huis, vijf dates een prima vervolg in de Huisgenoten serie. Zo vinden er meer gebeurtenissen plaats in Eén huis, vijf dates. En mede daardoor ben ik erg benieuwd wat de rest van de Huisgenoten serie gaat brengen!

Eén huis, vijf gedachten
(Huisgenoten #3) – Emma Zomer

CharactersEén huis, vijf gedachten vertelt het verhaal van Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée. Alle vijf de vrouwen hebben zo hun twijfels over de keuzes en gebeurtenissen in hun leven. Vinden ze bijvoorbeeld iemand nu echt wel leuk? Wat zijn hun plannen na het studeren of blijven ze voor eeuwig student? Hoe kun je iemand helpen die aan zichzelf twijfelt? Ondanks alle twijfels en moeilijke keuzes blijven de vrouwen elkaar door en door steunen en helpen in hoeverre dat mogelijk is.

Atmosphere – In Eén huis, vijf gedachten heerst er wederom een levendige sfeer. Deze sfeer ontstaat doordat alle vijf de vrouwen een ‘normaal’ en eventueel (deels) herkenbaar leven leiden. Daarnaast draagt ook de onderlinge verstandhouding bij aan de fijne sfeer in Eén huis, vijf gedachten.

Writing – Emma Zomer heeft ook Eén huis, vijf gedachten op een fijne en vlotte manier geschreven. Daarnaast verlopen de hoofdstukken steeds beter in elkaar over, waardoor het steeds minder goed te merken is dat Eén huis, vijf gedachten door vijf auteurs is geschreven.

Plot – In Eén huis, vijf gedachten vinden er gebeurtenissen plaats die typerend zijn voor de karakters van de personages. Ook zie je de personages met iedere gebeurtenis zich verder ontwikkelen.

IntrigueEén huis, vijf gedachten is een intrigerend verhaal, mede doordat je natuurlijk wilt weten hoe het leven van de vijf vrouwen verder gaat. En daarnaast wil je allicht ook weten hoe het met hun ‘geliefdes’ afloopt.

Logic – De gebeurtenissen in Eén huis, vijf gedachten zijn realistisch en kunnen eventueel ook als herkenbaar worden ervaren. Tevens zijn de emoties erg belangrijk, mede om Eén huis, vijf gedachten dynamisch te houden.

Enjoyment – Al met al is Eén huis, vijf gedachten een heerlijk deel in de Huisgenoten serie. Zo vinden er ontzettend veel gebeurtenissen in Eén huis, vijf gedachten plaats. En ook blijven de personages Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée zich gedurende het verhaal ontwikkelen.

Eén huis, vijf liefdes
(Huisgenoten #4) – Emma Zomer

Characters Eén huis, vijf liefdes vertelt het verhaal van Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée. Het leven van alle vijf de vrouwen is op een positieve manier compleet veranderd. Alhoewel nog niet iedereen het geluk heeft gevonden, zijn de bijna alle vrouwen al wel toe aan een volgende stap. Al hebben sommigen nog wel een duwtje in de rug nodig om deze stap daadwerkelijk te zetten. Maar eenmaal de stap gezet, ondergaan de vrouwen een mooie ontwikkeling en worden ook de tegenslagen omgebogen naar waardevolle momenten.

Atmosphere – Ook in Eén huis, vijf liefdes hangt een levendige sfeer. Deze sfeer is vooral ontstaan door de karakters van de personages, die tevens allemaal ook nog erg verschillende zijn. Tevens zorgen de gebeurtenissen die Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée meemaken ook voor een levendige sfeer.

Writing – Eveneens is Eén huis, vijf liefdes door Emma Zomer op een fijne en bovenal vlotte manier geschreven. De dialogen beginnen steeds beter door de verschillende hoofdstukken heen te lopen, waardoor niet altijd de focus alleen maar op één personages per hoofdstuk wordt gericht.

