Recensie: Hof van Schaduw (Vampyria #1) – Victor Dixen

Recensie: Hof van Schaduw (Vampyria #1) – Victor Dixen

Het is 1715 als Zonnekoning Lodewijk XIV sterft. Vanaf dat moment leeft hij voort als Schaduwkoning van de vampieren. Driehonderd jaar later groeit het verzet onder de gewone mensen.

Wanneer Jeannes familie op gruwelijke wijze wordt vermoord vanwege hun geheime activiteiten, zweert Jeanne wraak te nemen. Ze weet binnen te komen in het hof van Versailles, maar hoe dichter ze bij haar doel komt, hoe dieper ze verstrikt raakt in de gevaren van het hof…

“‘Je zult in het hele universum gevreesd en bewonderd worden. Er zullen liederen worden geschreven over je zilveren schoonheid die de ouderdom nooit zal verdorren. Jeanne de Magnifieke, heerseres van de Ardennen en meesteres van mijn hart, voor eeuwig en altijd!’”

Victor Dixen, Hof van Schaduw

Personages (Characters) Hof van Schaduw vertelt het verhaal van Jeanne. Totaal onverwachts krijgt Jeannes familie bezoek, maar in eerste instantie probeert haar vader iedereen buiten te houden. Maar gaandeweg wordt voor Jeanne duidelijk dat er dingen voor haar verborgen zijn gehouden, want waarom zou anders haar familie zijn vermoord. Jeanne is daarnaast erg strijdbaar en wil niets anders dan wraak nemen. Na de moorden wordt Jeanne meegenomen, waarbij ze met allerlei personen in contact komt onder andere een vampier. Jeanne vindt het daarnaast moeilijk om mensen te vertrouwen, maar om wraak te kunnen nemen moet ze strijden voor een belangrijke positie en om dat te bereiken heeft ze hulp nodig.

Sfeer (Atmosphere) – De sfeer in Hof van Schaduw is geheimzinnig en spannend. De geheimzinnigheid komt natuurlijk doordat in eerste instantie onduidelijk is wat de familie van Jeanne nou te verbergen heeft. Daarnaast natuurlijk ook wat Jeanne uiteindelijk als wraak wil doen. Maar tegelijkertijd zijn er ook andere personen die dingen verborgen houden. Ook hangt er een spannende sfeer, voornamelijk of Jeanne niet door de mand gaat vallen en of ze de juiste keuzes maakt.

Schrijfstijl (Writing) – Victor Dixen heeft Hof van Schaduw op een vlotte en fijne manier geschreven. Daarbij weet Victor Dixen alle personages een eigen achtergrond te geven en ook door te ontwikkelen. Ook wordt de worldbuilding goed beschreven, mede doordat het langzaam en duidelijk wordt opgebouwd.

Plot (Plot) Hof van Schaduw begint eigenlijk meteen met het moment dat de familie van Jeanne wordt vermoord. Vervolgens wordt Jeanne meegenomen en komt ze voor haar doen in een andere onbekende wereld terecht. Daar moet ze strijden voor de juiste positie om uiteindelijk wraak te kunnen nemen. Om dit te bereiken moet Jeanne zich voordoen als iemand anders en heeft ze ook mensen nodig om tot die plek te kunnen komen. En daarbij kunnen misschien sommige vampieren nog wel van positieve invloed hebben op de uitkomsten.

Intrige (Intrigue) Hof van Schaduw is een intrigerend verhaal. In het begin van Hof van Schaduw moest ik wel erg in het verhaal komen, mede doordat Hof van Schaduw eigen pas heel langzaam opbouwt en er dus nog niet veel gebeurt. Meer richting het einde van Hof van Schaduw verandert dit gelukkig wel, vooral omdat hier Jeanne veel strijd moet leveren om de positie te kunnen bemachtigen. Tevens is Hof van Schaduw een ander vampierverhaal dan alle andere vampierverhalen, waardoor Hof van Schaduw ook fascineert.

Logica (Logic) – De gebeurtenissen in Hof van Schaduw passen bij dit verhaal, oftewel er vinden geen bijzondere of onlogische gebeurtenissen plaats. Daarbij wordt Hof van Schaduw goed opgebouwd en vinden pas tegen het einde van het verhaal echt verrassende gebeurtenissen plaats. Daarnaast vindt er ook een fijne afwisseling plaats tussen de voorspelbare en onvoorspelbare gebeurtenissen.

Amusement (Enjoyment) Hof van Schaduw is een geheimzinnig, spannend en intrigerend verhaal waarin vampieren een hoofdrol spelen. Echter, dit vampierverhaal is anders dan alle andere, waardoor het absoluut een bijzonder verhaal is. Jeanne komt met vampieren in contact wanneer haar familie is vermoord en tegelijkertijd probeert ze diegene die daar verantwoordelijk voor is te bereiken om uiteindelijk haar wraak hierover te kunnen nemen. Maar om dit te kunnen bereiken moet ze zich voordoen als iemand anders en een belangrijke positie weten te bemachtigen. Daarbij heeft ze hulp nodig, maar ze weet niet of ze mensen kan vertrouwen. Gaandeweg Hof van Schaduw weet Victor Dixen het voor elkaar te krijgen dat het verhaal steeds intrigerender en spannender wordt, waardoor ik benieuwd ben naar het vervolg in de Vampyria serie.

Luitingh-Sijthoff bedankt voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Titel: Hof van Schaduw

Auteur: Victor Dixen

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 413

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789021037912

Beoordeling: 4/5 sterren

Eén gedachte over “ Recensie: Hof van Schaduw (Vampyria #1) – Victor Dixen

Geef een reactie