Plot – In Eén huis, vijf liefdes ligt de focus vooral op de liefde. Daarnaast vinden er door de liefde ook allemaal enerverende gebeurtenissen plaats. En mede door deze gebeurtenissen blijven de vrouwen zich ontwikkelen.

Intrigue Eén huis, vijf liefdes is een intrigerend verhaal. Dit komt mede omdat je ten eerste wilt weten hoe de vrouwen met die liefdes omgaan. En daarnaast wil je natuurlijk ook weten hoe het met de liefdes überhaupt gaat eindigen.

Logic – Net zoals de voorgaande delen, zijn de gebeurtenissen in Eén huis, vijf liefdes realistisch. En wederom zijn ook de emoties weer een essentieel onderdeel van deze gebeurtenissen.

Enjoyment – Al met al is Eén huis, vijf liefdes wederom weer een geweldig deel uit de Huisgenoten serie. Daarnaast is het prachtig om te zien dat de personages Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée zich verliezen in de liefde. En ook het dealen met de consequenties wanneer niet alles loopt zoals men zou willen is indrukwekkend. En dan is vooral de hechte vriendschap van de vrouwen op zulke momenten erg waardevol!

Eén huis, vijf verhuizingen
(Huisgenoten #5) – Emma Zomer

CharactersEén huis, vijf verhuizingen vertelt het verhaal van Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée. Het tijdperk van samen in een studentenhuis wonen komt bijna ten einde. Door alle ontwikkelingen in de levens van de vijf vrouwen, staan ze namelijk op het punt om allemaal naar een nieuw onderkomen te verhuizen. Alhoewel iedereen klaar is voor deze stap, vinden ze het toch moeilijk om hun plek en ook elkaar los te laten. Daarnaast heerst er zowel vreugde als verdriet op het moment dat iemand bekent maakt dat zij gaat verhuizen.

Atmosphere – In Eén huis, vijf verhuizingen heerst er net zoals in de voorgaande delen een levendige sfeer. Deze sfeer is ontstaan door alle verschillende karakters van de personages. En die karakters zorgen voor een leuke interactie tussen de personages.

Writing – Emma Zomer heeft Eén huis, vijf verhuizingen net zoals de voorgaande delen met een fijne en vlotte schrijfstijl geschreven. Daarnaast werd met elk boek de schrijfstijl beter, waardoor het in Eén huis, vijf verhuizingen bijna niet meer opviel dat het verhaal door vijf auteurs is geschreven.

Plot – Het eerste gedeelte van Eén huis, vijf verhuizingen staat vooral in het teken van de desastreuze veranderingen die de levens van de vijf vrouwen is ondergaan of ondergaat. Mede hierdoor staat het laatste gedeelte van Eén huis, vijf verhuizingen zoals verwacht in het teken van de verhuizingen en helaas ook in het teken van afscheid nemen.

Intrigue Eén huis, vijf verhuizingen is evenals de voorgaande delen in de Huisgenoten serie een intrigerend verhaal. Dit komt vooral omdat je wilt weten hoe en waar de vrouwen nu uiteindelijk allemaal terecht gaan komen.

Logic – Ook de gebeurtenissen in Eén huis, vijf verhuizingen zijn net zoals de voorgaande delen erg realistisch. Waarbij de veranderingen die de personages hebben ondergaan er dan ook weer voor zorgen dat de gebeurtenissen in Eén huis, vijf verhuizingen blijft fascineren.

Enjoyment – Al met al is Eén huis, vijf verhuizingen een geweldig einde van de Huisgenoten serie. De geweldige vriendschap tussen Charlot, Janne, Lydia, Eva en Esmée wordt wederom benadrukt. En daarnaast hebben de personages een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. En uiteindelijk staat iedereen ondanks diverse tegenslagen gelukkig in haar leven!


Zomer & Keuning bedankt voor het beschikbaar stellen van deze recensie-exemplaren.

(De boeken zijn alleen verkrijgbaar als luisterboek en e-book!)

Eén gedachte over “ Recensie: Huisgenoten-serie – Emma Zomer

Geef een reactie